free download 78 travel guides written by experts

Maratonul licitatiilor Artmark continua cu opere valoroase

dintr-o colectie autohtona si cu arta moderna

Pictorii consacrați ai artei românești aparţinând unei valoroase colecții autohtone se întâlnesc, în 16 noiembrie, la licitaţiile organizate de Artmark, cu artiști reprezentativi pentru postmodernismul românesc și cu cele mai recente nume ale artei contemporane. În prima parte a serii vor fi prezentate 17 opere ale celor mai cunoscute nume ale picturii românești din ultimele două secole, care au aparținut unei colecții cu o istorie tumultoasă, cea a lui Nicolae Petresco și a soției sale Hrisanti, redutabili oameni de afaceri ai mediului bucureștean din anii `40. Iar în cea de-a doua parte a serii va fi Licitația de Postmodernism și Contemporană dedicată artei ultimelor decenii.

Bazele colecției familiei Petresco au fost puse în anii ’50, la imboldul unui prieten al cuplului, care i-a convins pe cei doi să investească banii în picturi. Astfel, 20 de ani mai târziu, colecția cuprindea în jur de 80 de opere ale celor mai cunoscuți și apreciați artiști români dar și europeni. Sub presiunea legii patrimoniului, din acea perioadă, Nicolae Petresco a dat în păstrare foarte multe opere familiei și prietenilor. Dupa 1990, urmașul celor 2 soți Petresco a încercat să recompună colecția părinților, reușind să recupereze jumătate din opere.

Din această colecţie, la licitaţia din 16 noiembrie vor fi aduse în atenţia investitorilor în artă şi a colecţionarilor artişti semnificativi în istoria românescă a artelor, precum Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Nicolae Grigorescu, Mihail Simonidi, Sava Henția, Gheorghe Petrașcu etc.

O operă majoră a acestei licitații este lucrarea „Interior din atelierul artistului” semnată de Gheorghe Petrașcu, o reprezentare a uneia dintre temele cele mai îndrăgite ale pictorului. Pictura (ulei pe pânză de 46,5 x 38,5 cm) este estimată la 40.000 – 60.000 €. Alături de această capodoperă, mai sunt scoase la vânzare încă 5 picturi semnate de Petrașcu, reprezentând o adevărată mini-colecţie: „Gladiole”, „Natură statică cu mere şi flori”, „Marină”, „Iarnă grea” şi „Nud dormind”.

Din colecția Petresco nu putea lipsi cel mai apreciat pictor român – Nicolae Grigorescu. Acesta semnează opera „Un peisaj din valea Posadei”, care poartă amprenta stilului său consacrat. Date fiind dimensiunile reduse ale operei, aceasta este estimată la numai 24.000 – 32.000 €.

Nici Pallady nu va lipsi. Artistul semnează o pictură care surprinde o lume lirică, accentuând trăsăturile psihologice ale personajului reprezentat. Opera „Femeie pe gânduri” are o valoare estimativă cuprinsă între 20.000 şi 30.000 €.

Nume mari nu vor lipsi nici de la Licitația de Postmodernism și Contemporană, cea de-a doua ediţie din acest an dedicată de Artmark artei ultimelor decenii. Dan Perjovschi, Călin Dan, Paul Neagu, Dumitru Gorzo, Geta Brătescu, Horia Damian, Iosif Kiraly, Teodor Graur, Gheorghe Ilea, toţi artişti activi pe scena expoziţională, care se bucură de recunoaştere internaţională. Investitorii cu viziune și colecționarii de artă contemporană vor putea alege dintr-o selecție de 109 opere care sugerează vitalitatea artistică, dar şi potenţialul investițional.

Printre cele mai incitante opere selectate pentru această ediţie se numără instalaţia Grupului subREAL, „Castelul din Carpaţi” (150x150x300 cm), o lucrare esenţială pentru istoria artei româneşti postrevoluţionare, care pune Casa Poporului în relaţie cu un alt moment din istoria României, într-o alăturare plină de conotaţii. Lotul va intra în licitaţie cu o valoare estimativă cuprinsă între 8.000 şi 12.000 €.

Una dintre piesele principale ale licitaţiei este opera de Ion Țuculescu, „Deplasare” (61,5×51,5 cm), reprezentativă pentru ultima perioadă de creație a artistului, cea în care originalitatea sa se manifestă cel mai plenar, denumită şi „totemică”. Acesta este şi cel mai valoros lot al licitaţiei, având o valoare estimativă cuprinsă între 30.000 şi 50.000 €.

Licitația Colecției Nicolae şi Hrisanti Petresco şi Licitația de Postmodernism și Contemporană vor avea loc la Athénée Palace Hilton, în data de 16 noiembrie. Expoziţia poate fi vizitată în perioada 10 – 15 noiembrie, între orele 11.00 – 21.00, la sediul Artmark (Palatul Cesianu-Racoviţă). La Athénée Palace Hilton expoziţia va putea fi vizitată în ziua licitației între orele 11.00 – 19.00.

Bucuresti, 09.11.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *