metalshow

Lidl România donează 100.000 euro către World Vision România pentru proiectul „Pâine și Mâine”

Peste 200 de școlari din Dolj și Vâlcea vor beneficia de o masă caldă și sprijin în educație, în cadrul proiectului „Pâine și Mâine” demarat de World Vision, în parteneriat cu Lidl România. Programul, pentru care compania a donat suma de 100.000 euro, va oferi sprijin pentru peste 2500 de copii din zonele defavorizate ale țării.

Obiectivul final al proiectului este reducerea ratei abandonului școlar, care în prezent depășește 18% în România (comparativ cu media UE, de 11%).


Etapa pilot a proiectului

În România, 74% dintre cazurile de abandon școlar se înregistrează în mediul rural, unde 20%1 dintre copii renunță la dreptul la educație după doar 8 clase. Acest număr a crescut într-un ritm accelarat în ultimii 5 ani, un studiu efectuat de către World Vision România indicând ca principale cauze sărăcia (45%) și rezultatele slabe la învățătură (37%).

Din dorința de a se implica activ în soluționarea nevoilor comunității locale, Lidl România a donat către World Vision România suma de 100.000 euro, pentru a susține lansarea etapei pilot a proiectului „Pâine și Mâine”. Astfel, în 20 aprilie, 213 școlari, din 6 sate din județele Dolj și Vâlcea, au beneficiat de prima masă caldă la școală, dar și de sprijin în realizarea temelor.

Masa elevilor este compusă din felul întâi, fel principal și desert și este asigurată de o firmă specializată în astfel de servicii, care corespunde tuturor standardelor de calitate și siguranță alimentară. După finalizarea prânzului, copiii desfășoară activități extrașcolare timp de 2 ore, sub îndrumarea unui cadru didactic. Prin acest program, cei mici beneficiază atât de necesarul de nutrienți pentru o dezvoltare normală – fizică și cognitivă, cât și de sprijin în continuarea procesului de învățare și fixarea noțiunilor esențiale, totul într-un mediu controlat și stabil.

„Ne bucurăm că am reușit, împreună cu World Vision România, să aducem acest proiect la viață. Am apreciat încă din prima clipă viziunea pe termen lung a programului și faptul că răspunde unei nevoi esențiale a societății actuale. Acești copii au nevoie de toată susținerea noastră pentru a se dezvolta frumos și pentru a avea acces la lucrurile pe care mulți dintre noi le considerăm normale. Noi credem că împreună putem contribui la un viitor mai bun și sperăm ca acesta să fie doar primul pas către un parteneriat strategic de durată.”, declară Maria Pârvuleasa, PR & CSR Manager Lidl România. 

Satele din județele Dolj și Vâlcea în care se implementează etapa pilot sunt: Leordoasa (comuna Argețoaia, judeţul Dolj, 31 școlari), Salcia (comuna Argețoaia, judeţul Dolj, 28 școlari), Urși (comuna Stoilești, judeţul Vâlcea, 64 școlari), Geamăna (comuna Stoilești, județul Vâlcea, 21 școlari), Palilula (comuna Bucovăț, judeţul Dolj, 33 școlari), Sărbătoarea (comuna Bucovăț, județul Dolj, 36 școlari).

Pentru implementarea acestui proiect s-au implicat și asociațiile locale de părinți, profesorii din unitățile de învățământ, firmele de catering care asigură mesele calde, voluntarii și angajaţii World Vision, în total peste 120 persoane.

Susținerea și dezvoltarea ulterioară a proiectului

Pentru susținerea unui copil în proiect este nevoie de 270 lei pe lună, sumă ce acoperă costul unui prânz complet, precum și costurile aferente activităților extrașcolare pentru cele 20 de zile lucrătoare ale lunii. Astfel, pentru a atinge obiectivul setat – de 2500 de copii ajutați prin intermediul acestui proiect, World Vision România încurajează și donațiile individuale. Toți cei care doresc să contribuie la susținerea educației copiilor defavorizați din mediul rural o pot face prin intermediul site-ului www.painesimaine.ro sau prin transmiterea unui SMS la numărul 8844, cu textul PAINE, prin care pot dona 2 euro lunar pentru susținerea programului.

Pe măsura acumulării fondurilor necesare, proiectul va fi extins și în restul satelor din județele Dolj și Vâlcea în care Fundația își desfășoară activitatea, la care se va adăuga și județul Vaslui.

“Prin educație putem sparge barierele dintre sărăcie și o viață decentă. „Pâine și Mâine” este o investiție în educația copiilor. O investiție imperioasă ale cărei beneficii vor fi vizibile atât pe termen scurt – îmbunătățirea stării de sănătate a copiilor și a rezultatelor școlare – cât și pe termen lung, prin creșterea șanselor acestor copii de a avea în viitor un loc de muncă, o ocupație care să le asigure un venit decent. Mulțumim companiei Lidl România care a înțeles importanța acestei investiții în viitorul copiilor noștri și s-a alăturat fără rezerve proiectului „Pâine și Mâine”,” a declarat Daniela Buzducea, Director Executiv World Vision România.

1 //www.ise.ro/wp-content/uploads/2015/03/PUBLICATIE-Sistemul-de-invatamant-2014.pdf.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *