free download 78 travel guides written by experts

Lipsa acuta de personal calificat pe piata muncii

Lipsa personalului calificat pe piata muncii este confirmata de un studiu realizat de o importanta companie de leasing de personal in lume. ECDL ROMANIA se alatura semnalului de alarma tras de concluziile cercetarii ce a avut loc in primul trimestru al acestui an.

Studiul Manpower privind Deficitul de Talente 2009 se bazeaza pe chestionarea a 39.000 de companii din 33 de tari din intreaga lume. Studiul releva faptul ca 30% dintre angajatorii la nivel mondial au probleme in acoperirea necesarului de personal. cercetarea a juns la editia a patra.

In cadrul proiectului au fost intervievati si 752 de angajatori romani, Studiul „Deficitul de Talente 2009” indicand pentru tara noastra faptul ca 62% dintre acestia au dificultati in ocuparea pozitiilor datorita lipsei de personal calificat pe piata muncii locale. Astfel, Romania ocupa ultimul loc in lume, cu cel mai ridicat grad de dificultate din cele 33 de tari incluse in studiu la nivel mondial, cu 32 de procente peste media la nivel global.

„Deficitul de talente” inregistreaza o pondere semnificativa in tari precum Romania (62%), Taiwan (62%), Peru (56%), Japonia (55%), Australia (49%), Polonia (58%) si Costa Rica (48%). Aceasta situatie este mai putin acuta in tari precum Irlanda (5%), Spania (8%), Marea Britanie (11%), China (15%) si Cehia (17%).

Unul dintre cele mai importante criterii la angajare il reprezinta competentele IT. O data cu acceptarea Cardului de Aptitudini ECDL cu numarul 9 milioane, Presedintele Barroso a accentuat faptul ca abilitatile IT sunt esentiale pentru toti europenii, precizand ca “aptitudinile IT reprezinta o componenta de baza intre competente precum cititul si scrisul, acesta fiind mesajul pe care Comisia Europeana il transmite catre toti cetatenii europeni; in situatia economica actuala dificila, multi angajati vor avea nevoie sa fie reinstruiti si competentele IT pe care le pot dobandi ii vor ajuta sa gaseasca noi oportunitati pentru o viata mai buna”.

Cu toate acestea, 73% din populatia tarii noastre nu are nici macar abilitatile de baza necesare pentru utilizarea Internetului si se confrunta cu amenintarea excluderii din Societatea Informationala, Romania aflandu-se pe ultimul loc in clasamentul pe tari europene la mica distanta de Bulgaria. 

In aceasta perioada dificila, diminuarea educatiei si a trainingului pentru competentele IT ar putea intarzia capacitatea Romaniei de a depasi complet criza economica. In acest sens, ECDL ROMANIA recomanda institutiilor din mediul privat, dar si din sectorul public pentru a creste si a accelera investitiile in instruire si educatie, aceste conditii reprezentand o oportunitate pentru Romania ca la finalul recesiunii economice sa prezinte o economie mai dinamica si mai competitiva.

ECDL, acceptat in multe tari ca standard recunoscut pentru competentele de operare PC, ofera abilitatile actuale necesare pentru ca oamenii sa se implice activ in societatea informationala. Calificarea tuturor cetatenilor in vederea dobandirii abilitatilor de operare PC reprezinta un imperativ economic, social si politic.

Bucuresti, 02.07.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *