free download 78 travel guides written by experts

Lunea începe sâmbăta

Arkadi Strugatki şi Boris Strugatki
Editura Nemira

““- Dar dumneavoastră credeţi în fantome? îl întrebă unul dintre ascultători pe lector.
– Bineînţeles că nu, răspunse lectorul şi se topi încet în văzduh.”

Întâmplare adevărată”

Aşa începe capitolul cinci al primei istorii incluse în acest nou volum apărut la Editura Nemira şi semnat de vestiţii autori ruşi.

Privalov Alexandr Ivanovici, cunoscut ca Saşa, este un tânăr programator din Leningrad care, fără să ştie, în momentul în care ia în maşinp doi autostopişti intră într-o nouă etapă a vieţii sale. Aceştia îl duc la Soroveţ şi îl conving să rămână să lucreze alături de ei la… CANCI.

„Pe firmă stătea scris: „A.S. URSS. CANCI.”

Lunea incepe sambata

Acesta era, de fapt, Centrul de Analiză a Noțiunilor Cabalistice Inexplicabile. Saşa ajunge să cunoască o lume uimitoare, să întâlnească personaje pe care le vezi doar în basme şi mitologii. Dar ele sunt aievea. Situaţiile, fantastice, pline de umor, inedite, atrag orice cititor.

Cartea conţine trei istorii. În prima, Saşa ajunge la acest centru şi îl descoperă, câte puţin. Cea de-a doua istorie, Deşertăciunea deşertăciunilor, aduce în atenţie începuturile lui Saşa la noul loc de muncă. Alături de personajul principal, cititorii descoperă camerele centrului, cunosc noi fiinţe, iar anormalul devine firesc, în timp ce persoanele… obişnuite sunt…. ieşite din comun. În a treia istorie Saşa testează unul dintre aparatele de la CANCI. Cu ajutorul maşinii timpului, el ajunge în viitor.

Aceasta este prezentarea, foarte pe scurt, a acţiunii. Dincolo însă de întâmplările minunat relatate de autori, trebuie precizat şi contextul în care a apărut cartea. Totul se întâmpla în perioada de avânt a ştiinţei în Rusia – se trimitea primul câine în spaţiu, existau Laureaţi ai Premiului Nobel pentru Fizică din Rusia. Romanul aduce aşadar în atenţia cititorilor condiţia omului de ştiinţă. Totul se face cu ajutorul umorului, astfel că situaţiile serioase amuză, însă dincolo de amuzament se întrevăd multe observaţii cu privire la regimul politic, la situaţia economică şi la condiţia omului de ştiinţă în Rusia.

Lunea începe sâmbăta este un roman inedit, cuceritor, bine scris, unul dintre titlurile de succes ale lui Arkadi Strugatki si Boris Strugatki.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *