free download 78 travel guides written by experts

Licenţele pentru banda de 2100 MHz pot fi prelungite până la 31 decembrie 2031

În urma adoptării Hotărârii Guvernului privind stabilirea cuantumului taxei de licență pentru prelungirea licențelor din banda de 2100 MHz deținute de Orange, Vodafone, RCS&RDS şi Telekom Romania Mobile Communications și după plata taxei către bugetul de stat de primii doi operatori menționați, ANCOM va emite licențele ce urmează să ajungă la termen în perioada imediat următoare.

În cazul RCS&RDS şi Telekom Romania Mobile Communications, taxa de licență urmează să se achite până cel mai târziu data de 30 noiembrie 2021, iar după plata taxei de licență urmează a fi extinse și licențele acestora. Cele patru licențe vor avea termen de valabilitate până la data de 31 decembrie 2031.

Taxele au fost stabilite proporțional cu durata prelungirii: echivalentul în lei a 30 milioane de euro pentru fiecare dintre licenţele Orange şi Vodafone şi echivalentul în lei a 25 de milioane de euro pentru fiecare dintre licenţele RCS&RDS şi Telekom Romania Mobile Communications. Taxele de licență constituie parte a bugetului de stat.

Utilizarea benzii de 2100 Mhz

Orange, Telekom și Vodafone utilizează banda de 2100 MHz pentru furnizarea de rețele și servicii UMTS/3G, iar RCS&RDS pentru furnizarea de rețele și servicii UMTS/3G și LTE/4G.

Ancom logo

Prelungirea acestor licențe permite continuitatea furnizării serviciilor pentru 1,9 milioane cartele active 3G în rețele vizate și totodată facilitează furnizarea serviciilor pentru alte 7,5 milioane cartele active 3G și 4G.

Conform celor mai recente date statistice ale ANCOM, la jumătatea anului trecut, în România erau 19,6 milioane de conexiuni la internet mobil, din care 84% erau conexiuni 3G și 4G, și 22,3 milioane de utilizatori activi de telefonie mobilă.

Prețul prelungirii drepturilor de utilizare în banda de 2100 MHz

Prețul stabilit pentru prelungirea licențelor deținute de Orange şi Vodafone, care pot beneficia de prelungirea licenţelor începând din aprilie 2020, reprezintă echivalentul în lei a 30 milioane Euro fiecare. Taxa de prelungire pentru licențele deținute de RCS&RDS şi Telekom Romania Mobile Communications, care vor putea fi prelungite începând din ianuarie 2022, a fost stabilită la echivalentul în lei a 25 milioane Euro.

Taxele de licență vor constitui parte a bugetului de stat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *