free download 78 travel guides written by experts

IN MEMORIAM Tatiana Iekel – Micii burghezi, de Maxim Gorki și IN MEMORIAM Mihail Sebastian – Steaua fara nume

Bun găsit! Iată care sunt propunerile pe care Casa de Producție TVR le face pentru perioada următoare. Este vorba despre două spectacole „In Memoriam”

IN MEMORIAM Tatiana Iekel – Micii burghezi, de Maxim Gorki, o producție 1973

Traducerea Ema Beniuc
În distribuție: Petre Gheorghiu, Dina Cocea, Ștefan Iordache, Tatiana Iekel, Costel Constantin, Dionisie Vitcu, Doina Tămaș, Florina Cercel, Boris Ciornei, Nicolae Pomoje, Olga Tudorache, Tamara Buciuceanu, Natalia Arsenie, Constantin Dinescu, Elena Petrov, Mihai Dinvale, Eftimie Popovici, Petre Nicolau
Scenografia Doina Levința
Redactor Ioana Prodan
Adaptarea și regia Sorana Coroamă Stanca

Tatiana Iekel s-a născut la 10 octombrie 1932 la Iași, oraș în care mama sa a fost actriță la Teatrul Național.

A absolvit în 1952 Institutul de Artă Cinematografică, București. După absolvirea facultății, a urcat pe scena de spectacole a Teatrului ‘Constantin Nottara’ (actualul Teatru Mic), unde a jucat până când a ieșit la pensie.

De la debutul său în 1952, a creat peste 70 de roluri, în: ‘Vicleniile lui Scapin’ de Moliere (r. Iulian Vișa, 1972), ‘Pluralul englezesc’ de Alan Ayckbourn (r. Sanda Manu, 1979 — piesă jucată de peste 500 de ori), ‘Niște țărani’ de Dinu Săraru (r. Cătălina Buzoianu, 1981), ‘Politica’ de Theodor Mazilu’ (r. Silviu Purcărete, 1982), ‘Richard al III-lea de Shakespeare (r. S. Purcărete, 1983), ‘Trestia gânditoare’ de Theodor Mănescu (r. S. Purcărete, 1984), ‘Romanță târzie’ de Peter Turrini (r. S. Purcărete, 1984), ‘Aventura unei arhive’ de Theodor Mănescu (r. S. Purcărete, 1986), ‘Ana-Lia’ de Dina Cocea (r. Dominic Dembinski, 1986), ‘Cercul’ de Arthur Schnitzler (r. Dragoș Golgoțiu’, 1995).

În 1986 a jucat la Teatrul Foarte Mic în piesa lui Leonid Zorin, ‘Bărbatul și… femeile’. În acest spectacol, pus în scenă de Nae Caranfil și care dura o oră și jumătate, Tatiana Iekel interpreta nouă roluri.

A revenit la Teatrul Mic după o pauză de câțiva ani, la solicitarea regizoarei Cătălina Buzoianu. Astfel, în 2005, a jucat într-o compoziție remarcabilă, în piesa ‘Cum gândește Amy’, de David Hare (r. Cătălina Buzoianu). În același an a jucat în filmul ‘Fix alert’, în regia fiului său, Florin Piersic Jr.

Tatiana Iekel a jucat și pe scena Teatrului Odeon, unde a evoluat în spectacolul ‘joi Mega.Joy’, în regia lui Radu Afrim.

În 2010, în cadrul Galei Premiilor UNITER, actrița a primit Premiul pentru întreaga activitate.

Program de difuzare:

TVR Internațional vineri, 13 octombrie, ora 23.00, sâmbătă, 14 octombrie, ora 18.00 – ora României
TVR Moldova duminică, 15 octombrie, ora 22.00
TVR 2 luni, 16 octombrie, ora 21.10
TVR 3 duminică, 22 octombrie, ora 20.00

IN MEMORIAM Mihail Sebastian – Steaua fara nume 

Premiera – 31 iulie 1983

În distribuție: Eniko Szilagyi, Florin Zamfirescu, Octavian Cotescu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Petre Gheorghiu, Rodica Tapalagă, Camelia Maxim, Teodor Danetti, Sandu Sticlaru, Ion Anghel, Cornel Vulpe.
Redactor Lucia Hossu Longin
Regia artistica Eugen Todoran

Povestea zânei ce-a apărut într-o gară provincială În gara unui orăşel liniştit de pe Valea Prahovei coboară din tren, forţată de controlori pentru că nu avea bilet, o tânără frumoasă, îmbrăcată în rochie de seară, pe nume Mona (interpretată de Eniko Szilagyi). Cum nu s-a putut duce la un hotel, un tânăr profesor, pasionat de astrologie, Marin Miroiu (Florin Zamfirescu), îi oferă găzduire. Ajunşi acasă, cei doi încep o lungă discuţie, iar Mona este impresionată de sufletul sincer al profesorului. Vizibil atras de misterioasa femeie, Miroiu îi oferă în dar o stea descoperită chiar de el. Mirajul nopţii nu durează însă mult, iar dimineaţă, Grig (amantul Monei) îşi face apariţia într-un luxos automobil, pentru a o lua acasă. Sub impresia amintirilor nopţii, tânăra refuză să plece, dar realitatea o face să recunoscă că lumea din care vine ea nu poate fi niciodată şi cea a profesorului.

Mihail Sebastian s-a născut în 18 octombrie 1907 la Brăila.

A debutat în literatură cu volumul “Fragmente dintr-un carnet găsit” (1932) şi a continuat cu “De două mii de ani”, “Accidentul” şi “Cum am devenit huligan”. În dramaturgie, Sebastian s-a impus cu piesele “Steaua fără nume”, “Jocul de-a vacanţa” şi “Ultima oră”. Prima ecranizare a piesei “Steaua fără nume” a fost făcută în anul 1967, când coproducţia româno-franceză a avut-o în rolul principal pe actriţa Marina Vlady

Program de difuzare:
TVR3 duminică, 15 octombrie, ora 20.00
TVR Internațional vineri, 20 octombrie, ora 22.45, sâmbătă, 21 octombrie, ora 18.00 – ora României
TVR Moldova duminică, 22 octombrie, ora 22.00

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe www.tvrplus.ro

Producător coordonator: DEMETER András István

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *