free download 78 travel guides written by experts

“Maradona by Kusturica” la DaKINO

„DaKINO Goes Into Politics”

Cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film al Bucureştilor, DaKINO, care va avea loc între 25 şi 29 noiembrie, mai dezvăluie o surpriză. În seara de deschidere, pe lângă documentarul „Generation 68”, proiectat în prezenţa autorului său, Simon Brook, va oferi şi cel mai recent film al lui Emir Kusturica. „Maradona by Kusturica” este un documentar de lungmetraj, rod al mai multor întâlniri pe care cineastul le-a avut cu Dumnezeul fotbalului. Compararea lui Diego Maradona cu Dumnezeu nu e întâmplătoare. Biserica Maradoniană, care are peste 100.000 de fideli, sărbătoreşte două date importante: Crăciunul (adică naşterea lui Maradona, care a avut de fapt loc pe 30 octombrie) şi Paştele – adică ziua de 22 iunie, când, în anul 1986, Maradona a înscris cu mâna în poarta Angliei, în sfertul de finală al Cupei Mondiale din Mexic. Filmul realizat de Emir Kusturica conţine, de altfel, mai multe secvenţe de la întâlnirile adepţilor acestei biserici.

Fan asumat al argentinianului, Emir Kusturica l-a filmat pe acesta la Buenos Aires, l-a urmat în Italia, la Neapole, l-a dus la el acasă, la Belgrad. I-a cunoscut soţia, fetele, părinţii. Şi viceversa. Mărturisirile lui Maradona ating şi momentul delicat al consumului de cocaină – care a culminat cu criza cardiacă din 2004, dar mai ales subiectele politice. Maradona, care îl are pe Fidel Castro tatuat pe gamba stângă şi pe Che Guevara pe umărul drept, este cunoscut pentru militantismul său politic şi pentru vituperanţa cu care critică FMI-ul şi pe George W.Bush. Documentarul ne arată însă şi un Maradona ludic, iţindu-se pe geamul maşinii lui Kusturica, şi strigându-le belgrădenilor: „Salut, sunt Diego!”

„Maradona by Kusturica” a fost realizat de-a lungul a doi ani şi a avut premiera mondială în acest an, la Festivalul de la Cannes, unde a fost prezentat hors-concours în Selecţia Oficială. El va fi proiectat la DaKINO cu sprijinul Independenţa Film.
Cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului DaKINO, ce se va desfăşura in acest an sub sloganul „DaKINO Goes into Politics”, va fi găzduită de The Light Cinemas din Liberty Center, primul cinematograf cu tehnologie digitală din România.

Bucuresti, 21.10.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *