tech week
Shadow

Memoriile unui motan călător

Hiro Arikawa
Carte oferită de Libris.ro

Legătura care se creează între om și animalul său cu greu poate fi descrisă în cuvinte. Hiro Arikawa a creat însă o poveste plină de emoție, de situații vesele dar și triste, ca în viață, în romanul Memoriile unui motan călător. De altfel, romanul este bestseller în Japonia și în alte peste 30 de țări. A fost vândut în peste 1 000 000 de exemplare și a fost ecranizat în 2018 într-un film de succes în regia lui Kōichirō Miki, cu Sōta Fukushi și Mitsuki Takahata în rolurile principale.

Memoriile unui motan călător

Prologul lui ne prezintă un motan vagabond căruia îi plăcea să doarmă pe o dubiță. Își găsise un om care îl hrănea și îi plăcea viața lui așa cum era.

“Oamenii sunt oricum niște creaturi capricioase, așa că nu mă puteam baza pe ei sută la sută. Talentul unei pisici vagaboande constă tocmai în a-și dezvolta o rețea complexă de relații cu ajutorul căreia să supraviețuiască pe străzi.”

Într-o zi motanul este rănit și are mare noroc că persoana care îl hrănea îl descoperă, îl duce la doctor și apoi decide să îl ia și în casă pe perioada convalescenței.

Iar acesta este începutul unei minunate prietenii între pisic și om, o legătură pe care niciunul dintre ei nu o credea posibilă.

Saturo, tânărul care a adoptat motanul, mai avusese un pisic în trecut. Pe cel de acum îl botează Nana – modul în care se spune șapte în limba japoneză, pentru că lui i se pare că forma cozii motanului seamănă cu modul în care se scrie cifra 7 în japoneză.

După o perioadă Saturo trebuie să îi găsească o altă casă motanului. Cu acest prilej tânărul reia legătura cu unele persoane din trecut, pe care le și vizitează. Călătoria de-a lungul Japoniei nu este doar un exterioară, ci și una interioară. Cititorul are posibilitatea de a descoperi Japonia, dar și de a-l cunoaște mai bine pe Saturo prin intermediul evocărilor din trecut.

Întâmplările sunt narate de de Nana, iar autoarea a reușit să redea bine gândirea unei pisici.

Memoriile unui motan călător este un roman duios, răscolitor, pe care orice iubitor de animale îl va citi cu drag.

Leave a Reply

Your email address will not be published.