free download 78 travel guides written by experts

Maia Morgenstern, Corina Dragotescu si Laura Badea alearga pentru sanatate

Crosul Casiopeea pune Romania pe harta unui „octombrie roz” mondial

Astazi a avut loc conferinta de presa a asociatiei Casiopeea, ocazie cu care s-a readus in discutie importanta unor actiuni cu profund caracter umanitar cum este crosul roz Casiopeea dar si necesitatea practicarii sportului ca baza a unei vieti sanatoase. Prezenta la eveniment a fost si actrita Maia Morgenstern care a militat pentru cauza roz dar si pentru educarea populatiei in ceea ce priveste beneficiile aduse de miscare. De asemenea, jurnalista Corina Dragotescu a vorbit despre suferinta femeilor care au cancer si despre cat de traumatizanta poate fi aceasta boala si in special cancerul la san, subliniind importanta existentei unor astfel de proiecte care sa ajute femeile ce sufera de cancer mamar sa se poata reintegra in societate si sa treaca cat mai usor peste “mutilarea” fizica dar si psihica.

De aceea, duminica 16 octombrie, in parcul Tineretului, incepand cu ora 9:00, va avea loc a doua editie a crosului roz impotriva cancerului la san. Ca si anul trecut, organizatorii au pregatit momente speciale pentru participanti. Pentru a demonstra ca miscarea inseamna sanatate, Maia Morgenstern, Corina Dragotescu, Laura Badea si Medeea Marinescu vor alerga in cadrul cursei adultilor. Melania Medeleanu si Nicolas Don vor prezenta evenimentul ce se adreseaza atat publicului larg cat si companiilor implicate in proiecte de responsabilitate sociala.

Crosul roz impotriva cancerului la san este o activitate placuta de weekend pentru intreaga familie : cei mici participa la cursa copiilor, iar tinerii, la cursa adolescentilor. Cei mari au ocazia sa concureze in cadrul cursei adultilor. Toti cei care participa la cros vor fi informati cu privire la importanta sportului si a unei vieti active si vor face o incalzire ca la carte, asigurata de instructori de fitness si aerobic.

Fiind un proiect UNIC in ROMANIA, Casiopeea propune actiuni concrete de promovare a activitatilor sportive in vederea ameliorarii calitatii vietii si prevenirii unor boli grave. Asociatia Casiopeea organizeaza anual Crosul Casiopeea precum si actiuni educative in scoli pentru promovarea unui stil de viata sanatos.

Prima editie a Crosului roz impotriva cancerului la san a fost organizata in 2010 pentru a promova avantajele depistarii din timp a cancerului mamar si a colecta fonduri destinate persoanelor afectate de aceasta boala. Anul trecut, peste 1600 de participanti au alergat pentru sanatate la crosul roz Casiopeea si aproape 20 de companii s-au intrecut in cadrul Corporate Challenge. Peste 10000 de euro au fost colectati in 2010 si directionati catre achizitionarea de proteze mamare pentru pacientele care au suferit o mastectomie.

Desi depistarea in faza incipienta a cancerului mamar poate asigura vindecarea totala a bolii, cancerul la san ramane totusi prima cauza de mortalitate in randul femeilor intre 35 si 55 de ani. Si pentru ca, in Romania, costurile protezelor mamare nu sunt incluse in pachetul medical rambursat de asigurarea publica de sanatate, fondurile colectate prin plata taxei de participare la cros vor fi utilizate pentru achizitionarea si in acest an a acestui tip de proteze. Crosul Casiopeea, evenimentul caritabil de strangere de fonduri, este sustinut de Camera Franceza de Comert si Industrie din Romania, Comitetul Olimpic si Sportiv Roman si Primaria Municipiului Bucuresti; beneficiarii directi ai evenimentului sunt chiar femeile ce sufera de cancer la san. Crosul este de asemenea sustinut de mediul de afaceri; GDF Suez, Grupul Veolia, Decathlon Romania, Grupul Renault Romania si GSK Romania, precum si de alte 16 companii au inscris deja in Corporate Challenge peste 1200 de participanti.

„In 2011 speram sa avem peste 2500 de alergatori in roz pe 16 octombrie si sa marim astfel considerabil fondurile directionate catre victimele cancerului mamar” a declarat dna Nathalie David, presedinta asociatiei Casiopeea.

In cadrul crosului Casiopeea se va organiza sio colecta de incaltaminte pentru copiii fara adapost asistati de fundatia Parada. De aceea, toti participanti sunt rugati sa aduca incaltamintea pe care nu o mai folosesc dar este in stare buna.

Astfel, Casiopeea a devenit primul cros care se departajeaza de celelalte actiuni similare ce au loc in aceasta perioada a anului: crosul roz Casiopeea are un profund caracter umanitar si educativ, in acelasi timp punand Romania pe harta unui „octombrie roz” mondial.

CURSELE ZILEI ROZ:
· Cursa copiilor – 1 km
· Cursa adolescentilor – 1.7 km
· Cursa adultilor – 5 km
· Marsul familiei – 5 km.

Participantii se pot inscrie pe www.casiopeeacros.ro si in magazinele Decathlon. Toti alergatorii vor primi tricouri roz Casiopeea, iar castigatorii vor avea parte de premii surpriza.

CASIOPEEA – CROSUL ROZ IMPOTRIVA CANCERULUI LA SAN


Cine este Casiopeea?
· CASIOPEEA este o asociatie care s-a nascut din dointa de a promova efectele benefice ale sportului in ameliorarea si mentinerea starii de sanatate. Asociatia sustine valorile sportului: respectul, excelenta, prietenia, hotararea si curajul.
· Este un proiect UNIC in ROMANIA care propune actiuni concrete de promovare a activitatilor sportive in vederea ameliorarii calitatii vietii si prevenirii unor boli grave. Asociatia Casiopeea organizeaza anual Crosul Casiopeea precum si actiuni educative in scoli si companii pentru promovarea unui stil de viata sanatos.

Ce este Crosul Casiopeea?
· Prima editie a Crosului roz impotriva cancerului la san a fost organizata in 2010 pentru a promova avantajele depistarii precoce a cancerului mamar si a colecta fonduri destiante persoanelor afectate de aceasta boala.
· Este o oportunitate de a pune in practica promovarea sportului, printr-o activitate fizica la care poate participa intreaga familie; prin aceasta este principala actiune sportiva a asociatiei
· Este un prilej de a dovedi solidariatea cu femeile care sufera de cancer la san, oferindu-le un ajutor concret prin achizitionarea de proteze mamare celor care au suferit o mastectomie, completandu-le in acest fel sustinerea de care beneficiaza prin programul national dedicat.
· In urma sucesului inregistrat la prima editie, se creaza Asociatia Casiopeea, care in partenariat cu Comitetul Olimpic si Sportiv Roman, Primaria Capitalei si Camera de Comert Franceza in Romania, isi propune sa organizeze anual acest eveniment si sa il competeze cu actiuni educative.

De ce ne mobilizam impotriva cancerului la san?
· Cancerul este vindecabil. Depistarea in faza incipienta a cancerului de san poate asigura totala vindecarea bolii. Screeningul mamografic efectuat sistematic este metoda cea mai eficienta de depistare.

· 77.000 de femei mor anual in Europa de cancer mamar.
In general, in Europa rata mortalitatii este in scadere datorita depistarii precoce si a dezvoltarii unor tratamente noi; la noi in tara, rata de mortalitate este aproximativ stationara sau chiar in usoara crestere, in comparatie cu media europeana care tinde sa scada. Aceasta tendinta in crestere recenta se datoreaza unei mai bune sensibilizari a pacientilor, unei interventii mai active a medicilor precum si a introducerii pe scara mai larga a posibilitatilor de screening si, implicit de depistare. Cu toate acestea, in Romania depistarea se face deseori in stadiu tardiv si nesistematic, limitand astfel sansele de vindecare.

· Cu toate acestea, cancerul mamar este prima cauza de mortalitate in randul femeilor intre 35 si 55 de ani. Cancerul mamar afecteaza in principal populatia feminina (riscul este de 100 de ori mai mare la femei) si recunoaste o varietate mare de factori de risc:
      o Factorii genetici: intre 5-10% din cancere de san au o componenta genetica, cum ar fi de exemplu, mutatia la nivelul genelor BRCA 1 sau BRCA 2.
      o Istoria familiala de cancer la san: riscul este aproape de 2 ori mai mare la femeile care au avut printre rudele de gradul 1 o persoana cu cancer la san si creste de 3 ori daca au fost 2 persoane cu cancer la san.
      o Istorie personala de cancer la san: femeile cu un cancer la san in antecedente au un risc de 3-4 ori mai mare de a face un nou cancer la san.
      o Femeile cu sanul cu tesut dens (constatat mamografic) au un risc mai mare de a face cancer la san
      o Menstra inainte de 12 ani si/sau menopauza instalata tardiv (dupa 55 ani) reprezinta factori favorizanti
      o Iradiere terapeutica (in general pentru alte forme de cancere sau limfoame) la nivelul toracelui
      o Femei care au facut tratament cu dietilstilbestrol pentru a preveni avorturile recurente
      o Femeile care nu au avut copii sau care au avit copii dupa varsta de 30 de ani au un risc usor crescut de cancer la san
      o consumul nesupravegheat de medicatie contraceptiva
      o tratamentul substitutiv combinat (estrogen si porgesteron) in perioada menopauzei creste atat riscul de aparitie cat si mortalitatea prin cancer de san
      o consumul de alcool creste riscul de cancer la san; riscul creste proportional cu doza zilnica consumata; in general dozele recomandate zilnic sunt cele de sub 1 bautura/zi ( echivalent cu 1 pahar de vin, 25 ml alcool tare, 2 pahare bere)
      o obezitatea creste riscul de cancer la san, in special obezitatea la femei la menopauza
      o activitatea fizica: Societatea Americana de Cancer recomanada pentru prevenirea cancerului la san 45-60 minute de activitate fizica de cel putin 5 ori/saptamana

Cine sunt beneficiarii fondurilor colectate prin taxa de participare la cros?
· Femeile cu cancer la san. In Romania, acompanierea directa a pacientilor oncologici care sa atenueze impactul emotional si fizic al tratamentului, precum si reintegrare sociala, familiala si personala, nu fac parte din sistemul clasic de ingrijire si sunt in general putin prezente in gama de servicii oferite acestora.
· Evolutia bolii este influentata de momentul depistarii, rapiditatea interventiei, calitatea tratamentului si al monitorizarii, precum si de factorii de risc individuali ai fiecarei femei in parte. Protezele mamare influenteaza pozitiv confortul emotional si fizic al acestor paciente, facilitandu-le reinsertia sociala si prevenind durerile de coloana toracala sau cervicala datorat tulburarilor de statica generate de dezechilibrul produs prin mastectomia unilaterala.
· Costurile protezelor mamare nu sunt incluse in pachetul medical rambursat de asigurarea publica de sanatate. Acesta este motivul pentru care fondurile colectate prin plata taxei de participare la cros vor fi utilizate pentru achizitionarea acetsui tip de proteze.

Acest proiect va beneficia de sprijinul asociatiei P.A.V.E.L. si a Asociatiei Phoenix, care desfasoara activitati de sprijinire bolnavilor de cancer.

La Crosul Casiopeea 2010:
· Peste 1600 de participanti au alergat in cadrul crosului
· 17 companii s-au intrecut in competitia Corporate Challenge
· 300 de copii s-au distrat in cadrul cursei special organizata pentru micuti
· 100 de proteze mamare au fost donate femeilor cu cancer la san

Bucuresti, 14.10.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *