free download 78 travel guides written by experts

Majoritatea europenilor sunt in favoarea transportului ecologic

Conform unui studiu recent, majoritatea europenilor sunt dispuși să facă unele compromisuri cu privire la prețul și caracteristicile autoturismelor pe care le dețin pentru a reduce emisiile nocive. Un sondaj Eurobarometru realizat în toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene arată, de exemplu, că în jur de două treimi dintre utilizatorii de autoturisme din UE declară că ar fi gata să accepte un compromis cu privire la viteza mașinii pentru a reduce emisiile. De asemenea, majoritatea conducătorilor auto (53 %) sunt de acord cu înlocuirea actualelor scheme de taxare pentru autoturisme cu noi scheme de taxare, în funcție de utilizarea efectivă a vehiculelor lor. Deși majoritatea utilizatorilor optează pentru autoturism pentru că este practic, aproape trei sferturi dintre cetățenii UE intervievați (71 %) au răspuns că ar fi dispuși să utilizeze mai frecvent transportul în comun dacă ar putea cumpăra un singur tip de bilet care să fie valabil pentru toate mijloacele de transport.

Vicepreședintele Siim Kallas, comisarul responsabil pentru domeniul transportului, a afirmat: „Rezultatele acestui studiu reprezintă un stimulent extraordinar pentru eforturile UE de a face sectorul transporturilor mai durabil. Ele demonstrează faptul că cetățenii înțeleg miza acestui demers și doresc să își aducă contribuția la reducerea impactului acestuia asupra mediului. Inițiativele inteligente, precum schemele Pay-As-You-Drive („plătești cât conduci”) și biletele unice care să fie valabile pentru toate mijloacele de transport în comun, se bazează pe cele mai moderne tehnologii și permit cetățenilor să își aleagă mijloacele de transport în cunoștință de cauză.”

Compromisurile care trebuie făcute pentru ca utilizarea autoturismului să fie mai ecologică

Majoritatea utilizatorilor de autoturisme intervievați (66 %) au afirmat că ar putea accepta un compromis privind dimensiunea mașinii pentru a reduce emisiile, iar 62 % dintre ei unul în ce priveşte autonomia mașinii, adică distanța care poate fi parcursă fără nevoia de a realimenta sau de a reîncărca. Peste jumătate (60 %) dintre cetățeni ar fi, de asemenea, dispuși să plătească mai mult pentru autoturismul lor dacă acest lucru ar contribui la reducerea emisiilor.

Susținerea schemelor de taxare în funcție de utilizarea efectivă a autoturismelor

Jumătate dintre cetățenii UE au afirmat că ar fi de acord cu înlocuirea actualelor scheme de taxare pentru autoturisme cu unele noi care să țină cont de utilizarea efectivă a acestora. Astfel de scheme se bucură de susținere și mai mare în rândul conducătorilor auto, 53 % dintre aceștia fiind de acord cu înlocuirea schemelor existente de taxare.

Motive care stau la baza alegerii de a folosi autoturismul

Marea majoritate a utilizatorilor de autoturisme (71 %) consideră că deplasarea cu mașina este mai practică decât folosirea mijloacelor de transport în comun. Un procent similar (72 %) dintre conducătorii auto au spus că nu mai folosesc mijloacele de transport public din cauza lipsei legăturilor (49 % dintre aceștia au evidențiat acest lucru ca fiind un factor „foarte important”). 64 % dintre utilizatorii de autoturisme consideră frecvența prea mică cu care circulă mijloacele de transport în comun ca fiind un factor important, iar 54 % dintre ei au subliniat problema incertitudinii asociate cu utilizarea acestor mijloace de transport.

Modalități de a încuraja conducătorii auto să utilizeze și alte mijloace de transport

Cetățenii care se deplasează zilnic cu autoturismul propriu au fost întrebați ce i-ar putea convinge să utilizeze și alte mijloace de transport. În jur de două treimi dintre aceștia (65 %) au răspuns că ar fi dispuși să ia în considerare această opțiune dacă ar fi mai facil schimbul între mijloacele de transport, 52 % ar fi tentați să facă acest lucru dacă ar exista o mai bună informare (online) cu privire la orarele mijloacelor de transport, pentru 47 % transportul în comun ar fi o opțiune dacă staţiile ar fi mai atractive, iar 38 % ar dori să aibă posibilitatea de a cumpăra bilete online.

Interes deosebit pentru introducerea biletului unic valabil pentru toate mijloacele de transport

Aproape trei sferturi dintre cetățenii UE (71 %) spun că ar fi dispuși să utilizeze transportul în comun mai frecvent dacă ar putea cumpăra un singur tip de bilet care să fie valabil pentru toate mijloacele de transport, această idee bucurându-se de o susținere deosebită și din partea conducătorilor auto (66 %).

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 25.570 de cetățeni din toate cele 27 de state membre, la cererea Direcției Generale pentru Mobilitate și Transport.

Pagini Utile

* Raportul analitic privind viitorul sectorului de transport: //ec.europa.eu/public_opinion/flash/fl_312_en.pdf

Bucuresti, 24.03.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *