creative night talks
Shadow

Lista celor mai bine vândute cărți în 2021

Începând cu anul 2010, atunci când au fost publicate aproape 130 de milioane de cărți, această industrie a început să scadă până la 1, 668, 333 de titluri noi publicate în 2019. România nu se numără în topul persoanelor care achiziționează cărți (în 2019, aproximativ 93,5% români nu au cumpărat nicio carte).

În schimb, peste 15% dintre români și-au încercat șansele la un cazinou online cel puțin o dată de-a lungul unui an, aproape dublu față de numărul persoanelor care și-au achiziționat o carte. Cu toate acestea, în România și la nivel global, încă se mai citește, iar în cele ce urmează vom afla care sunt cele mai lecturate cărți.

carti ceai

sursa foto

Cine mai citește astăzi cărți?

La nivel global, India se situează pe primul loc în topul persoanelor care citesc, cu peste 10 ore și 42 de

minute alocate săptămânal acestei activități. Este urmată de Thailanda, cu 9 ore și 24 de minute petrecute pe săptămână pentru a citi și de China, cu 8 ore dedicate cititului. Săptămânal, în Europa, cei mai pasionați de citit sunt cehii (7 ore și 24 de minute), suedezii (7 ore și 6 minute) și francezii (6 ore și 54 de minute).

Cele mai citite cărți din toate timpurile (pe baza numărului de unități vândute) sunt:

Don Quixote – Miguel de Cervantes (500 milioane copii)
Poveste despre două orașe – Charles Dickens (200 milioane unități)
Stăpânul Inelelor – J.R.R. Tolkein (150 milioane copii)
Micul Prinț – Antoine de Saint-Exupery (140 milioane unități)
Harry Potter și Piatra Filozofală – JK Rowling (120 milioane copii)
Hobitul – J.R.R. Tolkein (100 milioane unități)
Zece negri mititei – Agatha Christie (100 milioane copii)
Visul din pavilionul roșu – Cao Xueqin (100 milioane unități)
Cronicile din Narnia – Leul, Vrăjitoarea şi Dulapul – C.S. Lewis (100 milioane copii)
Codul lui DaVinci – Dan Brown (80 milioane unități)

Pe fondul crizei sanitare, în România, numărul cererilor de carte a crescut cu până la 80% în anumite orașe. Ceea ce trebuie remarcat este faptul că românii au început să citească nu doar beletristică, dar și cărți de dezvoltare personală, precum și biografii, Aceste segmente au înregistrat creșteri impresionante în comparație cu anii precedenți, de până la 48%, respectiv 33%.

Literatura pentru copii continuă să se mențină la un nivel ridicat, cu un procent de 19% din volumul total al vânzărilor. De asemenea, sectorul de e-books și audio books a început să fie accesat de către cititorii români, care preferă nu doar cărți în limba maternă, ci și opere în limba engleză.

Criza sanitară a determinat foarte mulți oameni să gătească acasă, de aceea, vânzările la cărțile de gătit au crescut cu 145% în timpul pandemiei. În plus, nivelul vânzărilor de cărți în format digital a înregistrat o creștere de 20,4% în anul 2020, atunci când foarte mulți oameni au stat în casă.

De ce să citești cărți?

Cu siguranță că știm cu toții că atunci când citim îi oferim creierului nostru posibilitatea de a acumula noi informații. În plus, cititul ajută la reducerea nivelului de stres cu până la 68% și prelungește viața cu până la 2 ani (atât timp cât citim 30 de minute pe zi).

Trebuie să ne imaginăm cât va trăi Bill Gates, care citește aproximativ 50 de cărți pe an. Se pare că printre obiceiurile oamenilor bogați se numără și cititul, pentru că și Mark Zuckerberg citește o carte la 2 săptămâni, Iar Elon Musk a menționat că și el “citește cărți” fără a menționa numărul acestora.

Ce cărți ar trebui citite neapărat în 2021?

Pentru 2021, la nivel global, se așteaptă publicare a 1, 5 milioane de noi titluri, numai că jumătate dintre acestea sunt publicate pe platformele online sau pe diverse site-uri și nu sunt publicate la edituri. Mai mult de 50% dintre cărțile publicate fac parte din categoriile știință și educație. Valoarea pieții de carte pentru acest an este de 92, 68 de miliarde de dolari.

Publicațiile internaționale recomandă o serie de cărți care nu ar trebui ratate în acest an datorită conținutului de calitate. Printre acestea se numără “Lumi Eterice” (Tatiana Tolstaia), cea de-a patra ediție revăzută și adăugită a cărții de succes a lui Brian Tracy “Schimbând gândirea, îți schimbi viața” și cea de-a șasea ediție a operei lui Gary Chapman “Cele cinci limbaje ale iubirii”.

Alături de aceste titluri, lista trebuie să includă și cea de-a doua ediție a cărții lui Joe Dispenza “Distruge-ți obiceiurile nocive”. Cărțile de mai sus reprezintă fundamentale dezvoltării personale a unui om modern, așa că sunt obligatorii pentru lectura din acest an. Una dintre cărțile în vogă la nivel internațional este “Marxismul american” a lui Mark R. Levin, care este extrem de apreciată peste Ocean (disponibilă și sub formă de e-book).

Pe lista celor mai interesante cărți din 2021 pot fi adăugate următoarele titluri:

Acul de aur și ochii Glorianei – Radu Paraschivescu
Vremuri grele – Mario Vargas Llosa
Iubirea nu e un vers liber – Susana Fortes
Portofoliul fugii – Julie Orringer
Amândoi mor la sfârșit – Adam Silvera
Enigma camerei 622 – Joel Dicker
Aceeași mare – Amos Oz
Nostalgia – Mircea Cărtărescu
A fost doar ciumă – Ludmila Ulitkaia
Cofetăria cu miracole – Silvia Tarrago și Christian Escriba

Aceste cărți îi favorizează cititorului o incursiune în lumi spectaculoase și îi oferă posibilitatea de a evada, fie și numai pentru o scurtă perioadă de timp, din realitatea apăsătoare a anului 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *