free download 78 travel guides written by experts

Matei Stircea-Craciun la „Vorba de cultura”

Matei Stircea-Craciun este invitatul emisiunii „Vorba de cultura” la Radio Romania Cultural, in perioada 10 – 14 ianuarie 2011.

Secretar stiintific al Institutului de Antropologie „Francisc I. Rainer” al Academiei Romane, Matei Stircea-Craciun a realizat cercetari privind: statutul culturologic al obiectului (de arta); simbolismul materiilor (1987); sculptura abstracta moderna si contemporana romaneasca din perspectiva antropologiei simbolice. A propus si fundamentat conceptul de simbolism hylesic (simbolism al materiilor) in anul 1986 pentru a desemna un curent estetic distinct in sculptura secolului XX al carui principal initiator este Constantin Brancusi.

Matei Stircea-Craciun a realizat primul studiu de antropologie simbolica al sculpturii brancusiene in 1992, contribuind la cercetarea filoanelor neo-mitologice in sculptura brancusiana, precum si la explorarea confluentelor dintre Brancusi si Rodin. A adus importante contributii la explorarea confluentelor dintre lirica eminesciana si sculptura brancusiana studiind structurile imaginarului explorate pe ansamblul operei brancusiene. Si-a adus aportul si la studiul simbolismului hylesic in plastica romaneasca contemporana (Horia Bernea, Constantin Popovici, Napoleon Tiron, Simona Runcan, Ion Nicodim, Paul Neagu etc.); al simbolismului fierului in opera sculptorului Paul Neagu (prima monografie consacrata operei lui Paul Neagu) si a contribuit la o hermeneutica a artei abstracte.

Ascultati-l pe Matei Stircea-Craciun in emisiunea „Vorba de cultura” la Radio Romania Cultural, de luni, 10 ianuarie, pana vineri, 14 ianuarie, intre orele 12.00 si 13.00. Realizator Attila Vizauer.

Bucuresti, 11.01.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *