free download 78 travel guides written by experts

LUMEA FLUTURILOR – fluturi din Slanic Prahova

Muzeul National de Istorie Naturala “Grigore Antipa” vă invită Miercuri, 7 Iunie, orele 17,00 sa participaţi  la lansarea cărţii cu CD atasat “LUMEA FLUTURILOR – fluturi din Slanic Prahova”, semnata de catre elevul Alexandru M. Simionescu, 14 ani.
 
Scurta poveste despre un baieţel si dragostea lui pentru fluturi
 
Alexandru a venit la Muzeul Antipa pe vremea cand era in clasa I, cu o minicolectie de insecte uscate, asezate pe vata, in cutii de camasi (din cele cu capac transparent din celofan)

Muzeul Antipa organizase o expozitie cu insectele care traiesc in casele noastre si lansase, mai in gluma, mai in serios o invitaţie: vizitatorii copii erau rugati “sa completeze” piesele din expozitia temporara "CHIRIASII" CASEI MELE” cu acele insecte pe care le prind in propriile lor apartamente.

Alexandru, care vizitase expozitia, a revenit la Muzeu si ne-a aratat colectia lui, dar nu ne-a lasat-o,  “fiindu-i teama ca s-ar putea strica sau am putea să-i oprim insectele”. Nu ne-a venit sa credem, atunci cand mama baietelului ne-a spus ca acesta are in camera lui tot felul de animale uscate, scoici, pene si plante presate, toate adunate de pe la cinci, sase ani.

Din acea zi,  Alexandru a devenit “copilul Muzeului”; a fost prezentat tuturor cercetatorilor entomologi ca sa “faca cunostinta” cu grupele de insecte, a fost invatat sa le distinga, a avut privilegiul de a vizita colectiile stiintifice inaccesibile publicului larg, a fost initiat de conservatorii sectiei de entomologie in tehnicile de preparare ale insectelor, dupa standarde muzeale, a fost invatat cum sa realizeze o colectie stiintifica. Dupa toate acestea, lui Alex i s-a sugerat sa incerce “sa-si aleaga” un grup de insecte al carui studiu sa-l aprofundeze, atat cat ar fi putut pentru varsta lui,  avand astfel posibilitatea, ii spuneam noi pe atunci, sa-si faca o colectie adevarata.

Si-a ales fluturii si de atunci, si-a cumparat un binocular, a invatat sa foloseasca un determinator de specii, şi-a comandat cutii din carton pentru colectiile de insecte, si-a confectionat etaloare pentru prepararea fluturilor si si-a facut din colectarea de insecte, fotografierea lor  si uneori, din cresterea larvelor lor, o modalitate obisnuita de petrecere a timpului ramas liber dupa incheierea temelor pentru scoala.

Anul trecut, Alexandru s-a gandit sa arate si altor copii ce a invatat el despre fluturi si asa, a aparut ideea realizarii unei carticele, cu CD atasat, redactata si ilustrata integral de catre  acest pasionat baietel.

Odata iesita de sub tipar, cu sprijinul tipografiei care a crezut in proiectul “Fluturii lui Alex Simionescu”, Alexandru ne-a adus-o, iar noi, drept rasplata, ne-am gandit sa o lansam aici, la “Muzeul Grigore Antipa”, unde a inceput cu multi ani in urma, povestea acestui copil care iubeste natura si si-a propus sa faca din cunoasterea ei un mod de comunicare cu toti ceilalti.

Bucuresti, 5.06.2006

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *