free download 78 travel guides written by experts

Marea Bariera de Corali

Portretul unui miracol biologic

BBC Knowledge va difuza, începând de duminică, 18 mai, de la ora 20:40, seria documentară Marea Barieră de Corali care dezvăluie secretele uneia din minunile naturale ale lumii și cea mai mare structură vie de pe planetă, Marea Barieră de Corali a Australiei. Documentarul prezintă, pe parcursul a trei episoade, modul în care a luat naștere reciful, schimbările permanente ale acestuia și răspunsul său la ritmurile dictate de climă, maree, soare și lună.

Deși ecosistemul recifului se întinde pe o suprafață mai mare decât cea a Marii Britanii, numai 7% din aceasta este, efectiv, un recif de corali. Restul ecosistemului este compus din diverse habitate, și anume insule, junglă, mlaștini cu mangrove, zone plate cu nisip și suprafețe acoperite de iarbă de mare – toate legate prin intermediul unei imense lagune adânci.

Aceste habitate depind unul de celălalt și, fără ele, reciful nu ar supraviețui. De la broaștele țestoase care migrează mii de mile traversând Oceanul Pacific la balene care se deplasează spre Australia în fiecare an din Antarctica, fel și fel de creaturi parcurg distanțe semnificative pentru a ajunge la recif.

Episodul final prezintă modul în care reciful este conectat, în mod semnificativ, la restul planetei și felul în care schimbările climatice îi vor afecta, în cele din urmă, viitorul. Documentarul Marea Barieră de Corali surprinde magia acestui mediu incredibil, scoțându-i la iveală frumusețea naturală și secretele surprinzătoare, precum și motivul pentru care acesta este atât de important pentru viața pe Pământ.

Bucuresti, 15.05.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *