Manufactura este motorul cresterii globale

Saxo Bankde Mads Koefoed

Rezumat: O perspectivă preliminară a indicatorilor PMI sugerează că manufacturierii de top şi-au consolidat activitatea. Acest lucru se aşteaptă a fi tradus printr-o creştere globală generală, în linie cu estimarea mea privind 2014.

Detalii: Indicatorul nostru global PMI se poziţionează în decembrie la 54.2, o cifră neschimbată din noiembrie şi una dintre cele mai ridicate de peste un an – cifră care sugerează că activitatea economică a manufacturierilor de pretutindeni începe să crească. Deşi o serie de state încă nu au lansat rapoartele lunii decembrie, „greii” deja au făcut-o (SUA, zona euro, China), iar trendul indică în mod clar o revitalizare puternică a economiei globale.

Diferenţele regionale se întrevăd, cu toate acestea, cu „vechile economii” precum SUA şi Anglia, aflate la vârfuri ciclice, iar zona euro de asemenea s-a îmbunătăţit notabil în ultimele luni, de la 48.8 la mijlocul anului 2013 la 52.7 şase luni mai târziu. De cealaltă parte, China se străduieşte să iasă din marja de 50-51 în care s-a înţepenit de mai bine de un an. Iar creşterea lentă a Chinei nu este singura problemă a Chinei. Australia, în special, suferă, afişând pe luna decembrie o cifră de 47.6, cu numai două luni de creştere din ultimele douăsprezece (adică cu cifre peste plafonul neutru de 50).

Manufacturierii îşi consolidează producţia, însă va ajunge producţia pe rafturile cu marfă nevândută ale companiilor? Nu, cererea va condusă de către SUA, unde cheltuielile de consum vor ţine pasul, având în vedere că taxele ridicate şi consumul public redus de la începutul anului 2013 se vor estompa. În plus, reducerea gradului de îndatorare din zona euro este un proces continuu. Măsurile dure de austeritate impuse în statele periferice ale zonei euro şi-au diminuat proporţiile, ceea ce implică o uşoară modificare a cererii interne, după anii recenţi de declinuri abrupte.

În alte cuvinte, economia globală se găseşte într-o poziţie neobişnuită în care motorul creşterii vor fi statele dezvoltate şi nu economiile emergente. Ridicarea moralului şi creşterea activităţii printre manufacturieri este, prin urmare, întru totul de înţeles; după ce a trecut prin câţiva ani primejdioşi, Occidentul este pregătit să cheltuiască din nou!

În general, rapoartele indicelui PMI par să confirme perspectiva mea asupra unei creşteri globale mai mari în cursul anului 2014. Urmăriţi estimarea Saxo Bank a primului trimestru al anului pentru mai multe informaţii despre economia globală şi pieţele de capital. Aceasta va fi publicată în următoarele săptămâni în Europa.

Bucuresti, 13.01.2014

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *