free download 78 travel guides written by experts

Lucrarile de constructie a microhidrocentralelor din Judetul Arges sunt ilegale

Ministrul promite sancţionarea vinovaţilor în două zile, ca urmare a protestului organizaţiilor din Coaliţia de Mediu.

69 de organizatii neguvernamentale, parte a Coaliţiei pentru mediu din România, au protestat astăzi în faţa Ministerului Mediului faţă de distrugerile cauzate de construcţia microhidrocentralelor pe râurile şi pârâurile de munte din România.

„Am constatat că avem de-a face cu o dublă ilegalitate, pe de o parte nerespectarea planului iniţial de lucrări şi derularea lucrărilor în albia râurilor, pe de altă parte continuarea acestor lucrări în lipsa avizului de mediu, chiar şi după ce cazul a fost adus în atenţia Ministrului. ” spune Costel Popa, preşedintele Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis, referindu-se la situaţia din judeţul Argeş.

Cu ocazia discuţiilor dintre protestatari şi Ministru, acesta din urmă a cerut două zile pentru a investiga situaţia în detaliu, măsuri de sancţionare şi a promis că va transmite o informare catre organizaţiile protestatare.

Cu privire la situaţia de pe celelalte râuri pe care sunt amenajate lucrări, Ministrul a susţinut realizarea unui raport centralizat pe situaţia tuturor proiectelor din ţară.

”Temerea noastră este că, în cazul lucrărilor ilegale, avizele vor fi acordate post-factum aşa cum de altfel se obişnuieşte în astfel de situaţii. Desigur, reprezentanţii Ministerului Mediului prezenţi la discutie au argumentat că oprirea lucrărilor şi scoaterea ţevilor ar produce un dezastru ecologic mai mare decât amenajarea, o justificare folosită foarte frecvent în cazul lucrărilor începute, care afectează mediul înconjurător.” spune Dan Bărbulescu, directorul executiv al Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta.

Începând cu primăvara acestui an, albiile mai multor râuri de munte din Judeţul Argeş – Capra, Buda, Otic, Topolog şi, odată cu ele, habitate naturale protejate prin lege au fost distruse în schimbul construcţiei de microhidrocentrale.

Organizaţiile Coaliţiei pentru Mediu aduc la cunoştinţă că astfel de lucrări, cu impact deosebit de grav asupra ecosistemelor naturale, vor continua şi pe alte râuri de munte din ţară (Porumbacu, Viştea, Ucea, Arpaş, Sâmbăta şi Pojorta). Conform avizelor eliberate de Administraţia Naţională Apele Române în număr de 300, aproximativ 3300 de râuri şi pârâuri pot fi distruse iremediabil.

„Coaliția pentru Mediu consideră amploarea pe care construcția de microhidrocentrale a căpătat-o în special pe râurile de munte aflate în arii protejate, o amenințare majoră la adresa integrității ecologice a acestora și în neconcordanță cu legislația națională și europeană. Mai mult, din perspectiva contribuției energiei din surse hidro la atingerea procentului de 24% energie regenerabilă, construcția de microhidrocentrale este nejustificat a fi considerată de interes public deosebit, fiind tratată superficial în procesul de evaluare a impactului asupra mediului.” declară Lavinia Andrei, preşedintele Fundaţiei Terra Mileniul III.

Bucuresti, 01.11.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *