creative night talks

„Lăutarii tradițional”, 50 de ani de muzică, la TVR 1

Concertul prilejuit de împlinirea a 50 de ani ai Orchestrei Lăutarii din Chișinău, condusă de maestrul Nicolae Botgros, prezentat de Iuliana Tudor, poate fi văzut la TVR 1 în trei părți – pe 3, 10 și 17 mai, de la ora 21.10.

Timp de 50 de ani, generaţii de muzicieni au scris istoria Orchestrei Naționale Lăutarii din Chișinău. Astăzi, în an aniversar, telespectatorii TVR 1 au șansa să urmărească o pledoarie muzicală față de tot ceea ce reprezintă moștenirea Lăutarilor de ieri și de azi: concertul Lăutarii tradițional, unul dintre cele două evenimente muzicale de amploare, ambele difuzate la TVR 1 – Lăutarii altfel și Lăutarii tradițional – prilejuite de cei 50 de ani împliniți de Orchestra Lăutarii din Chișinău, condusă de maestrul Nicolae Botgros. Concertul prezentat de Iuliana Tudor a avut loc pe 4 martie, la Palatul Nicolae Sulac, din Chișinău și poate fi văzut la TVR 1 în trei părți – pe 3, 10 și 17 mai, de la ora 21.10.

Concertul Lăutarii tradițional s-a dorit un omagiu față de toți lăutarii de la care maestrul Botgros a învățat și față de toți lăutarii care s-au perindat, de-a lungul celor 50 de ani, în cadrul Orchestrei Naționale Lăutarii din Chișinău. Mulți dintre lăutarii vechilor generații au fost prezenți în sală.

Lautarii traditional Nicolae Botgros KV

În cadrul spectacolului, vom putea vedea și un moment în memoriam, dedicat celor care au făcut parte din orchestră și care s-au stins – îi revedem prin fotografii, iar maestrul Botgros le dedică o suită muzicală.

„Pentru mine, este mai mult decât onorant să fi fost parte la un moment istoric din parcursul muzical al celei mai valoroase orchestre românești – chiar dacă e din Basarabia, îi zicem românești – și faptul că mă leagă 20 de ani de colaborare cu orchestra Lăutarii a însemnat o emoție dublă. Un public extraordinar la Chișinău – a fost extrem de primitor cu toți invitații de acolo – și o atmosferă demnă de o mare sărbătoare, care sper să vă facă plăcere”, dezvăluie Iuliana Tudor, gazdă a evenimentului.

Spectacolul aduce în scenă mari nume ale folclorului românesc de dincolo și de dincoace de Prut: Ion Paladi, Lidia Bejenaru, Nicolae Ciubotaru, Ioana Capraru, Mihai Ciobanu, Lilia Roşca, Tatiana Jacot, Maria Sarabas, Petrica Mîțu Stoian, Niculina Stoican, Ovidiu Barteș, Cristian Pomohaci, Mariana Ionescu Căpitănescu, Cornelia și Lupu Rednic, Constantin Enceanu, Viorica Macovei, Constantin Bahrin, Fetele din Botoșani, Nicușor Iordan.

De duminică, 3 mai, la TVR 1, avem din nou ocazia să admirăm frumusețea folclorului românesc alături de unii dintre cei mai virtuoși, talentați și iubiți instrumentiști și interpreți din Moldova și România, de invitații lor, de unul dintre cei mai îndrăgiți dirijori, Nicolae Botgros și de cea mai populară vedetă de televiziune, Iuliana Tudor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *