free download 78 travel guides written by experts

Licitatia pentru multiplexurile de televiziune digitala intra in rundele primare

“În urma analizării ofertelor inițiale depuse de cei doi operatori în cadrul licitației pentru multiplexurile de televiziune digitală, am constatat că se impune organizarea rundelor primare de licitație întrucât cererea inițială agregată a celor doi ofertanți depășește numărul de multiplexuri disponibile. Astfel, rundele de licitație vor debuta în data de 5 iunie 2014”, a anunțat astăzi Eduard Lovin, directorul executiv de reglementare al ANCOM, în cadrul celei de-a 18-a ediții a Zilei Comunicațiilor.

Operatorii care participă la licitație sunt RCS & RDS S.A. și Societatea Națională de Radiocomunicații S.A.

Procedura de selecție competitivă presupune ca fiecare ofertant să depună o ofertă inițială prin care să indice numărul de multiplexuri pe care dorește să le achiziționeze iar, în cazul în care cererea depășește numărul de multiplexuri disponibile, să se organizeze runde primare de licitație până când cererea nu mai depășește oferta. În cazul în care, după încheierea rundelor primare există multiplexuri care nu au fost câștigate de niciun ofertant, ANCOM poate decide organizarea unei runde primare suplimentare la care pot participa ambii ofertanți admiși în etapa de licitație. Repartizarea către ofertanții câștigători a multiplexurilor în banda UHF, cu excepția multiplexului cu obligație de transmitere “free to air”, se va face prin organizarea unei runde de alocare.

Rundele de licitaţie se vor desfăşura la sediul ANCOM – Direcţia Regională Bucureşti din str. Lucian Blaga nr.4, bl. M110, sector 3, Bucureşti, unde fiecare ofertant va dispune de o încăpere dotată cu telefon, fax şi acces fără fir la internet.

În cadrul licitației sunt disponibile 5 multiplexuri, patru în UHF și unul în VHF, în standard DVB-T2. Prin intermediul primului multiplex în UHF (MUX 1) se vor transmite „free to air”, în condiții transparente, concurențiale și nediscriminatorii, posturile publice și private de televiziune care se transmit în prezent în sistem analogic terestru, în conformitate cu prevederile Legii audiovizualului.

De asemenea, potrivit Strategiei elaborate de către Ministerul Societății Informaționale, acest multiplex va trebui să asigure o acoperire în recepție fixă de 90% din populație și 80% din teritoriu până la 31 decembrie 2016, fiind singurul multiplex din cele 5 disponibile care are astfel de obligații de acoperire. Pentru celelalte multiplexuri (MUX 2, MUX 3, MUX 4 și MUX 5), operatorii vor avea obligația ca până la 1 mai 2017 să aibă în funcțiune cel puțin 36 de emițătoare pentru fiecare dintre rețelele corespunzătoare acestor multiplexuri, instalate câte unul în fiecare zonă de alocare.

Toate licențele vor fi acordate pentru o perioadă de 10 ani, acestea urmând să intre în vigoare începând cu 17 iunie 2015. Câștigătorii vor avea obligația de a achita taxa de licență rezultată în urma licitației în cel mult 90 de zile calendaristice de la data anunțării rezultatelor procedurii de selecție.

În România, procesul de tranziție de la emisia analogică terestră de televiziune la emisia digitală terestră trebuie să se încheie până la data de 17 iunie 2015, conform Acordului Geneva 2006 semnat de România și Strategiei adoptate de Guvern. La data de 17 iunie 2015, orice transmisie analogică terestră va înceta, aceasta fiind înlocuită cu transmisia digitală terestră a programelor de televiziune și servicii multimedia suplimentare.

Bucuresti, 20.05.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *