metalshow

Martisor cu mucenici la Teatrul National Radiofonic

Duminica, 6 martie, de la ora 9.30, Teatrul National Radiofonic pentru copii va invita sa ascultati, in premiera, spectacolul radiofonic: „Sfinte-aduceri aminte de martisor: Cei 40 de mucenici din Sevastia” scenariu de Ina Sterescu. In distributie: Mihai Dinvale, Mihai Constantin, Ruxandra Sireteanu, Gabriela Baciu, Dan Astilean, Violeta Berbiuc, George Grigore.

In duminica ce precede Postul Mare, Teatrul National Radiofonic pentru copii difuzeaza, in premiera, un spectacol dedicat Sfintilor 40 de mucenici din Sevastia. 

Acestia, spune istoria, erau bravi soldati romani in armata imparatului Diocletian, care au imbratisat credinta ortodoxa si au inceput sa vorbeasca oamenilor despre Imparatia lui Christos. Adusi in fata rugurilor, ei au refuzat sa aduca ofrande zeilor, de aceea guvernatorul Sevastiei, temutul Agricola a poruncit sa fie supusi unor groaznice chinuri pentru a-i indupleca sa se intoarca la vechea credinta. Au fost loviti cu pietre si apoi cufundati, o noapte intreaga, intr-un lac cu apa inghetata. Paginile sinaxarelor depun marturie, peste veacuri, cum ca, in zorii zilei, mucenicii au fost scosi din apa inghetata, nevatamati, spre mirarea si furia puternicilor imparati veniti sa asiste la infrangerea lor. Torturile, insa, nu s-au oprit decat odata cu omorarea celor 40 de ostasi, aflati acum si pentru totdeauna in Oastea Domnului Iisus Christos.

Spectacolul radiofonic, „Sfinte aduceri aminte de martisor: Cei 40 de mucenici din Sevastia” face parte dintr-un ciclu de spectacole, dedicat personalitatilor care au marcat cele doua milenii de existenta a bisericii crestin ortodoxe dar si istoria umanitatii. Initiat in anul 2000, acest proiect, isi propune, cu fiecare montare, sa readuca in memoria ascultatorilor, mici si mari, posibile modele de curaj, demnitate si verticalitate, care se pot constitui in tot atat de necesare repere morale pentru traitorii zbuciumatului mileniu trei.

Spectacolul va putea fi audiat si la clubul Ramada Majestic din Bucuresti, luni, 7 martie, de la ora 11.00, in carul proiectului „Ne auzim la Majestic”.

Regia de montaj: Bogdan Golovei si Radu Verdes.
Regia de studio: Violeta Berbiuc.
Regia muzicala: Patricia Prundea.
Coloana sonora si regia artistica: Vasile Manta.
Redactor si producator: Irina Soare.

Bucuresti, 03.03.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *