metalshow

Lungul drum spre casa

Louise Penny
Editura Trei

„Lungul drum spre casa” este un roman politist in care actiunea se  impleteste cu… arta. Fiecare noua etapa este ca o noua tusa aplicata de un pictor pe panza.  Romanul, cel de-al 10-lea scris de Louise Penny, a aparut recent la Editura Trei si este parte din seria care il are in centru pe Armand Gamache, fost inspector-sef la sectia Omucideri din Quebec.

Dupa un scandal cu forte corupte si dupa ce a fost ranit, Gamache a parasit politia si s-a retras din Montreal in Three Pines, un satuc linistit. Aici fiecare persoana are rutina sa, iar Armand si sotia lui au reusit sa se integreze destul de usor in peisaj. Au adoptat ciobanescul german detinut de fosta proprietara a casei in care locuiesc acum, gazduiesc intalniri cu prietenii si pare ca linistea orasului le prieste.

Dar Clara, o prietena, are o problema. Sotul ei a disparut. Sigur, ea il alungase de acasa, cu un an in urma, dar Peter ar fi trebuit sa revina acasa la fix un an de la despartire. Insa el nu a venit, iar Clara banuie ca s-a intamplat ceva. Armand si ginerele sau, fost coleg in politie, incearca sa o ajute.

Clara este o pictorita care tocmai a cunoscut succesul. Peter era cel obisnuit sa se afle in centrul atentiei, sa fie laudat, premiat, expus. Dar oare invidia e tot ce l-a facut sa plece si il tine departe de Clara? Va reusi Clara, alaturi de prietenii ei, sa afle unde e Peter, mai ales tinand cont de faptul ca, dupa cateva vizite in locuri cunoscute (Paris, de pilda), el pare a fi disparut in Dumfries, Scotia?

Penny Louise a spus ca a ales un stil diferit pentru acest roman si, intr-adevar, stilul este potrivit pentru o poveste care are in centru doi artisti, doi pictori. Asa cum spuneam, replicile si intreaga actiune par a fi ca niste tuse care, incet-incet, creeaza un tablou fascinant, cuceritor, care impresioneaza, marcheaza definitiv. Adaug de asemenea ca veti descoperi locuri interesante, aparte, atent integrate in poveste – precum o anume gradina din Scotia. Lungul drum spre casa este un roman „mystery” plin de emotie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *