metalshow

Lucrari rare la prima licitatie organizata pe malul marii

Pe lângă foarte cunoscuţii Ştefan Luchian, Octav Băncila, Nicolae Tonitza sau Theodor Pallady, licitaţia cu tema “Orientalism”, care se va desfăşura la Mamaia în data de 17 iulie, la hotel Vega, conţine şi câteva “opere-vedetă”. Acestea sunt atât de rare în licitaţiile din România, încât colecţionarii de tradiţie le aşteaptă sâmbătă cu maxim interes.

Dincolo de numele sonore ale picturii româneşti, o serie de artişti mai puţin cunoscuţi publicului larg s-au făcut remarcaţi încă din timpul vieţii prin operele lor de artă care au toate şansele pentru a deveni valori peste timp.

Tablorile unor pictori precum Lucian Grigorescu, Vasile Popescu sau Samuel Mutzner sunt împreună caracterizate de faptul că ele rareori s-au găsit în rândul tablourilor scoase la licitaţie, cele mai multe dintre ele regăsindu-se cu preponderenţă în sălile muzeelor de artă.

Evaluat la un preţ între 33.000 şi 45.000 de euro, tabloul “Uliţa dobrogeană”, semnat de Lucian Grigorescu, este, probabil, cea mai amplă, ca dimensiune, pictură a autorului: 62 x 71 cm. Şi nu în ultimul rând, o pictură pentru care probabil, într-o lume ideală în care muzeul de artă de la Medgidia, care purta numele lui Lucian Grigorescu, nu s-ar fi inchis de curând din lipsa de fonduri, s-ar fi luptat ca pentru un rarisim si extrem de preţuit trofeu.

Pictura lui Lucian Grigorescu este o raritate nu numai prin dimensiunile ei impresionante – cu care domina oricare pictură rivală din colecţia muzeului de artă din Medgidia cât şi prin faza de creaţie pe care o ilustrează: cea a primei maturităţi stilistice a lui Lucian Grigorescu.

Deşi aparent dezavantajat de un nume comun, Vasile Popescu a compensat printr-un rafinament cromatic şi o libertate stilistică ce îl plasează printre pictorii europeni modernişti ai începutului de secol. Picturile lui sunt rarisime în piaţa de artă – în ultimii 10 ani au fost puse în vânzare în casele de licitaţie din ţară nu mai mult de 4 picturi, fiecare nouă adjudecare a unei picturi marcând un nou record de preţ pentru autor. Colecţionarii consideră că este într-atât de rar în piaţă deoarece părăseşte extrem de greu colecţiile.

Vasile Popescu este probabil pictorul cel mai răsfăţat al Muzeului de Artă Constanţa, vedeta sa de primă mână. Specialiştii afirmă că picturile lui Vasile Popescu, aflate în muzeul de Artă din Constanţa sunt mai valoroase decât cele aflate în galeria Muzeului Naţional de Artă al României de la Bucureşti.

La licitaţia de la Mamaia se va vinde tabloul “Terasa Palatului Regal din Balcic”, evaluat între 25.000 şi 35.000 de euro.

Impresionist român care a studiat în Franţa, cu Claude Monet, Samuel Mutzner, pictorul călător (a străbătut toate cele 4 continente) a realizat cele mai rare şi mai apreciate picturi ale sale în lumea arabă – Maroc şi Algeria – şi în Japonia.

“Scena algeriană”, pictura în licitaţia de orientalism de sâmbătă, 17 iulie, este, dincolo de raritatea ei extremă, o adevarată capodoperă, lucru de care se convinge oricine are ocazia de a o studia de aproape.

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.artmark.ro.

Bucuresti, 12.07.2010

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *