metalshow

Meciul bancilor centrale

Bulgaria conduce Romania cu 1 la 0

Dupa integrarea in Uniunea Europeana, BNR mentine restrictii severe la acordarea de credite, in timp ce banca centrala a Bulgariei a anuntat deja ca va renunta la o serie de masuri limitative.

incolo de cel mai evident aspect, acela ca persoanele fizice sau juridice interesate sa obtina un credit vor fi primele afectate si tentate sa isi arunce un ochi si in tara vecina, o consecinta majora este aceea ca bancile romanesti vor fi puse si ele intr-o pozitie competitiva nefavorabila fata de o banca dintr-un stat membru UE. Aceasta situatie este un rezultat direct al noului mediu concurential european, in care bancile romanesti impun restrictii severe la creditare, in timp ce bancile europene beneficiaza de politici de creditare mai relaxate si permisive. Si asta in conditiile in care bancile noastre nu isi vor disputa numai piata locala, ci va trebui sa fie atractive pentru toata comunitatea europeana, la fel ca celelalte banci.

BusinessWeek prezinta o analiza regionala a pietei creditelor in care arata la ce se pot astepta romanii in perioada urmatoare. Analiza BusinessWeek este intregita  de declaratii ale unor reprezentanti ai celor mai importanti jucatori de pe piata bancara.

Ramine de vazut daca Banca Nationala Romana va alege sa isi urmeze o politica mai relaxata si in ce mod va influenta decizia piata bancara romaneasca. Si de asemenea daca evolutia acesteia va respecta vreunul dintre scenariile tarilor care au intrat in UE inaintea noastra.

In acelasi numar puteti citi despre intrarea pe piata a brandului IKEA si de ce magazinele retailerului suedez creaza dependenta; aflati ce spune si cum se pregateste concurenta. In plus, aflati care sint destinatiile alese de agentiile de turism pentru noile curse charter de sezon, care va vor economisi timp si bani din bugetul vacantei de iarna.
 

Bucuresti, 7.11.2006

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *