free download 78 travel guides written by experts

Licitatia de televiziune digitala s-a finalizat

În urma licitației de televiziune digitală, au fost adjudecate trei multiplexuri de către Societatea Națională de Radiocomunicații S.A. contra sumei de 1.020.002 € reprezentând taxă de licență. Compania a câștigat multiplexul acordat condiționat „free to air” și alte două multiplexuri din banda UHF.

Taxa de licență trebuie achitată în următoarele 90 de zile calendaristice, după care, ANCOM va acorda Societății Naționale de Radiocomunicații licențele de utilizare a frecvențelor radio în vederea operării celor trei multiplexuri naționale de televiziune digitală. Licențele sunt acordate pentru o perioadă de 10 ani și vor intra în vigoare începând cu 17 iunie 2015.

Prin intermediul primului multiplex în UHF (MUX 1) „free to air”, Societatea Națională de Radiocomunicații va avea obligația de transmitere în condiții transparente, concurențiale și nediscriminatorii, a posturilor publice și private de televiziune care se transmit în prezent în sistem analogic terestru, în conformitate cu prevederile Legii audiovizualului. De asemenea, acest multiplex va trebui să asigure o acoperire în recepție fixă de 90% din populație și 80% din teritoriu până la 31 decembrie 2016.

Pentru celelalte multiplexuri adjudecate, Societatea Națională de Radiocomunicații va avea obligația ca, până la 1 mai 2017, să pună în funcțiune cel puțin 36 de emițătoare pentru fiecare dintre rețelele corespunzătoare acestor multiplexuri, instalate câte unul în fiecare zonă de alocare.

În România, procesul de tranziție de la emisia analogică terestră de televiziune la emisia digitală terestră trebuie să se încheie până la data de 17 iunie 2015, conform Acordului Geneva 2006 semnat de România și Strategiei adoptate de Guvern. La data de 17 iunie 2015, orice transmisie analogică terestră va înceta, aceasta fiind înlocuită cu transmisia digitală terestră a programelor de televiziune și servicii multimedia suplimentare.

Multiplexul digital reprezintă un grup de programe de radiodifuziune şi televiziune, servicii multimedia suplimentare şi alte date asociate de identificare transmise de la staţiile de emisie către utilizatorii finali pe cale radio terestră, utilizând modulaţie digitală în limitele unui canal de televiziune standard/bloc de frecvenţă.

Bucuresti, 10.06.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *