free download 78 travel guides written by experts

Lectia din afara cutiei

Ce putem învăţa din lecţia japoneză? Adelin Petrişor a provocat tinerii să răspundă şi să dezbată pe marginea acestei întrebări, aseară, la Întâlniri în afara cutiei

Cum s-ar comporta românii dacă s-ar confrunta cu un dezastru de amploarea celui care a devastat Japonia în martie 2011, în urma căruia au murit peste 19.000 de oameni? Cum putem pune presiune pe autorităţi să elaboreze o strategie solidă pentru a minimiza pierderile umane şi materiale în cazul în care România ar fi lovită de o catastrofă naturală de asemenea proporţii? Dar ca să informeze şi să educe populaţia cum să reacţioneze în situaţii de criză?

Acestea sunt numai câteva dintre frământările tinerilor prezenţi aseară la o discuţie pe tema reconstrucţiei Japoniei, după tripla catastrofă de anul trecut (cutremur de 9 grade, tsunami, accident nuclear). Discuţia a fost moderată de realizatorul TVR Adelin Petrişor la o nouă Întâlnire în afara cutiei, la sediul Fundaţiei Friends For Friends (FFFF). Prin Întâlniri în afara cutiei, TVR îşi propune să atragă public tânăr şi de calitate, prin comunicare creativă, şi să fie singura televiziune din România care stă de vorbă cu tinerii, pe teme care îi preocupă.

Dialogul a urmat proiecţiei celor două reportaje realizate şi difuzate recent de Jurnalul TVR. Primul reportaj arată cum şi-a revenit poporul nipon după cutremur şi tsunami, iar cel de-al doilea spune povestea oamenilor care trăiesc dramele provocate de accidentul nuclear de la centrala Fukushima – accident comparat, ca amploare, cu cel de la Cernobîl (urmăriţi reportajele aici: //bit.ly/yBSSJv şi //bit.ly/HndsUI).

Adelin Petrişor – reporter de război, jurnalist cu o experienţă de 18 ani, care a fost în zone de conflict şi a cunoscut culturi diferite din toate colţurile lumii – a mărturisit aseară că Japonia a fost „cel mai mare şoc cultural” pe care l-a trăit. „M-a impresionat solidaritatea japonezilor. Sunt oameni serioşi, politicoşi şi extrem de muncitori. Nu s-au plâns nicio clipă şi nu au cerut ajutorul nimănui”, a povestit Adelin. „Cu demnitate, ei spun că vor găsi soluţii să o ia de la capăt. Aceasta este o lecţie pe care o putem învăţa şi noi, românii”, a adăugat Adelin, făcând comparaţie cu modul în care reacţionăm noi, ca popor, în situaţii de criză provocate de natură şi nu numai.

O altă lecţie pe care o putem învăţa din experienţa japoneză este legată de educaţia românilor – şi a copiilor, în special, în unităţile de învăţământ – pentru situaţii de urgenţă.

Spre deosebire de Japonia, România – deşi este o ţară cu risc seismic ridicat – nu are o strategie pentru reacţie în caz de cutremur şi catastrofe naturale, clar comunicată către populaţie şi în şcoli şi grădiniţe. „Am fost şocat să aflu de la prof. univ. Dan Lungu, de la Facultatea de Construcţii, că autorităţile române nu consideră cutremurele «o ameninţare la siguranţa ţării» şi că nu le-au introdus pe lista de vulnerabilităţi", a spus Adelin.

Tinerii prezenţi la dezbatere au arătat cu degetul spre clasa politică şi spre sistemul românesc de învăţâmânt, care ignoră să informeze şi să educe copiii cum să reacţioneze în caz de catastrofe naturale, cum ar fi cutremurul.

„Cred că cel mai important lucru pe care îl putem învăţa din exemplul japonez este puterea oamenilor de a nu se da bătuţi, de a continua, indiferent de obstacole. Aceasta discuţie mi s-a părut foarte interesantă şi cred că ar trebui organizate mai des astfel de întâlniri”, a spus Andreea, una dintre studentele prezente la dezbatere.

„Ce am învăţat eu din lecţia japoneză? Că am mai multă putere de a schimba o mică parte din lumea mea, prin simpla voinţă şi prin modul de a propaga o idee. Mulţumesc mult pentru această experienţă”, a spus Irina Perju, după dezbatere.

„Cred că cel mai important este să avem speranţă, compasiune şi încredere că putem face lucruri bune şi că noi înşine putem fi mai buni. Cu toate acestea, şi cu un pic de sudoare, cred sincer că putem ajunge acolo unde este Japonia”, a spus unul dintre tineri, după dezbatere.

Televiziunea Română se numără printre cele 12 televiziuni din lume – şi e singura din România – selectate de guvernul japonez, în noiembrie 2011, să reflecte jurnalistic procesul de reconstrucţie al Japoniei (despre care am scris aici: //bit.ly/yshTPC). Realizatorul Adelin Petrişor şi cameramatul Cătălin Popescu au fost în Ţara Soarelui Răsare în februarie.

Echipa Ştirilor TVR a dus în Japonia o colecţie de mesaje de prietenie din partea publicului şi angajaţilor TVR, la iniţiativa televiziunii publice (//on.fb.me/HngwjB).

TVR a început Întâlnirile în afara cutiei cu tinerii în noiembrie 2011, în parteneriat cu Fundaţia Friends For Friends. Prin acest proiect, TVR îşi propune să devină o platformă de dialog şi dezbatere, pe subiecte variate de interes pentru publicul tânăr.

TVR va face publice aceste întâlniri şi dezbateri cu tinerii prin intermediul unei platforme online pe care o vom comunica în perioada următoare.

Despre proiectul Întâlniri în afara cutiei

Întâlniri în afara cutiei înseamnă întâlniri periodice cu tinerii, în cadrul cărora TVR proiectează documentare şi producţii proprii şi dialogăm pe marginea lor. Prin acest proiect, TVR îşi propune să devină o platformă de dialog şi dezbatere, pe subiecte variate de interes pentru publicul tânăr.

Partenerul TVR în acest proiect este Fundaţia Friends For Friends (FFFF). Întâlniri în afara cutiei a debutat în noiembrie 2011, cu proiecţia unui documentar de istorie politică – Povestea Sovietelor (The Soviet Story) despre care am scris aici: //www.tvr.ro/articol_organizatie.php?id=115824).

Proiecţia a fost urmată de o dezbatere cu tinerii prezenţi, pe marginea adevărurilor istorice puse în lumină de acest documentar, moderată de Cătălin Ştefănescu, gazda emisiunii Garantat 100%, un program premium al televiziunii publice.

A doua Întâlnire în afara cutiei le-a proiectat tinerilor un reportaj dintr-un serial produs de TVR, pe tema migraţiei creierelor. Autoarea reportajelor, Irina Păcurariu, a moderat dezbatarea ce a urmat proiecţiei. „Aştept de multă vreme o iniţiativă în acest sens. Mă bucur că am participat la această dezbatere şi mi-aş dori ca această seară să se repete”, a spus Cezara Sumen, studentă prezentă la întâlnire.

Proiectul Întâlniri în afara cutiei va continua dialogul cu tinerii la mansarda FFFF.

Despre Fundaţia Friends For Friends (FFFF)

Fundaţia Friends For Friends (FFFF) este o fundaţie care crede în puterea creativităţii, în sens mai larg, a inovaţiei. FFFF este un spaţiu de excelenţă. Adună oameni pasionaţi de creativitate, cu expertiză şi competenţe. Rolul FFFF este să pună la dispoziţia comunităţii instrumente şi experienţe unice, care să permită României să devină un brand care contează şi al cărui motor principal este creativitatea românilor. Printre proiectele FFFF se numără Superscrieri, Lobul Creativ, Biblioteca, Expo Ciorne 1.0.

Bucuresti, 29.03.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *