free download 78 travel guides written by experts

Masa Rotunda “Women on Boards”, EPWN Romania, 12 Iunie 2013

România – Creşterea prezentei femeilor în consiliile de administraţie ale companiilor: diversitatea, factor de creştere a performanţei

European Professional Women’s Network din România, a organizat în București, pe 12 Iunie 2013, o masă rotundă cu tema “Implicarea femeilor în consiliile de administraţie (Women on Boards)” în România. Subiectul diversităţii componenţei consiliilor de administraţie ale companiilor listate la bursă a reprezentat un punct important pe agenda Comisiei Europene în ultimii doi ani şi face obiectul unei directive speciale, ce urmează să fie aprobată anul acesta, fiind susţinută de Viviane Reding, Comisarul European pentru Justiţie, Drepturi fundamentale şi Cetăţenii.

Evenimentul a reunit un număr mare de personalităţi europene, care au împărtăşit din experienţa şi viziunea lor asupra subiectului: Ulla Vaisto, Ambasadorul Finlandei în România, Esther Blythe, şef adjunct al Ambasadei Marii Britanii în România, Michaela Bergman, Director consiliere pentru probleme sociale la BERD, Iulia Deutsch, Director Adjunct al Reprezentantei Comisiei Europene în România, Mariana Gheorghe, CEO la OMV Petrom, Ana-Maria Mihaescu, IFC Chief Resident Representativ, Narcisa Oprea, Partner Schoenherr şi Membru în Consiliul de administraţie al Bursei de Valori Bucureşti şi Dan Pascariu, Preşedinte al Consiliului de administraţie Tarom.

“Implicarea femeilor în consiliile de administraţie” este un subiect intens dezbătut la nivelul parlamentelor din ţările europene, datorită beneficiilor pe care diversitatea o aduce în luarea deciziilor. Aceste beneficii sunt susţinute de studii de cercetare care evidenţiază că, pe termen lung, rezultatele financiare sunt mai bune în companiile care au şi femei în componenţa consiliului de administraţie. În prezent, în Uniunea Europeană, doar 15.8% dintre directorii non-executivi ai companiilor listate la bursă sunt femei şi doar 2% din poziţiile de CEO sunt deţinute de femei. Finlanda se situează pe primul loc, cu 31% femei în consiliile de administraţie ale companiilor private şi 33% pentru companiile listate la bursă, ca urmare a includerii unei recomandări în codul de guvernanţă corporativă din 2003, privind reprezentarea echitabilă în consiliile de administraţie. În Marea Britanie, procentul reprezentării femeilor este încă scăzut, de 17,5%. Acest procent este rezultatul introducerii în codul de guvernanţă corporativă, în 2010, a unei recomandări privind reprezentarea echitabilă. Decizia a fost urmată, în 2011, de o recomandare într-un raport guvernamental britanic ce sublinia necesitatea introducerii unor ţinte voluntare de către companii.

Prin urmare, Comisia Europeană a luat măsuri pentru depăşirea acestui „plafon de sticla” şi a propus o directivă cu scopul de a creşte reprezentativitatea femeilor în rândul membrilor non-executivi ai consiliilor de administraţie la 40%, până în 2020, în companiile listate la bursă, cu excepţia întreprinderilor mici şi mijlocii.

Statistic, România are o situaţie satisfăcătoare comparativ cu Uniunea Europeană, însa se situează pe un trend descendent, numărul femeilor în consiliile de administrare fiind în scădere, de aceea, impunerea cotei obligatorii temporare ar putea ajuta la îmbunătăţirea situaţiei prin determinarea unei tendinţe pozitive şi echilibrarea componenţei. Dar, aşa cum a punctat Iulia Deutsch, Director Adjunct al Reprezentantei Comisiei Europene în România: ”Avem nevoie de o componenţă echilibrată cu femei şi bărbaţi în consiliile de administraţie, pentru a face o diferenţă, iar propunerea CE subliniază ca şi criteriu unic decisiv calificarea şi competenţele, garantând, în acelaşi timp, ca mai multe femei să fie evaluate după meritele lor.” Sponsori:

Unul dintre mesajele cheie discutate la Bucureşti a fost nevoia unei abordări integrate pentru a susţine femeile să avanseze în carieră şi să depăşească „plafonul de sticla”, la care mai mulţi factori îşi pot aduce contribuţia:
· Companiile ar putea să promoveze transferul de cunoştinţe, să urmărească cele mai bune practici şi să conducă printr-un bun exemplu pentru a atrage şi pe alţii în acest proces.
· Guvernul este factorul de sprijin care poate elabora politici pentru a susţine şi facilita accesul femeilor la poziţii de directori de top.
· Programe diferite pentru sprijinirea femeilor în carieră, cum ar fi activităţi de mentorat şi coaching, ar fi catalizatoare în această direcţie.
· Femeile ar trebui să devină mai conştiente de potenţialul lor de creştere şi să-şi dezvolte gradul de responsabilizare individuală şi încrederea în sine. “Principalul factor pentru numirea femeilor în consiliile de administrație ale companiilor este determinarea personală şi voinţa de a face unele sacrificii in alte domenii”, a subliniat Mariana Gheorghe, CEO OMV Petrom.

Participanţii au agreat că acest subiect trebuie să fie abordat sistemic, luând in considerare beneficiile aduse de diversitate în companii şi în consilii de supraveghere, cât şi faptul că directiva ar putea fi adoptată până la sfârşitul anului 2013 şi va trebui transpusă şi în România.

Sorana Baciu, Vicepreşedintele EPWN România, responsabilă pentru proiectul “Women on Boards” şi Directorul departamentului de Strategie şi Relaţia cu Investitorii la Petrom, a subliniat că asociaţia urmărește această abordare sistemică prin sprijinirea membrilor săi individuali în accelerarea carierei prin mentorat, coaching şi cursuri de formare pentru lideri, prin sprijinirea companiilor în dezvoltarea programelor de diversitate, cât şi prin sprijinirea implementării directivei Uniunii Europene în România.

Despre EPWN România

Asociaţia EPWN România a fost înfiinţată în octombrie 2011 şi în februarie 2012 a aderat la European Professional Women Network, federatia pan-Europeană cu prezenţă în peste 22 de ţări. Asociaţia urmăreşte să sprijine femeile pentru ca acestea să avanseze la nivel profesional şi pentru a ocupa posturi cu putere de decizie, ca manageri sau antreprenori. În acest scop, EPWN foloseşte diverse metode de business, cum ar fi mentoratul si networking, la nivel naţional şi internaţional, prin evenimente şi comunicări online. Asociaţia sprijină programe de diversitate în companii, şi consideră că „Implicarea femeilor în consiliile de administraţie” este o iniţiativa importantă în cadrul său.

Mai multe detalii gasiţi la www.europeanpwn.net sau ne puteţi contacta la contact@pwnromania.ro.

Bucuresti, 20.06.2013
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *