free download 78 travel guides written by experts

Laureatii premiilor Radio Romania Cultural

Cea de-a XII-a ediţie a Galei Premiilor Radio România Cultural s-a desfăşurat la Teatrul Odeon, luni, 19 martie, de la ora 19.00 şi i-a avut ca amfitrioni pe celebrii actori Emilia Popescu şi Ştefan Bănică.

Construită ca un adevărat spectacol de culoare, muzică, eleganţă, cu un decor nou şi o concepţie unitară, gala a fost un eveniment onorat de personalităţi ale vieţii culturale şi artistice, spectatori şi admiratori ai artiştilor prezenţi, dar şi de telespectatorii şi ascultătorii Radio România Cultural, TVR Cultural, Radio România Internaţional şi TVR HD.

Au fost acordate premii la douăsprezece secţiuni diferite care au fost gândite pentru a crea o imagine cât mai fidelă a lumii culturale româneşti şi a celor mai importante realizări ale anului 2011, în diferite domenii ale culturii. Din juriul ce a hotărât câştigătorii au facut parte: scriitorul şi profesorul Titus Vîjeu, scriitorul şi traducătorul Bogdan Ghiu, regizorul Attila Vizauer, eseistul şi traducătorul Valentin Protopopescu, publicistul şi eseistul Dorin Liviu Bîtfoi şi muzicologul Oltea Şerban-Pârâu.

Ambianţa sonoră a fost asigurată de Cristian Soleanu la saxofoane, George Natsis la pian, Adrian Mircea Flautistu la contrabas şi chitară bas şi Vlad Popescu la baterie, solistă Nadia Trohin.

În cadrul galei au fost acordate trei premii speciale:

Premiul de Excelenţă a fost decernat eminentului cărturar Mihai Şora.

Pentru tinereţea şi seninătatea spiritului său, pentru faptul că şi-a păstrat intacte peste decenii bucuria "întâlnirii cu celălalt" şi disponibilitatea pentru dialog – "dialogul este calea ce ar putea, eventual, duce la împlinirea persoanei", spunea, mai demult, Mihai Şora –, pentru opera sa filosofică în deplină concordanţă cu verticalitatea sa morală.

Premiul Lux Mundi i-a revenit regizorului Radu Mihăileanu.

Pentru cariera sa cinematografică de anvergură mondială, în care, însă, spiritul autohton românesc, marcat de aciditatea şi umorul de sorginte caragialiană, este prezent la cote maxime. Departe de ţară, a rămas aproape de sufletul acestui neam, pe care l-a înţeles cum puţini cineaşti au făcut-o.

Premiul ”In memoriam Iosif Sava" s-a acordat pianistului Horia Mihail.

Pentru proiectul naţional "Pianul călător 2011", o iniţiativa unică realizată împreună cu Radio România Cultural, ce a constat în faptul că un pian al Societăţii Române de Radiodifuziune a călătorit alături de Horia Mihail în cinci oraşe în care nu exista un pian de concert, ajungând la Mediaş, unde a rămas pentru3 ani. În 2011, Horia Mihail s-a mai distins prin apariţia primului CD solo, prin susţinerea turneelor naţionale "Duelul viorilor" şi "Cele trei dive", în care şi-a pus în valoare talentul şi apetenţa pentru genul cameral.

Premiul pentru Poezie pe anul 2011 s-a acordat domnului Ioan Es Pop pentru volumul "Unelte de dormit. Cu 10 desene de Dumitru Gorzo", apărut la Editura Cartea Românească, Bucureşti, 2011.

Premiul pentru Proză pe anul 2011 s-a acordat domnului Octavian Soviany pentru romanul "Viaţa lui Kostas Venetis", Editura Cartea Românească, Bucureşti, 2011.

Premiul pentru Film pe anul 2011 s-a acordat regizorului Dan Piţa pentru filmul "Ceva bun de la viaţă".

Premiul pentru Teatru pe anul 2011 s-a acordat regizorului Gavriil Pinte pentru spectacolul "Ispita Cioran" de la Teatrul Naţional ”Radu Stanca” din Sibiu.

Premiul pentru Arte plastice pe anul 2011 s-a acordat artistului plastic Neculai Păduraru.

Premiul pentru Muzică pe anul 2011 s-a acordat pianistului Dan Grigore.

Premiul pentru Emisiuni TV pe anul 2011 s-a acordat domnului Cătălin Ştefănescu pentru emisiunea "Garantat 100%" – TVR 1.

Premiul pentru Reviste culturale pe anul 2011 s-a acordat revistei "Lettre Internationale" – ediţia română.

Premiul pentru Web site-uri culturale şi educative pe anul 2011 s-a acordat site-ului "Creative Monkeyz".

Premiul pentru Proiecte culturale şi festivaluri pe anul 2011 s-a acordat violoncelistului Marin Cazacu.

Premiul pentru Ştiinţă pe anul 2011 s-a acordat echipei GOLIAT – cei patru tineri cercetători români care au construit primul microsatelit de concepţie şi construcţie 100% românească, o premieră absolută pentru România

{mosimage}Premiul pentru Educaţie pe anul 2011 s-a acordat Erasmus Students Network România pentru proiectul „Studenţii străini Erasmus descoperă Transilvania”

Coproducător : TVR Cultural.

Parteneri: Teatrul Odeon, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Ministerul Culturii si Patrimoniului Naţional.

Sponsori: JTI, Corcova Roy & Dâmboviceanu, Nissa, Hellenic Coca Cola, Devin, L’Oreal.

Parteneri Media: Sapte Seri, Observator Cultural, Revista 22, BeWhere, VIP, Cariere, Cultura, port.ro, artactmagazine, agentia de carte.ro, liternet, cuponomania.

Bucuresti, 20.03.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *