free download 78 travel guides written by experts

Mai multa solidaritate fata de tarile cele mai sarace?

Da! Un nou sondaj arată că ajutorul pentru dezvoltare se bucură de o largă susținere

În ciuda crizei economice, Europa ar trebui să continue sprijinirea țărilor în curs de dezvoltare, consideră 85 % din cetățenii UE. Rezultatele au fost anunțate pe 16 octombrie de către comisarul european pentru dezvoltare, domnul Andris Piebalgs, în cadrul Zilelor europene ale dezvoltării. Conform noului sondaj Eurobarometru realizat pe tema dezvoltării, 61 % din europeni se declară în favoarea măririi ajutoarelor acordate pentru a sprijini oamenii să iasă din sărăcie. În același timp, o majoritate de 55 % consideră că țările emergente cu o creștere rapidă nu ar mai trebui să beneficieze de ajutor. Cei mai mulți dintre respondenți (61 %) sunt de părere că ajutoarele ar trebui acordate cu precădere țărilor fragile,  care au suferit de pe urma unui conflict sau a unor crize naturale, de exemplu.

Europenii cred că sectorul privat joacă un rol pozitiv în țările în curs de dezvoltare, în special în ceea ce privește crearea de locuri de muncă (57 %), dar, în același timp, se așteaptă ca întreprinderile străine să respecte o serie de norme morale și etice atunci când investesc (81 %). O majoritate de 53 % consideră că principalul obstacol în calea dezvoltării țărilor sărace este corupția. Cu toate acestea, numai 44 % dintre respondenți ar fi pregătiți să cheltuiască personal mai mulți bani pentru produsele care sprijină dezvoltarea (cum ar fi produsele din comerțul echitabil).

Andris Piebalgs, comisarul european pentru dezvoltare, a declarat: „Observ cu bucurie că pentru majoritatea europenilor solidaritatea rămâne o valoare adânc înrădăcinată, chiar dacă propria lor situație economică se poate dovedi a fi dificilă. UE este pe punctul de a stabili bugetul pe următorii șapte ani, iar mesajul transmis de oameni liderilor lor este unul clar: economiile nu ar trebui să se facă în detrimentul celor mai săraci de pe planetă. De asemenea, ei cer garanții că ajutoarele ajung la cei mai săraci și că ele dau rezultate vizibile. Exact aceasta este și dorința mea: să ne axăm pe țările aflate în cea mai mare dificultate și să plasăm creșterea favorabilă incluziunii și drepturile omului în centrul politicii de dezvoltare. De asemenea, mă angajez să demonstrez mai bine rolul decisiv pe care îl joacă UE în combaterea sărăciei și, astfel, să sporesc și mai mult încrederea în acțiunile noastre.”

Sondajul Eurobarometru „Solidaritate de anvergură mondială – europenii și dezvoltarea” a fost prezentat cu ocazia Zilelor europene ale dezvoltării, organizate la Bruxelles (16­17 octombrie). În cadrul acestui eveniment, șefi de stat și de guvern din Africa se întâlnesc cu reprezentanți ai instituțiilor UE, cu miniștri ai UE, precum și cu reprezentanți ai instituțiilor ONU, ai societății civile, ai mediului academic și ai sectorului privat. Temele centrale ale discuțiilor sunt:
• agricultura, securitatea alimentară și reziliența;
• protecția socială și inegalitatea;
• rolul sectorului privat.

Principalele tendințe ale UE

Criza economică nu afectează solidaritatea cu persoanele sărace. În ceea ce privește sprijinul acordat pentru atenuarea sărăciei, nivelul se menține constant față de anul trecut în Spania (88 %), prezintă o diminuare foarte mică în Grecia și în Italia (­ 2 puncte procentuale) și o creștere de 3 puncte procentuale în Irlanda, unde ajunge astfel la 88 %. O scădere mai notabilă se constată numai în Portugalia (­ 10 puncte procentuale).

Angajamentul personal al europenilor scade. Doar 44 % din europeni sunt dispuși să plătească mai mult pentru produse (de exemplu, pentru cele din comerțul echitabil) pentru a veni în sprijinul persoanelor din țările în curs de dezvoltare (cu 3 puncte procentuale mai puțin decât în 2011). Probabilitatea ca oamenii să fie dispuși să plătească mai mult este mai mare în rândul respondenților din țările UE-15 (50 % față de 25 % în UE-12). În cazul a 6 țări s-a constatat o scădere de minimum 10 puncte procentuale în ceea ce privește disponibilitatea manifestată de cetățeni de a plăti mai mult: Grecia (33 % din cetățeni sunt dispuși să plătească mai mult), Republica Cehă (28 %), Slovenia (30 %), Spania (35 %), Lituania (24 %) și Portugalia (12 %). Nimic surprinzător în faptul că cetățenii din țările mai bogate sunt mai dispuși să cumpere produse din comerțul echitabil. Primele locuri în acest clasament sunt ocupate de Suedia (76 %), Țările de Jos (76 %) și Luxemburg (70 %).

Sporirea finanțării ajutoarelor pentru dezvoltare are mai mulți susținători în Europa de Nord-Vest și mai puțini în Europa de Sud-Est. O creștere de cel puțin 0,7 % din VNB este susținută de o vastă majoritate a cetățenilor din Suedia (80 %), Danemarca (76 %) și Austria (74 %). Țările cu numărul cel mai mare de persoane care și-ar dori o reducere a ajutoarelor sunt Bulgaria (38 %), Slovenia (32 %) și Grecia (30 %).

Principalele rezultate ale sondajului special Eurobarometru realizat pe tema dezvoltării

Rata de susținere a măsurilor de ajutorare a persoanelor sărace din țările în curs de dezvoltare se menține foarte ridicată, și anume 85 % (față de 88 % în 2011). Acest tip de măsuri este considerat „foarte important” de către 37 % din respondenți și „destul de important” de către 48 % din aceștia.

Șase din zece europeni consideră că, în ciuda crizei, ar trebui acordate mai multe ajutoare țărilor în curs de dezvoltare. Jumătate din respondenți (49 %) sunt de părere că UE ar trebui să își țină promisiunea de a spori ajutorul acordat țărilor în curs de dezvoltare. În opinia a 12 % din respondenți, ar trebui acordate mai multe ajutoare decât s-a promis. În același timp, 18 % consideră că ajutorul ar trebui redus, deoarece Europa nu își mai pot permite acest lucru. Această cifră a crescut cu 7 puncte procentuale față de 2009 (11 %).

În opinia a 61 % din europeni, ajutorul ar trebui acordat cu prioritate țărilor aflate în situații fragile (cauzate, de exemplu, de conflicte sau de catastrofe naturale). În opinia a 30 % din respondenți, UE ar trebui să ajute țările în curs de dezvoltare, indiferent dacă acestea se află într-o situație fragilă sau nu.

Majoritatea europenilor consideră că țări precum Brazilia, India sau China nu ar mai trebui să primească ajutor. Întrebați dacă țările emergente cu o creștere rapidă în care o parte a populației este încă săracă ar trebui să beneficieze în continuare de ajutor, 24 % din respondenți nu au fost deloc de acord, iar 31 % au înclinat să nu fie de acord.

Europenii consideră că ajutorul pentru dezvoltare ar trebui să se axeze în principal pe drepturile omului (34 %), educație (33 %), sănătate (32 %), creștere economică (29 %) și agricultură/securitate alimentară (29 %). Au fost posibile trei răspunsuri.

Pentru a ajuta persoanele din țările în curs de dezvoltare, 44 % din cetățeni ar fi dispuși să cheltuiască mai mulți bani pe produse, o scădere de la 47 % în 2011. În consecință, numărul de persoane care nu sunt dispuse să cheltuiască mai mult a crescut de la 47 % la 52 %.

Europenii consideră că cel mai mare obstacol în calea unei dezvoltări reușite este corupția (53 %). Pe locul doi se află „politicile neadecvate” duse de guvernele din țările în curs de dezvoltare (41 %), iar pe locul trei conflictele (33 %). La această întrebare au fost posibile maximum trei răspunsuri.

Majoritatea oamenilor consideră că rolul principal al sectorului privat constă în crearea de locuri de muncă (57 %) și în stimularea creșterii economice (42 %) sau în promovarea schimbului tehnologic și a progresului (29 %). O mică parte din respondenți consideră că sectorul privat exploatează țările în curs de dezvoltare (27 %) sau că este implicat în corupție (21 %). Au fost posibile trei răspunsuri.

Întrebați dacă sunt de părere că întreprinderile private au o responsabilitate socială și etică atunci când investesc în țările în curs de dezvoltare, 81 % din respondenți au răspuns afirmativ. De asemenea, 87 % cred că donatorii precum UE ar trebui să încerce să se asigure că întreprinderile private respectă anumite norme sociale și etice.

Acest sondaj Eurobarometru a fost realizat de TNS Opinion & Social între 2 iunie și 17 iunie 2012. În jur de 26 622 de europeni cu vârsta de cel puțin 15 ani au fost intervievați față în față, la domiciliul lor.

Pagini Utile

● Sondajul special Eurobarometru poate fi consultat la adresa:
//ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb_special_399_380_en.htm#392
● Rezultatele specifice fiecărei țări pot fi consultate la adresa:
//ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb_special_399_380_en.htm#392
● Site-ul internet al domnului Andris Piebalgs, comisarul european pentru dezvoltare:
//ec.europa.eu/commission_2010-2014/piebalgs/index_en.htm
● Site-ul internet al DG Dezvoltare și Cooperare – EuropeAid:
//ec.europa.eu/europeaid/index_ro.htm
● Site-ul internet al evenimentului Zilele europene ale dezvoltării:
//eudevdays.eu/

Bucuresti, 16.10.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *