free download 78 travel guides written by experts

Marea Viziune – Povestea lui Black Elk, un om sfant al poporului Sioux Oglala

Marea Viziune - Povestea lui Black Elk, un om sfant al poporului Sioux OglalaJohn G. Neihardt
Editura Herald

Iata o carte care nu a vrut sa dispara. Da, este o poveste interesanta cu aceasta carte pe care o aflati inca de la inceput.

Odata cu “Marea Viziune” patrundem in lumea indienilor poporului Sioux din SUA. Dincolo de filmele americane sau de numeroasele articole disponibile online, Editura Herald ne adduce o comoara, din multe puncte de vedere. Povestea unui om considerat sfant de poporul sau, o poveste care insa, dupa cum veti vedea, nu este a lui sau despre el, ci despre inaintasii – strabunii sai – despre popor.

O lume aparte ni se infatiseaza inaintea ochilor: da, cartea are acest efect – puternic – de a te face sa iti imaginezi oamenii, viziunile, locurile si fiintele mentionate.

De la legende – de fapt, de la adevaruri, subliniaza povestitorul – precum cea a ajungerii pipei la acest popor – si pana la viziuni cu privire la viitor (cele avute de un inaintas cu privire la izolarea de care va avea parte poporul Sioux, viziune devenita realitate) si pana la cele pe care le are chiar eroul principal – toate sunt interesante, speciale, de descoperit.

O sa simtiti durerea unui om care a vazut cum poporul sau ramane fara pamant si ii este alocat doar un mic spatiu de catre wasichu (termen care ii desemneaza pe oamenii albi, dar nu prin prisma culorii pielii lor, ci prin prisma a ceea ce fac, termenul insemnand, de fapt, „cei care iau totul”). O sa vedeti ce i se intampla lui Black Elk cand era aproape sa moara – membrele si fata ii erau umflate si totusi se face bine, insa, cat suferea, are o viziune aparte, cu personaje care revin mai apoi, de-a lungul vietii sale. O sa descoperiti multe lucruri fascinante despre acest popor, lucruri reale, de la sursa.

„Marea Viziune – Povestea lui Black Elk, un om sfant al poporului Sioux Oglala” este asadar un volum captivant, o invitatie la cunoasterea trecutului si prezentului poporului in cauza, a modului sau de a vedea si intelege lumea si relatia cu celelalte fiinte, a modului de organizare, a vietii; o poveste cu impact puternic.

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *