free download 78 travel guides written by experts

Lansarea proiectului ”Câini salvatori”

Asociația Clubul Câinilor Utilitari vă invită duminică, 4 august, la lansarea proiectului ”Câini salvatori”, un program de pregătire civilă a câinilor de căutare și salvare, în caz de cutremur major în București. Evenimentul are loc pe 4 august, de la orele 10, pe terenul de antrenament al Clubului din Parcul Crângași.

12.000 de oameni trăiesc în 345 de clădiri cu risc seismic 1 în București. Oficial, sunt 800 de clădiri în toate cele 4 clase de risc. Alte date spun că în București ar fi peste 2.000 de clădiri vulnerabile la un cutremur puternic și zeci de mii de oameni expuși pericolului. În cazul unui cutremur puternic în București, orașul cu cei mai mulți locuitori din România, capacitatea de intervenție a autorităților va fi cel puțin limitată, iar capacitatea de reziliență a orașului redusă. Urmările unui potențial cutremur sunt greu de prevăzut, însă un lucru este sigur: vor exista numeroase victime prinse sub pereții clădirilor prăbușite. Iar cea mai eficientă și rapidă cale de a le salva viețile sunt câinii de căutare și salvare special pregătiți în acest scop.

De ce sunt importanți câinii antrenați de noi în caz de cutremur?
· Ei sunt special dresați pentru a găsi victime umane cu ajutorul mirosului, în diferite medii – sub dărâmături sau clădiri dezafectate, în păduri sau în spații urbane.
· Un singur câine special antrenat este echivalentul unei echipe de căutare umane formată din 50 de persoane.
· Un câine salvator poate depista mirosul unei persoane căutate de la 400 metri distanță, iar rata de succes a unei misiuni de căutare este de circa 70%.

exercitiu de trimitere

Cum ne pregătim?

Câinii salvatori lucrează în tandem cu partenerii lor umeni și pot obține un atestat oficial doar după cei puțin un an de pregătire intensă și aproape 1000 de ore de antrenament, ceea ce presupune un angajament serios din partea stăpânilor lor. Noi asigurăm:
· 3 antrenamente săptămânale în București și împrejurimi, în zone cu specific: clădiri demolate sau în curs de demolare (în colaborare cu firme de demolări); fabrici, combinate și alte clădiri abandonate, dezafectate sau dărâmate
· Participarea la tabere naționale și internaționale de pregătire
· Obținerea atestatului MAI pentru câini civili de căutare și salvare.

Despre noi

Începând cu anul 2010, organizație non-guvernamentală Asociația Clubul Câinilor Utilitari se ocupă cu pregătirea câinilor de utilitate socială; cu educarea opiniei publice, dar mai ales a copiilor, despre beneficiile interactiunii om-animal, dar mai cu seama se ocupa de pregatirea unor echipe de câini de Salvare si câini pentru Terapia Asistata de Animale.

Echipele noastre au participat la multiple tabere de dresaj, de căutare și salvare alături de instructori români și internationali, au participat la mai multe examene de profil, s-au antrenat împreună cu echipele MAI de la Școala de dresaj canin din Sibiu și cu forțele IGSU de la Ciolpani și au intervenit alături de Inspectoratul pentru Situații de Urgență București în mai multe simulări de prăbușire a unor clădiri și structuri din capitală.

În anul 2017, am semnat un protocol de colaborare cu DSU, prin care câinii civili de căutare și salvare pot obține atestat MAI și pot interveni în caz de nevoie laturi de institutiile statului.

Până în prezent, ne mândrim cu 5 câini atestați MAI pentru interventia în caz de cutremur sau pierderi în mediu natural și alți 10 aflați în pregătire.

O parte din exercițiile la care am participat în trecut
· Exercițiul “Vigorous Warrior”2019, cel mai amplu exercițiu medical organizat de Centrul de Excelență pentru Medicină Militară al NATO (https://caini-utilitari.ro/romania-gazda-exercitiului-vigorous-warrior-2019/)
· Exercițiul Național „SEISM 2018” (https://caini-utilitari.ro/exercitiul-national-seism-2018/)
· Aplicație ISU București-Ilfov pentru intervenția în caz de cutremur (https://caini-utilitari.ro/aplicatie-isu-bucuresti-ilfov/).

Parteneri
· RVSU (Radioamatori Voluntari în Situații de Urgență)
· RESCUE 4×4
· CST (Câini de Salvare Transilvania)
· Crucea Roșie Română Filiala Sector 6
· DSU
· ISU București-Ilfov.

Vă așteptăm la eveniment să cunoașteți echipa noastră de voluntari foarte pasionați și dedicați acestei cauze!

Mai multe detalii despre evenimentul nostru găsiți aici: https://www.facebook.com/events/1368019586688434/.

Proiectul “Câini salvatori” face parte din programul Bucureștiul Pregătit, finanțat de IKEA România, ING Bank și Lidl România și inițiat de Fundația Comunitară București.

Bucureștiul Pregătit susține proiectele care informează, educă și creează sisteme de suport în comunitatea locală, propunându-și ca niciun bucureștean să nu fie surprins nepregatit de un cutremur major.

Pentru mai multe detalii: bucurestiulpregatit.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *