free download 78 travel guides written by experts

Luminătorii

Eleanor Catton
Editura Art

Walter Moody este un bărbat care soseşte, după o lungă călătorie cu vaporul, la hotelul unde urma să stea. De îndată ce intră pe uşă remarcă doisprezece oameni care se opresc din vorbit şi îl privesc cu suspiciune. Unul, mai cu seamă, începe să îl iscodească, dorind să afle cât mai multe despre el.

Aşa află participanţii la acea reuniune secretă – şi alături de ei şi cititorii – de ce a plecat Walter de acasă şi a ales să vină, singur, într-un oraş de departe, în căutare de aur. Dar şi Walter descoperă ceva. Află despre unele evenimente recente din oraş, lucruri importante – moartea unei persoane, suicidul unei prostituate şi o avere descoperită. Mai mult, pe măsură ce trece timpul şi discută mai mult cu bărbaţii prezenţi în acea seară la hotel, constată că fiecare dintre participant avea o mică informaţie care putea elucida misterele.

Luminatorii

Walter studiase să devină avocat – deşi nu şi-a dorit niciodată să urmeze acest drum. Dar este versat în arta discuţiei, a obţinerii de informaţii, şi ştie că nu “Nu trebuie niciodată să iei adevărul spus de un altul că şi cum este adevărul adevărat.”.

Romanul are o alcătuire interesantă – fiţi atenţi la lungimea capitolelor, în acest sens. Cele peste 760 de pagini aduc în atenţie personaje inedite, unele care apar după jumătatea romanului dar joacă un rol cheie. Titlul cărţii şi titlurile capitolelor fac trimitere spre la semnele zodiacale, dar „luminătorii” pot fi consideraţi şi bărbaţii întâlniţi din prima seară, pentru că detaliile oferite de ei sunt cele care duc la descoperirea adevărului.

„Luminătorii” este al doilea roman al autoarei şi a fost răsplătit cu Man Booker Prize 2013. Povestea este captivantă, intriga complexă, în fapt „Un roman ca un vis: astral în toate privinţele.“ după cum spune The Economist. Cartea a fost inclusă în colecţia „Musai” de către Editura Art.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *