free download 78 travel guides written by experts

Manu Codjia Trio, castigatorul BMW Welt Jazz Award 2015

Câştigătorul BMW Welt Jazz Award 2015 este ansamblul francez Manu Codjia Trio. După concertul final ce a avut loc sâmbătă seară, acest ansamblu s-a impus în faţa concurenţilor austrieci FAT – Fabulous Austrian Trio. Helmut Käs, directorul BMW Welt, a decernat premiul grupului câştigător.

Urmând motto-ul acestei ediţii – "Playing my Guitar" -, ambele ansambluri au oferit reprezentaţii în faţa unei asistenţe de aproximativ 550 de invitaţi în sala de spectacole a BMW Welt. În cele din urmă, trioul francez din jurul chitaristului Manu Codjia a reuşit să convingă juriul de specialitate.

Membrii juriului au declarat: "Astăzi, juriul a fost convins de vechile virtuţi ale jazzului care în prezent sunt aproape uitate: sd utilizeză piese cunoscute şi iubite, pe care să le transformi în ceva cu totul aparte. Manu Codjia Trio se simte ca acasă în propriu univers sonor, încât piesele originale sunt greu de recunoscut. Domeniul acoperit de trio este unul remarcabil, care cuprinde cele mai tandre balade, cele mai puternice piese rock, dar şi tonalităţi de avangardă."

Ansamblul Camila Meza Quartet din New York este câştigătorul premiului special al publicului. Solistul născut în Chile şi cei trei parteneri ai săi se vor bucura de o şedere şi un concert în staţiunea Schloss Elmau. În timpul ultimului concert, Helmut Käs a anunţat şi motto-ul pentru anul viitor. În 2016, seria de concerte de succes se va desfăşura sub sloganul "Inspired by Legends", astfel că va pune accentul pe performanţele muzicale ale "vechilor maeştri" ai jazz-ului.

"Germania, Elveţia, Norvegia, SUA – şi acum Franţa! Este suficient să privim lista ţărilor din care provin câştigătorii noştri pentru a vedea cât de importantă a devenit la nivel internaţional competiţia începută în 2009. Felicitările mele merg către Manu Codjia Trio, dar vreau să le mulţumesc tuturor trupelor fantastice care au luat parte în acest an şi care ne-au împărtăşit pasiunea lor pentru jazz, în special Camila Meza Quartet din New York, câştigătorul premiului special al publicului", a declarat Dr. Ian Robertson, membru al Consiliului de Administraţie al BMW AG.

Câştigătorul locului întâi, trioul condus de franco-ivorianul Manu Codjia, a primit un premiu de 10.000 de euro, precum şi trofeul realizat de BMW Design. Ocupanţii locului al doilea, FAT – Fabulous Austrian Trio, au fost recompensaţi cu 5.000 de euro.

2015 a reprezentat a şaptea ediţie a BMW Welt Jazz Award. Pe parcursul concertelor duminicale desfăşurate la matineu în clădirea Double Cone a BMW Welt, şase ansambluri renumite la nivel internaţional au concurat pentru premiu în intervalul ianuarie-martie. Alături de finalişti, lista ansamblurilor a mai inclus Michel Sajrawy Trio (Israel), Camila Meza Quartet (SUA), Hellmüller Risso Zanoli (Elveţia/Italia) şi Carl Mörner Ringström Majestic Orchestra (Danemarca).

Juriul de specialitate din lumea jazzului a fost compus din: Oliver Hochkeppel (jurnalist de muzică şi afaceri culturale la cotidianul german "Süddeutsche Zeitung"), Andreas Kolb (redactor-şef al revistelor "JazzZeitung", "neue musikzeitung" şi "Silberhorn"), Roland Spiegel (redactor al secţiei de muzică şi specialist în jazz la postul german de radio "BR-KLASSIK" din cadrul Bayerischer Rundfunk), Heike Lies (muzicolog, divizia de muzică şi teatru muzical a Departamentului de Afaceri Culturale al oraşului München) şi Christiane Böhnke-Geisse (Jazz & Music Consulting and Promotion).

Ediţia din acest an a BMW Welt Jazz Award a fost susţinută cu generozitate de "BR-KLASSIK", "JazzZeitung", magazinul universal Ludwig Beck, staţiunea Schloss Elmau şi Departamentul de Afaceri Culturale al oraşului München. În plus, kunstevent a susţinut concertul final şi a prezentat o serie de picturi semnate de Carl-H1 Daxl, Maja Jiranek şi Ursula Leinfelder.

München / Bucuresti, 20.04.2015
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *