Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Lucian Dan Teodorovici, premiat de Ziarul de Iasi pentru romanul Matei Brunul

• „Unul dintre cele mai solide si captivante romane romanesti ale ultimului deceniu. Lucian Dan Teodorovici a dat o carte de nivel international si un asteptat standard de clasicitate al generatiei sale.” (Paul Cernat)

Romanul Matei Brunul, cel mai recent titlu semnat de Lucian Dan Teodorovici si una dintre cele mai elogiate aparitii editoriale din 2011, a obtinut Premiul National de Proza al Ziarului de Iasi, editia 2012.

Matei Brunul a obtinut de curind Premiul pentru Proza al revistei Observator Cultural si a fost desemnat „Cartea anului 2011” de catre revista Contrafort.

Romanul va fi tradus in Ungaria si Bulgaria. Versiunea maghiara va fi publicata la editura Libri, in anul 2013, iar cea bulgara la editura Paradox, in acelasi an.

Matei Brunul este disponibil şi sub formă de eBook. Click aici pentru a vizualiza toate eBookurile noastre.

Lucian Dan Teodorovici este unul dintre cei mai apreciati scriitori din noua generatie. Cartile sale sint traduse in italiana, engleza, germana, maghiara, spaniola. Prozele sale au fost publicate in numeroase reviste si antologii din Romania, Ungaria, Polonia, Croatia, Franta, Germania, Marea Britanie, S.U.A. etc. Cea mai recenta aparitie, in Best European Fiction 2011 (S.U.A.), a atras semnalari elogioase in publicatii importante precum The New York Times sau The Guardian. A reprezentat Romania la Festivalul de literatura al Sardiniei (1-3 iulie 2011) si a fost invitat la prestigioasele festivaluri de literatura de la Edinburgh (11-27 august 2011) si Mantova (7-11 septembrie 2011). Mai multe detalii, pe site-ul autorului: www.teodorovici.ro.

Premiul, in valoare de 6.000 de lei, va fi decernat in luna mai. Autorul a mai fost nominalizat la premiul cotidianului in 2010 pentru volumul Celelalte povesti de dragoste.

Juriul, format din Alexandru Calinescu (presedinte), Emil Brumaru, Valeriu Gherghel, Codrin Liviu Cutitaru, Bogdan Cretu, Antonio Patras si Doris Mironescu, s-a reunit ieri, 2 aprilie 2012, pentru a vota titlul cistigator.

Celelalte volume nominalizate in etapa finala, alaturi de Matei Brunul: Acasa, pe cimpia Armaghedonului (Polirom) de Marta Petreu, Ploile amare de Alexandru Vlad (Charmides), Singura cale de Nicolae Breban (Ideea europeana), Viata lui Kostas Venetis de Octavian Soviany (Cartea Romaneasca, 2011).

„Premiul pentru 2011 a fost acordat unui prozator care s-a afirmat puternic in anii din urma, Lucian Dan Teodorovici. Un prozator, asadar, din noua generatie si care a dat, pina acum, dovada unei inzestrari remarcabile, inzestrare confirmata de acest nou roman, Matei Brunul. Este un roman care se ocupa, in principal, de perioada comunista – perioada anilor ’50 – si care imbina demersul realist cu ilustrarea prin intermediul parabolei. E o carte bine structurata narativ, bine articulata, cu mai multe niveluri ale povestirii. Este o carte care reuseste sa tina treaza atentia cititorului, o carte de succes la critica si o carte de succes la public. Cred ca a fost o alegere potrivita”, a motivat Alexandru Calinescu, presedinte al juriului.

Anul trecut, Premiul National de Proza al Ziarului de Iasi i-a fost acordat lui Radu Pavel Gheo pentru romanul Noapte buna, copii! (Polirom, 2010).

Ca in fiecare an, Ziarul de Iasi va acorda si anul acesta premiul pentru debut literar „Aurel Leon". Cistigatorul editiei din acest an este Corneliu Bilba – pentru culegerea de eseuri filosofice Hermeneutica si discontinuitate, aparuta la Editura Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi. Mai multe detalii, aici.

Foto autor: Mircea Struteanu

Bucuresti, 03.04.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *