Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Lansarea Pactului pentru Renasterea Industriala Galati prin proiectul

Universitatii Dunarene a Cunoasterii si Inovarii

Reuniune de Lucru, 19 noiembrie 2015, Universitatea "Danubius" Galati

In urma recentei cooptari a Asociatiei "Comunitatile Locale Riverane Dunarii" – CLDR in conducerea Consiliului Oraselor si Regiunilor Dunarii – CoDCR si in Consiliul Director al Danubius Academic Consortium – DAC cu sediul principal in Germania, la invitatia Primariei Municipiului Galati a avut loc, in data de 19 noiembrie 2015, in Sala Senatului Universitatii Danubius, o reuniune de lucru consacrata stabilirii modului de actiune si proiectelor majore pe care clusterele si celalalte entitati membre sau in curs de aderare intentioneaza sa le depuna pe diverse linii de finantare ce vor fi deschise, incepand cu primele luni ale anului viitor, la Bruxelles.

Cu aceasta ocazie, in prezenta Primarului Marius STAN, membru al Comitetului Executiv CoDCR, a Prefectului Dorin ORTICOL, a Reprezentantului Academiei Romane, Acad. Alexandru T. BOGDAN, a Rectorului Universitatii "Danubius" Prof. Andy PUSCA a circa 50 de reprezentanti si participanti nu doar din Galati, ci si din judetele Constanta, Olt si Timis, CLDR Romania a lansat Pactul pentru Renastere Industriala in zona Galati – Braila printr -o serie de proiecte ambitioase depuse in cadrul implementarii Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD) si al altor initiative notabile in cadrul programelor cu finantare europeana, precum cel privind Inovarea Urbana, COSME, Planul de Investitii Strategice etc.

Ca un prim pas, Universitatea Danubius si celelalte universitati partenere din cadrul Centrului de Cooperare Inter-Academica coordonat tehnic de CLDR si gazduit de Universitatea Spiru Haret din mari centre universitare precum Arad, Bucuresti, Constanta, Craiova si Galati au decis sa puna bazele Centrului de Transfer Tehnologic Zonal Galati, cu sprijinul si al altor parteneri importanti precum Centrul de Biodiversitate al Academiei Romane, Knowledge Management Institute – Romania, ACRAFE, Consiliului National pentru Export, Institutului National de Mecatronica, Asociatia CODATU, a Parcului Industrial Galati etc. In acest cadru, organizatorii au facut publica ideea depunerii Proiectului "Universitatea Dunareana a Cunoasterii si Inovarii", cu sprijinul Institutului International de Inovare Integrala cu sediul in Waiblingen – Landul Baden Wurttemberg, coordonat de profesorul de origine roman specializat in antreprenoriat George Teodorescu, si a unor experti romani in diverse domenii. Proiectul isi propune sa schimbe radical abordarea predarii in universitatile romanesti pentru a asigura predarea stafetei unei generarii de tineri responsabili si increzatori in sine, care sa fie capabili ca imediat dupa absolvire sa-si poate dezvolta propriile start-up-uri si sa-si comercializeze propriile produse sau servicii inovative create in cadrul centrelor de transfer initiate conform Principiului Quadruple Helix.

In acelasi context, Presedintele Executiv CLDR, Sever AVRAM, a promovat Recomandarea Speciala cuprinsa in Declaratia de la Ulm a CoDCR de infiintare a pozitiei de ofiter dunarean in cadrul tuturor municipiilor si consiliilor judetene din Romania care isi propun sa ia parte la proiectele cu finantare europeana penru relansare in cadrul macro-regional danubian.

In genere, invitatii si vorbitorii in cadrul reuniunii au solicitat in special Ministerului Fondurilor Europene, Ministerului Finantelor Publice si MDRAP un sprijin mult mai consistent si mai clar pentru promovarea si sustinerea co-finantarii proiectelor prioritare majore selectate de CLDR si prezentate spre recomandare Grupurilor de Lucru ARGE DONAU de pe langa Municipalitatea Viena, coodonatoare a Ariei Prioritare pentru Cooperare SUERD.

Intalnirea a fost inregistrata de TVH Bucuresti si Televiziunea Universitatii Danubius, iar rezumate ale dezbaterilor vor fi curand disponibile. CLDR Romania asteapta in continuare sugestii si recomandari, precum si noi inscrieri in aceasta retea cu reprezentare europeana, la adresa secretariat@cldr.ro

Parteneri Media Asociati: Agentia Nationala de Presa AGERPRES, TVH. Parteneri Media: Finantare.ro, CalendarEvenimente.ro, CaleaEuropeana.ro, Comunicatii Mobile, Opinia Nationala, SmartFinancial.ro, Tribuna Economica, 24PH.ro, ComunicateMedia.ro, BrandInfo.ro, PRwave.ro, Buletin Dunarean.

Bucuresti, 20.11.2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *