free download 78 travel guides written by experts

„Let’s Clean Up Europe” (Pentru o Europa mai curata), initiativa din 10 mai

În fiecare an, milioane de tone de deșeuri ajung pe străzile, în oceanele, pe plajele, în pădurile și în zonele naturale ale Europei. Și în fiecare an, milioane de europeni se mobilizează în cartierele lor pentru a participa la acțiuni voluntare de curățenie. „Pentru o Europă mai curată”este o inițiativă care are scopul de a încuraja mai multe acțiuni de acest tip, de a crește gradul de sensibilizare cu privire la amploarea problemei pe care o reprezintă deșeurile și de a încuraja schimbări de comportament. Evenimentul este coordonat în cadrul Săptămânii europene pentru reducerea deșeurilor (EWWR).

Domnul Janez Potočnik, comisar pentru mediu, a declarat: „Mișcările civice privind curățenia dobândesc amploare în întreaga Europă și dorim ca acestea să simtă că sunt parte a unui eveniment european. Am creat o rețea de puncte de contact naționale în 21 de țări pentru ca cetățenii să fie informați cu privire la acțiunile din cartierul lor și cu privire la modul în care își pot aduce contribuția. Este o inițiativă concretă, prin urmare haideți să ne punem cizmele și mănușile. Cu toții ne dorim să locuim în cartiere curate, așadar, împreună să facem curățenie în Europa.”

Pentru a rezolva problema deșeurilor, în ultimii ani, în Europa, s-au organizat mai multe campanii de curățenie. „Pentru o Europă mai curată” va reuni aceste inițiative în cadrul unui eveniment de curățenie la scară europeană ce se va desfășura în aceeași zi pe întregul continent, ajungând la un număr cât mai mare de cetățeni.

„Pentru o Europă mai curată” este un eveniment care într-adevăr începe pe teren și care are obiectivul de a informa și de a mobiliza cetățenii să curețe mediul înconjurător în folosul lor. Experiența arată că oamenii sunt adesea surprinși de cantitatea de deșeuri care este generată și aruncată în cartierul lor. Însă deșeurile pot fi valoroase. Hârtia, sticla, metalele și plasticul, toate aceste materiale pot fi reutilizate sau reciclate dacă sunt colectate. Astfel se reduce impactul asupra mediului, se creează oportunități economice și locuri de muncă, contribuind la transformarea Europei într-o economie mai circulară.

Comisia promovează evenimentul, însă acțiunile de curățenie au un caracter independent, local și cetățenesc veritabil. În multe cazuri, autoritățile locale, ONG-urile, întreprinderile și școlile se vor implica sau vor coordona acțiunile. Evenimentele au loc în 15 state membre ale UE, precum și în Andorra, Bosnia și Herțegovina, Norvegia, Serbia și Turcia. Pentru a vedea acțiunile locale din statul dumneavoastră membru, consultați pagina de internet a organizatorului de la nivel național din statul dumneavoastră membru.

Context

Inițiativa „Pentru o Europă mai curată”este un proiect LIFE coordonat de Asociația Orașelor și Regiunilor pentru Reciclare și Gestionarea Durabilă a Resurselor, organizația care răspunde, de asemenea, de Săptămâna europeană pentru reducerea deșeurilor. Un set de instrumente de comunicare a fost elaborat de către organizatori și va fi pus la dispoziția tuturor participanților prin intermediul coordonatorilor.

În 2012, mișcarea Let’s Do It! World, cu sediul în Estonia, a coordonat o acțiune de curățenie la nivel mondial pentru 2012, care a mobilizat 7 milioane de voluntari în cadrul a 84 de acțiuni de curățenie cu durata de o zi în Asia, Africa, America de Nord, America de Sud și Europa. Activități similare au fost organizate ulterior, în 2013. Inițiativele se bazează în principal pe colaborarea dintre voluntari prin intermediul rețelelor sociale și includ, de asemenea, atragerea de fonduri și sponsorizări.

Organizația Surfrider Foundation Europe (//www.surfrider.eu/en/presentation/our-story.html) mobilizează 1 500 de voluntari, 10 000 de membri, aproximativ 40 de antene locale și peste 40 000 de simpatizanți. Acțiunile sale de curățare a plajelor sunt acum completate prin acțiuni privind lacurile și râurile. Surfrider își are începuturile în 1984, în Malibu, California, când surfiștii au dorit să protejeze de poluarea locală locurile lor preferate pentru surfing. Organizația este activă în Europa din 1990. Comisia Europeană consideră că sensibilizarea opiniei publice și schimbarea atitudinii față de deșeuri sunt elemente importante pentru atingerea obiectivelor prevăzute de legislația europeană privind deșeurile. Prevenirea generării de deșeuri și gestionarea deșeurilor sunt domenii prioritare pentru Comisie în 2014, iar în vara aceasta Comisia va revizui obiectivele referitoare la reciclarea deșeurilor și la gropile de gunoi, ca parte a unui pachet mai larg privind economia circulară.

Pagini Utile

Bucuresti, 29.04.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *