free download 78 travel guides written by experts

Maemo 5 ofera viteza si putere superioare

Noul Nokia N900: performanţele unui computer într-un dispozitiv mobil

Nokia a marcat astăzi următoarea etapă în evoluţia software-ului Maemo, prin lansarea noului Nokia N900. Inspirat din sfera funcţionalităţii de tip desktop, sistemul de operare deschis, bazat pe Linux, oferă o experienţă similară cu cea a utilizării unui PC într-un dispozitiv compact.
Nokia N900 a evoluat comparativ cu generaţiile anterioare de dispozitive de tip Internet Tablet şi extinde gama de opţiuni pentru pasionaţii de tehnologie care apreciază posibilitatea de a realiza mai multe sarcini simultan şi de a naviga pe Internet aşa cum o fac utilizând computerul desktop.

Bazat pe sistemul de operare Maemo 5, Nokia N900 permite utilizatorilor să deschidă şi să ruleze simultan zeci de ferestre de aplicaţii, beneficiind în acelaşi timp de capabilităţile unui dispozitiv mobil, de ecran tactil şi tastatură QWERTY.
“Datorită software-ului Linux, tehnologiei browser bazată pe Mozilla şi conectivităţii mobile, Nokia N900 oferă o experienţă mobilă puternică,” a afirmat Anssi Vanjoki, Vicepreşedinte Executiv, Markets, Nokia. “Nokia N900 arată direcţia în care ne îndreptăm cu Maemo şi vom continua să lucrăm cu comunitatea pentru a extinde utilizarea acestui software. Ceea ce oferă Maemo este o îmbinare între puterea unui computer, cea a Internetului şi cea a unui telefon mobil şi este de notat că evoluează în moduri interesante.”

Conceput pentru a oferi performanţe similare cu cele ale unui computer într-un dispozitiv compact, Maemo completează celelalte platforme software ale Nokia, precum Symbian, sistemul de operare pe care se bazează telefoanele inteligente Nokia.

“Pe măsură ce Nokia continuă să îşi extindă şi să îşi diversifice portofoliul de dispozitive, compania introduce mai multe platforme care să răspundă mai multor necesităţi şi să vină în întâmpinarea cererii de pe diverse pieţe. Deşi am putut observa o creştere continuă a Symbian ca platformă pentru telefoane inteligente, Maemo permite Nokia să ofere noi experienţe de utilizare în mediul mobil, bazate pe o tehnologie deschisă ce are legături puternice cu platformele desktop,” a declarat Jonathan Arber, Senior Research Analyst, Consumer Mobile, IDC.

Multitasking cu Maemo
Nokia N900 este dotat cu un procesor puternic ARM Cortex-A8, dispune de până la 1GB de memorie pentru aplicaţii şi de accelerare grafică OpenGL ES 2.0. Rezultatul este un dispozitiv multioperaţional care, precum un PC, permite rularea mai multor aplicaţii simultan. Comutarea între aplicaţii este facilă, deoarece tot conţinutul care rulează este disponibil în permanenţă pe afişaj. Ecranul iniţial panoramic poate fi complet personalizat prin pictograme de comandă rapidă, widget-uri şi aplicaţii.

Pentru a oferi o experienţă de navigare web mai plăcută, Nokia N900 dispune de un ecran tactil WVGA de înaltă rezoluţie şi conectivitate rapidă 10/2 HSPA şi WLAN. Datorită browser-ului bazat pe tehnologie Mozilla, aspectul paginilor web este similar cu cel redat de un computer. Clipurile video online şi aplicaţiile interactive sunt redate în culori vii datorită suportului complet Adobe Flash™ 9.4. Actualizările software-ului Maemo se realizează automat prin Internet.

Mesageria dispozitivului N900 este uşor şi comod de utilizat datorită tastaturii complete QWERTY glisante lateral. Configurarea contului de e-mail se realizează din câteva mişcări, iar serviciul Nokia Messaging mobilizează până la 10 conturi de e-mail personale. Schimburile de mesaje text sau instantanee cu prietenii sunt redate într-o singură fereastră, iar toate conversaţiile sunt organizate ca ferestre separate.

Nokia N900 oferă un spaţiu de stocare de 32GB, extensibil până la 48GB printr-o cartelă microSD. În ceea ce priveşte fotografia, sistemul de operare Maemo şi Nokia N900 aduc o interfaţă cu utilizatorul de tip tag cloud care ajută utilizatorii să beneficieze la maximum de camera de 5MP şi de tehnologia optică de la Carl Zeiss.

Nokia N900 va fi disponibil pe anumite pieţe începând din octombrie 2009, la un preţ estimativ de 500 de euro, sumă care nu include taxele şi subvenţiile aplicabile produsului. Nokia N900 va fi expus în cadrul Nokia World, Stuttgart, în 2 septembrie. Mai multe informaţii despre Maemo sunt disponibile la maemo.nokia.com.

Espoo, Finlanda, 27.08.2009
{mosloadposition user9}

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *