cleaning show 2021

Licitația unei colecții de Artă Modernă importantă

Marți, 9 mai 2017, Artmark – Palatul Cesianu-Racoviță

O valoroasă pictură semnată de Ștefan Luchian va fi scoasă la licitație în data de 9 mai. “Crizanteme și dumitrițe” (100.000 – 160.000 de euro), operă databilă în intervalul 1910-1912, îmbină simplitatea motivului cu virtuozitatea artistică, iar aspectul de monumentalitate al picturii devine esența tabloului.


Picturile cu flori ale artistului aveau să își găsească apogeul ca subiect de sine stătător cu ocazia Centenarului nașterii lui Ștefan Luchian, în expozițiile organizate în anii 1966-1968. Din păcate, anul 2016, cel care ar fi trebuit să celebreze Centenarul morții marelui pictor, „înnoitorul picturii românești”, nu a fost marcat de o expoziție retrospectivă.

“Crizanteme și dumitrițe” este o operă ce provine din colecția istorică Acad. Aurel Avramescu și dr. Maria Alexiu. Aurel Avramescu (1903-1985), școlit la Dresda, a fost unul dintre precursorii industriei electronice și de automatizare din România, care a întreprins numeroase cercetări în energetică, telecomunicații, abordând domenii noi pe atunci în știința mondială, ca energia nucleară, automatizarea și informatica. Tot la Dresda Avramescu a urmat, în paralel, cursurile Conservatorului, ajungând să cânte în celebra formație Mozardeum. În 1947, el și soția sa au fost arestați pentru complicitate cu grupul de la Tămădău (înscenare a ministerului de interne, cu scopul de a dizolva PNȚ și a-i aresta liderii; ulterior diversiunea a fost folosită pentru anihilarea întregii opoziții istorice din țară). Pe lângă pasiunea pentru știință și muzică, Aurel Avramescu a fost un pasionat colecționar, lăsând în urmă Muzeul memorial „Aurel şi Maria Avramescu”, care a adăpostit până în 1994 (când clădirea și patrimoniul muzeului au fost donate Academiei Române) o colecţie excepţională de artă românească și europeană importantă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *