free download 78 travel guides written by experts

Letopisetul de argint

Rodica Ojog-Brasoveanu
Editura Nemira

Rodica Ojog-Brasoveanu a creat cateva personaje remarcabile si serii de carti care sunt citite generatii la rand cu aceeasi placere.  „Letopisetul de argint” este un roman publicat pentru prima data in 1981 si care il are in centru pe faimosul Radu Andronic, logofat de taina al Mariei Sale Voda Brancoveanu.

Cititorii sunt asadar purtati cu secole in urma intr-o perioada in care, pentru a ramane la conducere si pentru a-si apara teritoriul, un conducator trebuia sa aiba in preajma oameni de incredere.  Radu Andronic joaca astfel rolul „aparatorului” lui Brancoveanu, cel care trebuie sa deturneze planurile de uzurpare si tradare.

Interesant este si stilul in care este scris romanul, si inedita este si vocea mos Pahomie, din secolul al XIX-lea (ceea ce face ca romanul sa fie o poveste in poveste), cel care deschide romanul, face trecerile intre capitole si caruia ii apartine si finalul.

Cu graiul adaptat momentului si locului si cu aventurile de neimaginat de care au parte Radu Andronic si Ilie Machidon, slujitorul sau devotat, nici nu ai idee cand ai ajuns la finalul cartii. De neratat sunt discutiile intre cei doi – personaje care se completeaza reciproc, Machidon oferind intelepciunea taraneasca menita a o completa pe cea capatata in timpul studiilor de Machidon . O sa radeti adesea cu cele doua personaje si pe seama discutiilor lor, iar actiunea (ca de obicei cu suspans bine dozat) face ca orice cititor sa stea cu sufletul la gura pentru a afla cum se termina intreaga aventura. Nu lipsesc nici femeile frumoase si povestile de dragoste asa incat romanul de spionaj/istoric se bucura de toate elementele necesare unei lecturi placute, atractive si inedite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *