free download 78 travel guides written by experts

Lansarea pentru mass-media a Anului european al creativitatii si inovarii 2009

Comisia Europeană lansează astăzi campania de comunicare privind Anul european al creativităţii şi inovării 2009, sub deviza  „Imaginează. Creează. Inovează”. Obiectivul Anului este promovarea de demersuri creative şi inovatoare în diferite sectoare ale activităţii umane şi contribuţia la o mai bună pregătire a Uniunii Europene pentru provocările viitoare ale unei lumi globalizate.

Anului european al creativităţii şi inovării are drept obiectiv sensibilizarea cu privire la importanţa creativităţii şi a inovării, competenţe-cheie pentru dezvoltarea personală, socială şi economică.Punând în valoare creativitatea şi inovarea, UE doreşte să modeleze viitorul Europei în contextul unei concurenţe la nivel mondial, promovând potenţialul de creativitate şi inovare al fiecăruia dintre noi.UE va oferi un cadru pentru sensibilizarea cu privire la aspectele în cauză şi pentru promovarea unei dezbateri referitoare la modalităţile prin care s-ar putea spori potenţialul creativ şi inovator al Europei.Ca şi în cazul Anilor europeni precedenţi, măsurile vor include campanii de promovare, manifestări şi iniţiative la nivel european, naţional, regional şi local.

În ajunul lansării campaniei, comisarul Ján Figel’ a declarat:„Atât creativitatea, cât şi capacitatea de inovare sunt calităţi umane esenţiale – ele sunt inerente tuturor şi le utilizăm în multe situaţii şi locuri, în mod conştient sau nu.Aş dori ca cetăţenii Europei să înţeleagă mai bine, graţie acestui An european, faptul că, prin promovarea talentelor umane şi a capacităţii umane de inovare, putem crea o Europă mai bună, pentru a o ajuta să îşi dezvolte pe deplin potenţialul, atât pe plan economic, cât şi pe plan social.”

În vederea lansării campaniei de comunicare pentru Anul european 2009, comisarul european pentru educaţie, cultură, formare şi tineret, Ján Figel’, va fi însoţit de Mikel Irujo Amezaga, membru al Parlamentului European, şi de trei ambasadori ai Anului, şi anume, Profesorul Edward de Bono, o somitate în domeniul gândirii creative şi al inovării, Profesorul Karlheinz Brandenburg, profesor în domeniul tehnologiilor mass-media şi director al Institutului Fraunhofer pentru tehnologii mass-media digitale (IDMT), şi Jordi Savall, interpret de concert, profesor şi cercetător în domeniul muzicii.
   
La conferinţa de presă de la ora 12.30 de la Berlaymont vor participa membrii Vienna Vegetable Orchestra (Orchestra de legume din Viena), care vor face o demonstraţie a ingeniozităţii lor pregătindu-şi instrumentele pentru un concert care va avea loc mai târziu, în aceeaşi seară.Ca un nou exemplu de creativitate, orchestra va cânta folosind instrumente realizate exclusiv din legume.Acest concert inaugural va marca, de asemenea, trecerea oficială de la Anul european al dialogului intercultural 2008 la succesorul său din 2009. Toţi jurnaliştii acreditaţi sunt invitaţi cordial să participe la acest concert, care este urmat de o recepţie.

Anul european 2009 este un exerciţiu orizontal şi transversal care implică multe sectoare;în afară de educaţie şi de cultură, el este legat de politicile privind întreprinderile, regionale şi de cercetare.

Inaugurarea oficială va avea loc la Praga la 7 ianuarie, în prezenţa preşedintelui Comisiei, José Manuel Barroso, şi a prim-ministrului ceh Mirek Topolánek.Toate statele membre vor fi reprezentate, printre alţii, de coordonatorii naţionali desemnaţi în acest scop.

Lansarea pentru mass-media a Anului european reprezintă şi o ocazie de a inaugura site-ul de internet //www.create2009.europa.eu consacrat acestui An, care conţine ştiri, manifestări şi activităţi actualizate periodic pe tot parcursul anului, mesaje de politică/publicitare, rapoarte privind rezultatele activităţilor şi pagini separate cu privire la partenerii Anului. O secţiune specială va fi dedicată activităţilor desfăşurate în statele membre.

Mai multe personalităţi care se disting în materie de creativitate şi inovare au fost invitate să devină Ambasadori ai Anului.Mai mult de douăzeci dintre acestea au acceptat, printre care Esko Tapani Aho – fost prim-ministru finlandez, om de afaceri prestigios şi autor al unui raport al UE cu privire la inovare; Profesorul Bengt-Åke Lundvall, unul dintre cei mai de seamă cercetători europeni în domeniul inovării;Sir Ken Robinson, somitate mondială în materie de creativitate şi educaţie;Jonathan Paul Ive, designer-şef la Apple;Jean-Philippe Courtois, preşedinte al Microsoft International;Profesorul Ernő Rubik, profesor şi creator al celebrului cub Rubikşi Radu Mihăileanu, regizor şi scenarist francez de origine română.Ambasadorii vor sprijini Anul, în ţările lor şi în lume, şi vor participa, ori de câte ori va fi posibil, la manifestările cu cea mai mare vizibilitate.

În plus, şase dezbateri publice privind subiecte-cheie legate de creativitate şi inovare vor avea loc la Bruxelles în cursul Anului, în vederea oferirii unei platforme pentru reflecţie şi schimb de idei, care poate contribui la o dezbatere de politică în acest domeniu.Aceste dezbateri se vor referi la aspecte precum diversitatea culturală, sectorul public, educaţia, societatea bazată pe cunoaştere, dezvoltarea durabilă sau artele şi industriile creative.

Concertul Vienna Vegetable Orchestra începe la ora 19:30 în această seară, 5 decembrie, la Teatrul Molière.Jurnaliştii care îşi desfăşoară activitatea în Bruxelles sunt invitaţi să participe, pe baza prezentării legitimaţiei de presă, în limita locurilor disponibile.
   
Pagini Utile

* Anul European al Creativităţii şi Inovării
//www.create2009.europa.eu

Bucuresti, 05.12.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *