free download 78 travel guides written by experts

Lansarea OPEN DAYS 2008: cel mai important eveniment anual

de politică regională europeană

Cea de-a şasea ediţie a OPEN DAYS – Săptămâna europeană a regiunilor şi oraşelor, eveniment organizat anual de către Comisia Europeană şi Comitetul Regiunilor al UE, are loc între 6 şi 9 octombrie.
Aproximativ 7400 de responsabili politici la nivel european, naţional şi regional, experţi şi reprezentanţi ai sistemului bancar, ai mediului de afaceri şi ai societăţii civile vor participa la cele 145 de seminarii şi alte evenimente organizate la Bruxelles. Simultan, sub egida OPEN DAYS, vor avea loc 230 de evenimente locale pe întreg teritoriul UE şi chiar în afara acestuia. Evenimentul, care va dura patru zile, este o ocazie pentru schimbul de cunoştinţe şi experienţă cu privire la crearea de locuri de muncă, inovare, schimbarea climei şi alte provocări, precum şi pentru a contribui la dezbaterea cu privire la viitoarea politică de coeziune a Europei.

Comisarul european pentru politica regională, dna Danuta Hübner, a declarat: „Această ediţie a OPEN DAYS este dovada dialogului continuu şi bogat între instituţiile europene, autorităţile regionale şi locale, consiliile municipale, asociaţii, universităţi, bănci şi investitori. Împărtăşim aceleaşi ţeluri: vrem să creăm cele mai bune condiţii pentru investiţii, locuri de muncă şi creştere, pentru a asigura celor 500 de milioane de cetăţeni ai Uniunii Europene o mai bună calitate a vieţii şi o mai mare prosperitate. Regiunile şi oraşele noastre joacă un rol esenţial în implementarea politicilor necesare pentru atingerea acestor ţeluri.”
Preşedintele Comitetului Regiunilor (CR), Luc Van den Brande, a adăugat: „Regiunile şi oraşele sunt mai importante decât oricând, din punct de vedere politic. În momente de restrişte, ele pot prelua conducerea şi pot găsi soluţii. Regiunile şi oraşele asigură peste 66% din investiţiile publice din UE; sunt elemente cheie în ceea ce priveşte inovarea, cercetarea şi educaţia. Săptămâna europeană a regiunilor şi oraşelor şi plenara CR, care se desfăşoară în acelaşi timp, reprezintă ocazii excepţionale pentru schimbul de cele mai bune practici de dezvoltare urbană şi regională.”

Probleme globale, soluţii locale
OPEN DAYS 2008 scoate în evidenţă problemele cărora trebuie să le facă faţă regiunile şi oraşele. S-au organizat seminarii pe următoarele teme: inovare (promovarea cercetării, dezvoltării tehnologice şi inovării); dezvoltare durabilă şi schimbări climatice; cooperare şi construirea de reţele (schimburi de cele mai bune practici în dezvoltarea regională); şi politica europeană de coeziune. 216 regiuni şi oraşe s-au înscris în calitate de parteneri şi vor lucra în cadrul unor „conglomerate” pe teme care se potrivesc cel mai îndeaproape cu propriile priorităţi.

De exemplu, conglomeratul „Conexiuni celtice” se va preocupa de felul în care se pot aborda pagubele rezultate din schimbările climatice. Experţi internaţionali vor fi la îndemână pentru a-şi oferi experienţele personale şi cunoştinţele aprofundate. De exemplu, arhitectul David Fisher, cel care a proiectat primul zgârie-nori rotativ alimentat de energia solară şi eoliană din lume, care urmează să fie construit în Dubai, se va adresa atelierului de Ecomaginaţie în Oraşele viitorului.
Regiunile şi oraşele participă la OPEN DAYS şi pentru a întâlni noi parteneri, în special din sectorul privat, care să le susţină dezvoltarea economică.

Implementarea celor 455 de programe ale politicii de coeziune în perioada 2007–2013 necesită cooperarea între autorităţile publice şi comunitatea oamenilor de afaceri, pentru mai buna folosire a fondurilor UE. Cafeneaua investitorilor, la sediul Comitetului Regiunilor, reprezintă punctul de întâlnire pentru politicienii regionali şi locali, companii, bancheri şi cercetători. Printre companiile de frunte care participă se numără Siemens, Nokia, Philips şi Ferrari.

Din Islanda în Turcia: OPEN DAYS se extinde
Cele 230 de evenimente locale, organizate de regiuni şi oraşe partenere, vor avea loc în 31 de ţări ca parte a iniţiativei „Europa în regiunea mea/Europa în oraşul meu” Evenimentele includ festivaluri, dezbateri şi competiţii sportive, menite să sărbătorească realizările Europei şi să atragă atenţia asupra investiţiilor UE (347 miliarde euro între 2007 şi 2013) în proiecte a căror gamă se extinde de la parcuri tehnologice şi până la sisteme inovatoare de regenerare urbană şi legături de transport de mare viteză. Ţările care găzduiesc cele mai multe evenimente sunt Marea Britanie, Italia şi Franţa. Printre ţările din afara UE care participă se numără Turcia (cu un seminar pe tema „Ce înseamnă UE pentru femei?”) şi Islanda (cu o dezbatere asupra regiunilor islandeze în 2020).

Context
La 6 octombrie, ceremonia de lansare a OPEN DAYS 2008 va fi condusă de preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, ministrul francez al agriculturii şi pescuitului, Michel Barnier, care reprezintă preşedinţia UE, comisarul Danuta Hübner şi preşedintele Luc Van Den Brande. Dezbaterea se va concentra pe noua carte verde a Comisiei Europene privind coeziunea teritorială, care urmează să fie adoptată în aceeaşi zi.

Sesiunea finală a OPEN DAYS va fi găzduită de Parlamentul European, la Bruxelles. Printre vorbitori se vor număra preşedintele Parlamentului, Hans-Gert Pöttering, secretarul de stat francez pentru Afaceri europene, Jean-Pierre Jouyet şi vicepreşedintele Comisiei Europene, Günter Verheugen, precum şi preşedintele Van den Brande şi comisarul Hübner.

Bucuresti, 06.10.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *