free download 78 travel guides written by experts

Meciul de rugby Romania-Tonga, in direct la TVR 1

Partida de verificare dinaintea Cupei Mondiale este în direct şi în exclusivitate la TVR 1 şi TVR+, sâmbătă, 5 septembrie, de la 21.00. Evenimentul este unul cu caracter umanitar, iar Hagi va ieşi de la vestiar alături de rugbyştii din Naţională

Pe 5 septembrie, de la 21.00, în direct la TVR 1, Stejarii au o ultimă reprezentaţie pentru publicul român înainte de plecarea la Cupa Mondială. „România va întâlni selecţionata statului Tonga, într-o confruntare spectaculoasă”, ne asigură Alexandru Roman, comentator al partidei, alături de Dragoş Bocanaciu. „România continuă pregătirea pentru evenimentul anului în rugby, Cupa Mondială. Este un test important înainte de turneul final, o punere în practică a perioadelor lungi şi grele de cantonament”, continuă Alex Roman.

Stejarii şi, de asemenea, telespectatorii TVR 1 vor avea parte de un moment inedit la ora 20.50, înainte de startul meciului, când, de altfel, începe transmisiunea în direct: Gheorghe Hagi va ieşi de la vestiar alături de rugbyştii din Naţională şi va cânta imnul de stat al României alături de ei.

România are un avantaj moral în partida de sâmbătă deoarece a învins în ultima confruntare cu Tonga, tot aici la Bucureşti, pe Stadionul Arcul de Triumf, chiar dacă doar la un punct distanţă. „Va fi un duel echilibrat şi, cu siguranţă, un joc plăcut şi pentru spectatori. Ambele echipe sunt calificate la Cupa Mondială”, mai spune Alex Roman.

În rugby, solidaritatea şi sprijinul sunt esenţiale. Meciul dintre România şi Tonga va avea caracter umanitar, astfel că nu vor exista invitaţii pentru public, ci doar bilete, iar banii încasaţi vor fi donaţi către Sione Vaiomounga. Sione este membru al echipei CSM Ştiinţa Baia Mare, iar în toamna anului trecut a fost diagnosticat cu insuficienţă renală. Flankerul tongan nu a mai putut evolua de atunci, având nevoie de tratament constant şi dializă, asigurate prin generozitatea clubului băimarean. La solicitarea echipei naţionale a statului Tonga, Federaţia Română de Rugby a fost de acord cu donarea încasărilor de la acest meci pentru ca sportivul să primească cele mai bune îngrijiri, dar în primul rând pentru ca acesta să se reîntâlnească în România cu membri ai familiei. Situaţia materială a cetăţenilor tongani în general (şi a familiei sale, în special) nu le permite călătorii în străinătate, iar medicii consideră că revederea cu cei dragi îl va ajuta pe Sione în recuperarea sa.

La Cupa Mondială, România va înfrunta echipele reprezentative ale Franţei, Irlandei, Canadei şi Italiei.

Pledoarie pentru rugby:
„În rugby vorbim de onoare, de sacrificiu, de spirit de gentleman şi de echipă. Rugby-ul te învaţă să iubeşti să te disciplinezi, să îţi doreşti mereu să câştigi, dar, în acelaşi timp, să îţi respecţi adversarul. Datorită acestui sport, cei mai mulţi jucători de rugby au ajuns personalităţi, oameni cu funcţii de conducere sau cu putere de decizie. Lucru datorat educaţiei care se imprimă de la cele mai mici vârste în jocul de rugby. Există un respect continuu între jucători sau naţiuni, există repriza a treia, unde toţi jucătorii şi echipa mănâncă împreună, după meci, discută între ei, chiar dacă în teren au mai ieşit şi câteva scântei”, pledează Alex Roman pentru jocul de rugby, pe care cât mai mulţi copii şi tineri ar putea să-l încerce.

Bucuresti, 02.09.2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *