free download 78 travel guides written by experts

Maratonul de sase licitatii de arta sau Saptamana Cadourilor Artmark

a realizat un total cumulat de peste un milion de euro, inca un impuls de maturizare dat pietei romanesti de arta

Cele şase licitaţii au realizat vânzări totale de peste 1.100.000 € şi o rată medie de adjudecare de peste 80%, fiind cel de-al treilea eveniment în care totalul depăşeşte un milion în sezonul 2011-2012, început în septembrie.

Aseară s-a încheiat unul dintre cele mai extinse evenimente ale pieţei româneşti de artă, atât din perspectiva propunerilor diversificate – reprezentate prin cele aproape 600 de loturi, de la opere realizate, artişti renumiţi, la artă contemporană şi obiecte tematice – precum şi din aceea a timpului: trei zile de licitaţii de artă consecutive constituie o premieră pentru piaţa românască. Formula de grupare a şase licitaţii tematice testează şi favorizează specializarea pieţei de artă, atât în privinţa ofertei, cât şi a preferinţelor cumpărătorilor.

Seria de licitaţii organizată de Artmark sub numele Săptămâna Cadourilor a început marţi, 15 noiembrie, cu Licitaţia „Valori Tradiţionale” şi Licitaţia de Artă Decorativă de Epocă, continuând în ziua următoare cu Licitaţia Colecţiei Nicolae şi Hrisanti Petresco şi Licitaţia de Postmodernism şi Contemporană şi încheindu-se joi, 17 noiembrie, cu Licitaţia de Cinegetică, Echitaţie şi Marinărie şi Licitaţia de Alb-Negru.

Cele şase licitaţii au realizat vânzări totale de peste 1.100.000 € şi o rată medie de adjudecare de peste 80%, rezultate excepţionale, în aceeaşi notă de succes care a caracterizat sezonul pieţei 2011-2012 încă de la început – totalul este cel de-al treilea ce depăşeşte un milion de euro, într-o perioadă de doar 3 luni. Totodată, evenimentele din această săptămână au înregistrat aproape 400 de adjudecatari, dintre care numeroşi noi cumpărători, prin care piaţa de artă îşi confirmă şi continuă evoluţia.

Licitaţia „Valori Tradiţionale” a propus pasionaţilor de artă o selecţie de 70 de loturi sau tot atâtea opere de pictură şi grafică realizate de artişti consacraţi, pe teme inspirate de viaţa şi arta ţăranului din satul românesc tradiţional. Sectorul tematic reprezentat de aceste opere s-a arătat unul popular în rândul colecţionarilor de artă, dar şi al investitorilor orientaţi către lucrări de artă de patrimoniu, care aduc randamente anuale pozitive sigure, în creştere moderată şi constantă. Opera „Ţărăncuţă cu fuior” (ulei pe pânză, 33,5 x 19 cm) de Nicolae Grigorescu a fost adjudecată pentru 85.000 €, suma maximă oferită în licitaţie.

Licitaţia de Artă Decorativă de Epocă 2011 a reuşit cel mai mare total de vânzări al unei licitaţii de artă decorativă de până acum, din România: 92.595 €, cu aprox. 50% mai mult decât a obţinut, în luna mai a acestui an, precedentul eveniment Artmark de profil. Cea mai importantă vânzare a licitaţiei a fost cea a lotului 107, Plafoniera Galle, decorată cu flori de magnolie, adjudecată pentru 7.000 €, după ce trei participanţi au disputat-o mult peste valoarea sa estimativă maximă. Preţurile accesibile au fost încă un argument, adăugat calităţii remarcabile a obiectelor de artă decorativă, care i-a făcut pe mulţi să aleagă un cadou plin de rafinament, care este în acelaşi timp o creaţie artistică irepetabilă, dar şi o piesă de artă cu valoare investiţională.

Licitaţia Colecţiei Nicolae şi Hrisanti Petresco a realizat o rată de adjudecare de 100% şi un total de vânzări de 277.800 €, dovedind că operele de pictură de patrimoniu din colecţii recunoscute sunt tot mai căutate de colecţionari şi investitori. Tot mai informaţi, aceştia s-au convins că provenienţa lor de soi constituie o garanţie în plus pentru randamentul semnificativ pe care îl vor aduce la o viitoare revânzare. Vânzarea principală a licitaţiei a fost realizată de una dintre operele semnate Gheorghe Petraşcu, „Interior din atelierul artistului” (ulei pe pânză, 46,5 x 38,5), adjudecată pentru 62.500 €, peste valoarea estimativă superioară.

Licitaţia de Postmodernism şi Contemporană a realizat o rată de adjudecare de 71% şi vânzări totale de 199.440 €, rezultate care ridică la peste jumătate de milion de euro totalul vânzărilor de artă contemporană Artmark din acest an, o performanţă pentru anul de debut al licitaţiilor specializate. Dacă în 2008, piaţa de artă de patrimoniu lua startul în condiţii similare, ajungând să crească cu aprox. 1600% în numai trei ani, 2011 va rămâne de referinţă pentru evoluţia din următorii ani ai pieţei de artă contemporană.

Licitaţia de Cinegetică, Echitaţie şi Marinărie 2011 este prima de acest fel organizată în România, concepută special pentru a le prezenta entuziaştilor de cele trei preocupări, o colecţie inedită de opere şi obiecte de artă decorativă inspirate de aceleaşi pasiuni distinse. Selectate după criteriul valorii artistice şi oferite la preţuri deosebit de accesibile, cele mai multe loturi au fost adjudecate pentru sume cuprinse între 100 şi 400 €. A realizat un total de vânzări de 41.375 € şi o rată de adjudecare de 70%, un început satisfăcător pentru un nou concept de licitaţie de artă şi obiecte de colecţie.

Licitaţiei de Alb-Negru a obţinut un total de 109.635 € şi o rată de adjudecare de 76%, rezultate care le dublează pe cele realizate în prima ediţie dedicată graficii şi picturii în alb şi negru de la începutul anului 2011 şi încheie cu succes întâiul an al acestui segment pe o piaţa de artă în continuă emancipare. Cumpărătorii au şansa de a testa, printr-o investiţie prudentă, randamentul pieţei de artă. Cea mai mare sumă a fost oferită pentru opera „Ghiocel” de Nicolae Grigorescu, o pictură cu temă animalieră, în tonuri de gri, adjudecată pentru 19.000 €.

Următorul mare eveniment al pieţei de artă va fi în 14 decembrie, când vor avea loc, la Ateneul Român, Balul iubitorilor de artă şi Licitaţia de Iarnă 2011, cu prilejul aniversării a trei ani de licitaţii Artmark, care au schimbat semnificativ cursul pieţei româneşti de artă.

Bucuresti, 18.11.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *