free download 78 travel guides written by experts

Lansare la Bucuresti: „Relatare despre Harap Alb”, de Stelian Turlea

Editura Polirom vă invită luni, 30 iunie, de la ora 18.00, la Librăria Bastilia (Piaţa Romană nr. 5) din Bucureşti, la lansarea romanului Relatare despre Harap Alb, de Stelian Ţurlea, apărut recent la Editura Cartea Românească, disponibil şi în ediţie digitală.

Invitaţi, alături de autor: Alex. Ştefănescu, Tudorel Urian şi Daniel Cristea-Enache.

Relatare despre Harap Alb, afla la ediţia a doua, revăzută, a obţinut în 2005 Premiul Asociaţiei Editorilor din România pentru literatură pentru copii.

Vorbilă (Povestitorul), sătul să-i tot scrie piesele lui Shakespeare, fuge din Anglia, se alătură lui Setilă, Flămînzilă şi celorlalţi membri vestiţi ai grupului de aventurieri şi împreună sar în ajutorul prinţului Petru, ajuns în stăpînirea Spînului, care-l numeşte cu dispreţ Harap Alb. Cu toţii străbat lumea în lung şi-n lat, răscolesc plantaţii de canabis, ajung în minele de azotat de amoniu ale Septentrionului, inventează jocuri şi dezleagă enigme cumplite, participă la lupte celebre consemnate de hrisoave, văd oraşe prăbuşindu-se şi altele ridicîndu-se din cenuşă, imperii care se nasc şi ameninţă lumea, înfruntă armate de barbari năvălitori. Sînt nemuritori. Cineva trebuia să relateze despre ei.

„În ciuda punctului de plecare şi a experienţei autorului în acest domeniu, ţin să precizez, de la bun început, că nu este o carte pentru copii, ci una pentru adulţi, mai mult chiar, una pentru adulţi inteligenţi, cultivaţi şi, nu mai puţin, foarte rafinaţi.” (Liviu Antonesei)

„Prozator experimentat, capabil să utilizeze şi să parodieze cele mai diverse stiluri ale limbii române, Stelian Ţurlea ne oferă şi un spectacol de cuvinte. Pe care simţi nevoia să-l aplauzi la sfîrşitul lecturii.” (Alex. Ştefănescu)

Relatare despre Harap Alb devine un soi de carte a cărţilor în care este condensată întreaga memorie culturală a lumii, din Antichitate pînă în zilele noastre. Fiecare personaj al cărţii are trăsături, gesturi sau replici care fac cu ochiul spre alte personaje din istorie sau literatură.” (Tudorel Urian)

Născut la 6 ianuarie 1946, Stelian Ţurlea a urmat studii de filologie (1968) şi filosofie (1976) la Bucureşti, a fost aproape trei decenii redactor de politică externă (revista Lumea), a condus, după 1989, revistele Lumea, Zig-Zag, apoi ziarul Meridian, după care a lucrat în televiziune, ca şef al departamentului de ştiri al Antenei 1, director editorial la ProTV (din 1996) şi senior editor al Ziarului de duminică (din 2000). Este autor a optsprezece romane, zece cărţi de publicistică, nouă cărţi pentru copii şi două traduceri.

A primit Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatură pentru copii (2003), Premiul Asociaţiei Editorilor din România pentru literatură pentru copii (2005), Premiul Special al Uniunii Scriitorilor (2006), Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (2007), Premiul Flacăra pentru literatură (2011). Romanul Relatare despre Harap Alb a fost distins cu Premiul Asociaţiei Editorilor din România pentru literatură pentru copii la Tîrgul de carte Bookfest 2005.

Bucuresti, 27.06.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *