free download 78 travel guides written by experts

Licitatie de clasa a maestrilor impresionisti

Fãrã a fi vreodatã profesor propriu-zis, asemeni lui Baba, Nicolae Grigorescu a fost mentorul unei întregi generații, revoluționând pictura româneascã. Acesta este prezent în Licitația de Impresionism și Postimpresionism Românesc cu o operã recent descoperitã într-o colecție elvețianã, "Fetița în roșu"(estimare: 30.000 – 50.000 euro). Opera a fost realizatã în perioada în care Grigorescu se afla la Barbizon ºi Marlotte și a fãcut parte din colecția pictorului și colecționarului Eugène Blot, apoi din colecția Ernst Horndasch (unde a figurat alãturi de opere semnate de Bonnard, Renoir, Manet, Géricault etc.). Conform istoriei, fata reprezentatã pe pânzã de Nicolae Grigorescu este chiar fetița cea micã a celebrului realist francez Jean Francois Millet, fondatorul Școlii de la Barbizon.

Artistul mai este prezent și cu peisajul "Luminiș" (estimare: 35.000 – 45.000 euro), clasat în categoria Tezaur și care a fãcut parte din celebra colecție a dr. Iosif Dona și colecția dr. Șerban Andronescu Ghika, fiind retrocedat familiei colecționarului de Muzeul Național de Artã al României în 2007. Licitația aduce o mulțime de opera-vedetã semnate de Iosif Iser, Ștefan Luchian, Gheorghe Petrașcu, Theodor Pallady, Francisc Șirato, Samuel Mützner, Rudolf Schweitzer-Cumpãna, Ion Theodorescu-Sion, Octav Bãncilã, Nicolae Vermont și mulți alții.

Din aceastã paletã de viziuni și emoții, se remarcã opera "Odaliscã cu șalvari verzi" (estimare: 40.000 – 60.000 euro) de Iosif Iser. Opera provine din colecția industriașului Leon Laserson (unul dintre cei mai înstãriți colecționari ai anilor ̔40 și ̔50, concentrat pe cele mai importante opere de Pallady și Iser, astãzi în marea lor majoritate aflate în muzee), despre care Corneliu Baba spunea în 1945 cã este "poate cea mai pretențioasã ca valoare plasticã din tot ce avem în București".

O altã vedetã este pictura "Țãrancã cu copil" (estimare: 25.000 – 40.000 euro) de Ștefan Luchian, ce provine din colecția Smaranda Atanasiu, verișoara artistului, și mai apoi din colecția familiei Paleologu.

Cu o proveniențã aparte este și tabloul "Peisaj din Franța" (estimare: 12.000 – 18.000 euro) de Theodor Pallady, ce a fãcut parte din colecția dr. Iosif Dona, cea retrocedatã în 2007 de Muzeul Național de Artã al României. Și aceastã operã este clasatã în categoria Tezaur a Patrimoniul cultural național.

Licitația de Impresionism și Postimpresionism Românesc este prefațată de Licitația "Corneliu Baba și Discipolii", unde publicul se poate bucura de cea mai amplă operă a lui Baba, realizată pe tema condiției umane, Tripticul "Prolog, Răscoala, Epilog" (estimare: 70.000 – 120.000 euro), dar și o mulțime de schițe și picturi ale maestrului și artiștilor care l-au urmat.

De asemenea, iubitorii de artă vor admira piese de Picasso, Dalí, Warhol, precum și artiști români importanți în Licitația "Ceramica secolului XX".

Vã așteptãm sã ne vizitați în perioada 19–23 septembrie la Artmark, Palatul Cesianu-Racovițã, str. C.A. Rosetti, nr. 5, iar pe 23-24 septembrie la Athenee Palace Hilton, unde vor avea loc și licitațiile "Corneliu Baba și Discipolii" și "Ceramica secolului XX" marți, 23 septembrie, ora 19:30, iar Licitația de Impresionism și Postimpresionism Românesc miercuri, 24 septembrie, ora 19:30.

Bucuresti, 19.09.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *