Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Lansarea celui mai nou roman al lui Philip O Ceallaigh, “Si te trezesti rizind”, la Bucuresti

Duminică, 10 iunie, la ora 17.00, în Clubul „Nişte Domni şi Fiii” (Str. Covaci, nr. 7) din Bucureşti va avea loc lansarea celui mai nou roman semnat de Philip Ó Ceallaigh, Şi te trezeşti rîzînd, apărut recent în colecţia „Biblioteca Polirom. Proză XXI”, în traducerea lui Dan Sociu.

Vor prezenta: Matei Martin, Dan Sociu şi Bogdan-Alexandru Stanescu.

Şi te trezeşti rîzînd, noua carte a scriitorului irlandez Philip Ó Ceallaigh apărută şi în ediţie digitală, este un roman în miniatură despre viaţa unui scriitor împins în Bucureşti de aspiraţii înalte.

Vali, tînărul cu pricina, ajunge, spre disperarea lui, să scrie o telenovelă pentru televiziune şi să trăiască alături de o femeie care îi amestecă viaţa cu mormane de haine, pantofi şi poveşti lacrimogene; inevitabil, îşi pune şi întrebări despre sensul unei lumi în care locuim cu toţii în apartamente ca nişte cutii identice, urmărind aceleaşi posturi la televizor, parcurgînd nervoşi, zi de zi, traficul serviciu-acasă, distrîndu-ne într-o gălăgie insuportabilă şi visînd obsedant o scăpare ce nu pare să mai vină în cercul vicios în care ne tot învîrtim.

Şi totuşi, salvarea vine de undeva, insinuează şiret şi optimist vocea jucăuşă a acestui roman: din trecut, din plopul crescut pe balconul de la primul etaj al unei clădiri dărăpănate din vechiul Lipscani, de la masa din bar unde, încetul cu încetul, se naşte un scenariu ori dintr-o prietenie neaşteptată.

Carte recomandată de 121.ro.

Philip Ó Ceallaigh s‑a născut în Waterford, Irlanda. A învăţat să citească folosindu‑se de dialogurile din benzile desenate, iar la vîrsta de nouă ani a făcut o pasiune pentru literatura SF. Din fericire, nu s‑a oprit aici: printre preferinţele lui actuale se numără povesti­rile şi nuvelele lui Cehov, Hemingway şi Joyce, romanele lui Knut Hamsun, Céline şi Dostoievski şi poezia lui Charles Bukowski. Călător neobosit, Philip Ó Ceallaigh a trăit în diverse locuri, precum Anglia, Rusia, Spania, Statele Unite, Georgia sau Kosovo, schimbînd slujbele la fel de frecvent ca domiciliile.

Din 2000 s‑a stabilit în Bucureşti, unde a lucrat ca scriitor independent, editor şi traducător. Asemenea majorităţii personajelor sale, este alergic la mediul corporatist, orarul fix şi meseriile bine plătite, drept care, pentru o scurtă peri­oadă de timp, a fost singurul irlandez care a muncit ilegal pe un şantier din România. După extraordinarul debut reprezentat de Însemnări dintr‑un bordel turcesc (2006; Polirom, 2007), cu care a cîştigat Premiul Rooney pentru Literatură Irlandeză, Glen Dimplex New Writers’ Award şi elogiile criticilor britanici şi americani, a scris o doua culegere de povestiri, Şi dulce e lumina (2009; Polirom, 2009), publicată la prestigioasa Editură Penguin şi bucurîndu‑se de acelaşi succes.

Bucuresti, 08.06.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *