metalshow

MagazinulDeCase.ro: Tendinta care a luat amploare in 2010: schimbul imobiliar

MagazinulDeCase.ro a realizat un studiu bazat pe noua tendinta din piata imobiliara din Romania: schimburile imobiliare. MagazinulDeCase.ro a reusit sa detina pana in acest moment un numar considerabil de oferte de schimburi precum si sa intre in contact cu proprietarii pentru a afla ce-i indeamna sa recurga la aceasta varianta. 

“Schimbul este definit in Codul civil ca fiind “un contract prin care partile isi dau respectiv un lucru pentru altul”. Prin aceasta modalitate de transfer de proprietate se intelege un dublu transfer de drepturi, facandu-se unul contra celuilalt, si nu contra unei sume de bani sau pret. In afara de aceasta deosebire, schimbul nu difera de contractul obisnuit de vanzare-cumparare, regulile acestuia din urma fiind aplicabile si contractului de schimb” au declarat reprezentantii cabinetului de avocatura SCA “ Hristescu, Ciocanea si Asociatii”.

Proprietarii care au solicitat inscrierea in sectiunea de schimburi imobiliare de pe MagazinulDeCase.ro au motive dintre cele mai diverse pentru a explica aceasta alegere.

Un exemplu concret de proprietar care doreste un schimb este domnul Scutea Nicolae. Acesta detine o casa cu 4 camere in Sibiu, si ar dori sa o vanda sau sa o dea la schimb deoarece “la schimb s-ar incheia tranzactia. Oricine are un apartament si poate da si o diferenta".

Pe cealalta parte exista si proprietari care stiu exact ce-si doresc in urma schimbului realizat. De exemplu, doamna Damian Constanta din Bucuresti, detine o casa cu 6 camere in Piata Unirii si doreste sa o schimbe pentru un Penthouse si sa primeasca diferenta in bani. Aceasta considera ca este „ metoda cea mai buna de a ramane si cu ceva bani in buzunar dupa finalizarea tranzactiei”.

Alti proprietari au apelat la schimb ca la o ultima solutie avand in vedere ca nu au reusit sa vanda. Astfel, doamna Leonida Oana din Ploiesti a apelat la varianta de schimb deoarece locuieste intr-o garsoniera si are nevoie de un spatiu mai mare pentru cei doi copii. Cu toate acestea dansa sustine : “as prefera vanzarea il locul unui schimb deoarece asa as putea sa-mi aleg apartamentul in zona in care locuiesc acum”. In aceeasi situatie se afla si domnul Stanjic Dan. Acesta a vrut sa vanda, insa nereusind pana in acest moment, s-a decis sa dea la schimb casa cu 4 camere din Timisoara pentru o locuinta mai ieftina.

Ca o concluzie putem afirma ca schimbul imobiliar reprezenta in trecut o solutie pentru proprietarii care detineau case sau apartamente cu suprafete mari. Totusi, in acest moment acesta a devenit o solutie si pentru proprietarii care doresc sa se mute intr-un apartament cu suprafata mai mare preferand sa dea o diferenta mai mica in bani in locul unui credit la banca.

Totodata, procedeul schimburilor este cautat in mare masura si de aceia care doresc sa se mute in alta zona, insa nu doresc sa schimbe tipul de locuinta pe care il detin.

Bucuresti, 12.08.2010

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *