Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Mazars a publicat studiul Tech Train, care prezintă progresul global al implementării investițiilor tehnologice

  • China și India conduc detașat sub toate aspectele, iar Franţa și Marea Britanie rămân în urmă
  • India are cel mai crescut apetit pentru dezvoltarea investițiilor tehnologice

Mazars a publicat acest material de thought leadership, care dezvăluie gradul în care factorii de decizie la nivel global cunosc, investesc și implementează următoarele cinci tehnologii esențiale: Inteligența Artificială (AI), Blockchain, Sistemele de planificare a resurselor întreprinderii (ERP), Internet of Things (IoT) și Automatizarea Robotizată a Proceselor (RPA).

Mazars, unul dintre cei mai importanți jucători de audit și consultanță la nivel internațional a publicat recent un nou studiu „Are you missing the Tech Train? Global investment and implementation surrounding transformative technologies”.

Peste 600 de persoane de decizie (C-Suite) din șase țări (China, Franţa, Germania, India, Marea Britanie și SUA) care activează în diverse industrii și organizații de toate mărimile au împărtășit viziunea lor cu privire la aceste tehnologii inovatoare, apetitul lor pentru a investi în ele, provocările cu care se confruntă în implementarea lor, precum și modalitatea în care acestea pot fi depășite.

Tech Train

CHINA ȘI INDIA CONDUC, FRANŢA ȘI MAREA BRITANIE RĂMÂN ÎN URMĂ

Familiaritate: Liderii din China sunt cei mai familiarizați cu aceste cinci tehnologii esențiale (79%), urmați de Germania (71%), India (69%), SUA (64%). Franţa și Marea Britanie sunt la coada clasamentului (53% și respectiv 44%). Inteligența Artificială este tehnologia cu care majoritatea respondenților sunt familiarizați.

grafic 1 Tech TrainGraficul nr. 1: Nivelul de familiaritate cu cele cinci tehnologii – AI, Blockchain, ERP, IoT, RPA – după țară

Investiții: Respondenții din India prezintă cel mai ridicat apetit pentru creșterea bugetelor, pe care la alocă acestor cinci tehnologii. Respondenții din Franţa și Marea Britanie sunt cei mai reticenți cu privire la creșterea bugetelor lor (conform graficului de mai jos).

grafic 2 Tech TrainGraficul nr. 2: Procentajul respondenților care plănuiesc creșterea bugetelor IT
pentru cele cinci tehnologii cu 10% sau peste

Implementare: China și India sunt țările cu probabilitatea cea mai mare să fi implementat cel puțin una dintre aceste tehnologii și raportează cele mai ridicate rate de adopţie. Franța și Marea Britanie sunt țările în care este cel mai puțin probabil să se fi implementat vreuna dintre aceste tehnologii.

Deşi 22% au integrat deja tehnologiile în procesele interne, cei mai mulţi dintre respondenţi (27%) au declarat că nu le-au considerat în strategia pe termen scurt.

grafic 3 Tech TrainGraficul nr. 3: Etapele de implementare incluse în chestionar și procentajul proiectelor aferente fiecărui stadiu
(toate țările și tehnologiile)

Împărțirea pe sectoare

Asigurările și producția sunt principalele sectoare în care au fost implementate cele cinci tehnologii. Cele mai mici șanse de implementare ale acestora se regăsesc în sectorul public – 50% dintre respondenții care lucrează aici au declarat că în domeniul lor „nu se întâmplă nimic” cu privire la cele cinci tehnologii.

Beneficii și obstacole

Reducerile de costuri (27%), transformarea modelului de afaceri (26%) și îmbunătățirea calității (24%) sunt cele mai des întâlnite beneficii, atunci când vorbim de cele cinci tehnologii.

De cealaltă parte, obstacolele menționate la nivel global sunt: obținerea resurselor financiare necesare (25%), identificarea talentelor cu abilitățile necesare pentru înțelegerea și exploatarea tehnologiei la cote maxime (23%) și maturitatea pieței (22%).

Guillaume Devaux, Partener, Coordonatorul Serviciilor de Tehnologie din cadrul Mazars, menționează: „Rezultatele studiului nostru demonstrează un impuls puternic atunci când discutăm de tehnologii inovatoare – iar China și India sunt în fruntea celorlalte țări.
Per ansamblu, nivelurile de familiaritate sunt ridicate, liderii sesizează impactul pe care aceste tehnologii îl pot avea și plănuiesc creșterea investițiilor. Există însă și motive de îngrijorare, iar anumite sectoare și țări rămân în urmă, în comparație cu altele.”

Devaux a adăugat, „Liderii care cred că rămân în urmă trebuie să descopere ce tehnologie le va putea crea un avantaj competitiv. Trebuie să își amintească de faptul că această călătorie a transformărilor tehnologice de succes necesită o susținere largă – atât de la conducerea companiei, cât și de la echipă, în general. De asemenea, tot ei pot stabili viziunea – însă trebuie să colaboreze şi cu ceilalți membri ai echipei pentru a o realiza.”

NOILE TEHNOLOGII PE PIAȚA DIN ROMÂNIA

Prezenţa tot mai des întâlnită a noilor tehnologii în procesele interne ale unei companii poate fi un factor important de sporire a eficienței și poate îmbunătăți, într-un mod considerabil, capacitatea organizației de a-și duce la bun sfârșit obiectivele strategice stabilite.

Potrivit studiului Mazars, RPA este una dintre noile tehnologii care pot duce la economii semnificative de costuri – aşa cum reiese şi din răspunsurile a 31% dintre respondenți, în timp ce ERP se dovedește a fi foarte util, atunci când ne referim la îmbunătăţirea politicilor de conformitate, conform răspunsurilor a 28% dintre respondenți.

„Dintre aceste cinci tehnologii, piața de RPA din România nu a atins încă o stare de echilibru, însă aceasta se îndreaptă spre maturitate, cu ajutorul companiilor vizionare, care investesc în diferite inițiative de RPA. Conform studiului, mai mult de jumătate dintre respondenți (57%) au cheltuit deja peste 25% din bugetele IT pe un mix al acestor tehnologii. Este oare suficient 25%?
Va afecta acest număr dezvoltarea companiilor? În comparație cu alte țări, bugetele de IT din România nu au ajuns deocamdată la un nivel optim, organizaţiile încă dezbat care este impactul inovației asupra afacerii lor, dar și asupra angajaților.”, a menționat Răzvan Butucaru, Partener, Financial Services & Advisory Leader, Mazars Romania.

Revenind la studiul Mazars, 26% dintre respondenți au declarat că investesc în IoT mai mult de 10% din bugetul actual de IT. Față de țările acoperite de studiu, România este încă la început de drum, atunci când vorbim de proiecte care fac referire la IoT, ca de exemplu locuințe sau orașe sustenabile/ inteligente.

Alba Iulia desfășoară un proiect pilot ce are ca obiectiv unic integrarea sistemelor fizice, digitale și umane în cadrul orașelor inteligente, cu scopul de a crește eficiența proceselor, de a reduce costurile și a îmbunătăți calitatea vieții, în timp ce va asigura un viitor sustenabil, prosper și incluziv pentru cetățeni. Există mult potenţial în România, dar încă mai avem multe de făcut în ceea ce privește dezvoltarea tehnologiei IoT.

Organizațiile trebuie să fie conștiente de faptul că există riscuri în fiecare tehnologie, iar abilitatea de a atenua aceste riscuri, cu ajutorul securității cibernetice, trebuie să vină la pachet cu investițiile în adoptarea de noi soluții tehnologice.

Atunci când discutăm despre noile tehnologii de pe piața locală, trebuie să luăm în considerare faptul că riscurile asociate securităţii cibernetice pot apărea oricând și nu pot fi eliminate complet. Conform studiului, politicile de conformitate și atacurile cibernetice au fost primele două provocări alarmante pentru persoanele de decizie – 58% și respectiv 56% dintre aceștia le-au bifat drept preocupări cheie.

„Statistic vorbind, 60% dintre incidentele cibernetice, la nivel global, sunt provocate de greșelile utilizatorilor. În România, atacurile cibernetice par să aibă o tendință de creștere. Companiile ar trebui să dedice mai multe eforturi în dezvoltarea unor măsuri interne, precum consolidarea cadrului de guvernanță în IT, teste de vulnerabilitate și creșterea gradului de conștientizare în rândul angajaților prin diverse training-uri.”, a menționat Horaţiu Nistor, Senior Manager, IT Audit & Advisory, Mazars România.

Despre Mazars

Mazars este o organizație internațională, specializată în audit, contabilitate, consultanţă financiară, servicii fiscale şi juridice¹. Activând în 91 de țări și teritorii, Mazars se bazează pe experiența a 40.400 de profesioniști – 24.400 din partneriatul integrat Mazars şi 16.000 din Alianţa Americii de Nord – pentru a acorda sprijin specializat multinaționalelor, IMM-urilor, investitorilor privați și organismelor publice, în fiecare etapă a dezvoltării lor.

În România, Mazars are o experiență de 25 de ani în audit și consultanță financiară, servicii fiscale, contabilitate, salarizare și administrare de personal. Echipa locală cuprinde 220 de profesioniști. www.mazars.ro | https://www.linkedin.com/MazarsRomania/

Despre Chestionarul Mazars Tech Pulse

Chestionarul Mazars Tech Pulse realizat în anul 2019 a fost gestionat de către YouGov în numele Mazars, în scopul evaluării nivelurilor de familiaritate, implementare și investiții în rândul persoanelor de decizie din departamentele IT şi Inovare din întreaga lume.

Chestionarul a explorat aceste tendințe în contextul celor cinci tehnologii esențiale la locul de muncă: Inteligența Artificială (AI), Automatizarea Robotizată a Proceselor (RPA), Internet of Things (IoT), Blockchain și Sistemele de planificare a resurselor întreprinderii (ERP). Chestionarul online a vizat persoanele de decizie (C-suite) din conducerea companiilor din ţări precum China, Franţa, Germania, India, Marea Britanie și SUA. S-au înregistrat peste 600 de răspunsuri. Rezultatele chestionarului au fost analizate de către Mazars.

¹ Unde permite legislația locală a țării respective.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *