free download 78 travel guides written by experts

Mamele din comunitatile rurale defavorizate invata sa gateasca sanatos

World Vision România a organizat pe data de 27 octombrie 2011 un atelier de gătit pentru mamele din comuna Scăești, județul Dolj, în cadrul căruia peste 10 mame au învăţat să gătească sănătos pentru copiii lor şi au primit sfaturi despre alimentaţia potrivită a acestora. Atelierul a fost susţinut de prezentatoarea TV Melania Medeleanu şi Monica Roșu – autoarea blogului culinar The Foodie Family, care a pregătit 3 reţete diferite pentru mamele prezente. Evenimentul este parte integrantă a campaniei „Mame bune, copii sănătoși” și are ca scop educarea tinerelor mămici în sensul unei nutriții sănătoase și conștientizarea lor cu privire la importanța diversificării corecte a alimentației.

Organizarea unui astfel de eveniment vine pe fondul unei nevoi relevate de diverse studii privind starea de sănătate și de nutriție a copiilor. La nivel naţional, 59,3% dintre copiii cu vârsta de 1 an manifestă anemie legată de deficienţa de fier1, una dintre principalele cauze fiind aceea că mamele nu cunosc principiile unei nutriţii echilibrate (50% în comparaţie cu ţările vest-europene). Astfel, în România, în mediul rural, alăptatul la sân se întrerupe înainte de 6 luni în peste 55% din cazuri, iar diversificarea alimentaţiei se face în mod haotic.2 Situaţia este cu atât mai gravă în zonele rurale sărace, întrucat anemia şi distrofia (copii cu greutate şi înălţime sub cea normală vârstei) sunt direct influenţate de sărăcie şi nivelul redus de educaţie a mamei.

Pe lângă organizarea atelierului de gătit, World Vision a dezvoltat și tipărit 5 broșuri cu rețete pentru copiii cu vârsta peste 6 luni, pentru a învăța mamele cum pot folosi mai bine resursele existente și pentru a le încuraja să folosească legumele autohtone în pregătirea mesei celor mici. Broșurile au fost oferite atât mamelor care au fost perezente la eveniment, cât și celorlalte mame care fac parte din programul World Vision. Totodată, World Vision a realizat pliante care promovează alimentația exclusivă la sân până la vârsta de 6 luni, furnizând informații de bază despre alimentația complementară și sfaturi utile celor care cresc și îngrijesc copii.

”Organizarea unui astfel de eveniment este mai mult decât binevenită, mai ales pentru mămicile din mediul rural care nu prea au acces la informatie. Pentru mine, aceasta a fost prima interacțiune cu mamele din programul „Mame bune, copii sănătoși”. Mi-a făcut foarte mare plăcere să fiu printre ele, să vorbesc cu ele, să le aflu problemele, nevoile. A fost o adevărată experiență care m-a încărcat și mi-a întărit dorința de a le ajuta”, a declarat Melania Medeleanu.

„Mă bucur că am avut ocazia să împărtășesc din experiența mea de mamă și altor mame care își doresc să învețe pentru a putea să își crească sănătos copiii. A găti sănătos nu este greu și nici nu trebuie să coste foarte mult. Trebuie doar să știm să valorificăm resursele pe care le avem” a declarat Monica Roșu, autoarea blogului culinar The Foodie Family.

Cercetări ştiinţifice recente au arătat că nutriţia copiilor mici are consecinţe pe termen lung şi joacă un rol important în prevenirea anumitor boli cronice, odată ajunşi la maturitate. În plus, deficienţele de micronutrienţi, în special deficienţa de fier, sunt asociate cu o dezvoltare psihomotorie întârziată şi dificultăţi în abilităţile de învăţare (afectarea funcţiei cognitive).

Prin organizarea atelierului de gătit, World Vision România face încă un pas pentru a putea ameliora viața de zi cu zi a mămicilor și copiilor din mediul rural. Seria evenimentelor de acest tip va continua, alături de sesiunile informative din cadrul Școlii Mămicilor de la Sat, unde mamele primesc informații de bază privind creșterea și îngrijirea copilului mic. „Perioada în care vom reuși să susținem aceste sesiuni depinde foarte mult de susținerea demersului nostru de către donatorii de orice fel din România, individuali sau corporatiști. WV a pus pe picioare un proiect care se dovedește a fi util și important pentru femeile gravide și mamele din mediu rural – acum dorim să-l extindem ca durată și amploare, acest proiect trebuind să ajungă în cât mai multe comunități rurale posibile în Dolj, Vâlcea și în alte județe” a declarat Gabriela Paleru – Manager Programe Sănătate, World Vision România.

Alătură-te cauzei World Vision România și abonează-te la bunătate pe www.mamebunecopiisanatosi.ro! Cu doar 1 leu pe zi, poți ajuta bebeluşii defavorizați să aibă un start sănătos în viaţă!

www.mamebunecopiisanatosi.ro
www.worldvision.ro

Despre World Vision România

World Vision România este o organizaţie creştină, care desfăşoară programe de intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy. Organizaţia noastră este concentrată asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Inspiraţi de valori creştine, lucrăm cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen.

Despre campania „Mame bune, copii sănătoși”

Din 2009, la nivel mondial, World Vision International desfăşoară o campanie globală amplă – “Child Health Now”. Pornind de la aceasta, World Vision a dezvoltat în România programul “Mame bune, copii sănătoşi” ce îşi propune îmbunătăţirea stării de sănătate şi nutriţie a gravidei şi a copilului mic din mediile rural defavorizate.
Intervenţiile World Vision în cadrul campaniei „Mame bune, copii sănătoși” constau în:
· Educarea asistenţilor medicali şi a asistenţilor comunitari din zonele rurale privind sănătatea şi nutriţia mamei şi copilului mic;
· Educarea femeilor însărcinate şi constientizarea lor privind riscurile şi consecinţele deosebit de grave pe care anemia le are asupra lor, a fătului şi copilului de sub 2 ani;
· Educarea femeilor însărcinate şi a mamelor cu privire la creşterea, îngrijirea şi necesităţile copilului cu vârstă până în 2 ani (cu accent pe promovarea unei alimentaţii sănătoase);
· Facilitarea accesului la asistenţă medicală primară în timpul sarcinii: efectuarea analizelor de sânge/ urină obligatorii (laborator mobil de analize);

Proiectul a debutat în 2010 în 7 comunităti rurale din judeţele Dolj şi Vâlcea urmând a se extinde la nivel naţional. Grupul ţintă principal al proiectului îl reprezintă femeile însărcinate, nou-născuţii şi copiii sub 2 ani împreună cu mamele lor din comunităţile rurale sărace. În prima fază , beneficiarii programului sunt aproximativ 1380 de copii sub 2 ani şi 260 de femei însărcinate din Dolj şi Vâlcea, judeţe cu comunitati rurale sărace si un nivel foarte scăzut de trai.

La nivel mondial, aproape 9 milioane de copii sub 5 ani mor anual din cauze cum ar fi pneumonia, diareea, malaria. Toate aceste cauze pot fi prevenite prin intervenţii simple şi ieftine cum ar fi: o nutriţie mai bună, asistenţă medicală corespunzătoare la naştere, recunoaşterea timpurie şi tratamentul bolilor copilăriei. Ca urmare, numeroşi lideri mondiali, politicieni, membri ai societăţii civile şi ONG-uri, printre care şi World Vision, şi-au exprimat intenţia de a milita pentru reducerea cu 75% a mortalităţii infantile şi reducerea cu două treimi a mortalităţii materne la nivel mondial până în 2015, aceste obiective numarându-se de altfel printre Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului.

1 Studiu realizat de Unicef, Statusul nutriţional al femeii gravide, al copiilor cu vârsta sub 5 ani, al şcolarilor în vârstă de 6–7 ani, 2005.
2 Studiu epidemiologic privind starea de sanatate a mamei si copilului mai mic de 2 ani din comunitatile rurale din judetele Dolj si Valcea – World Vision, iunie 2010.

Bucuresti, 01.11.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *