free download 78 travel guides written by experts

Lansare de carte: „Teatru” de Václav Havel

Pe 5 octombrie, cu ocazia celei de-a 75-a aniversări a fostului preşedinte al Cehoslovaciei şi al Republicii Cehe, Václav Havel, Curtea Veche Publishing va organiza lansarea volumului Teatru în cadrul unui eveniment dedicat operei literare a binecunoscutului om politic şi de cultură. Evenimentul, organizat împreună cu Institutul Ceh şi Ambasada Republicii Cehe, va avea loc între orele 12.00 şi 14.00 la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” (Str. Boteanu, nr. 1, sector 1, Bucureşti), în prezenţa Ambasadorului Republicii Cehe, Excelenţa Sa Jiri Sitler.

Teatru este o colecţie de trei piese scrise şi jucate în perioade diferite. Plecare (2007), Largo desolato (1984) şi Petrecere în aer liber (1963) sunt mărturii din realitatea societăţii cehoslovace a perioadelor în care au fost scrise. Multe dintre piesele lui Václav Havel au fost cenzurate sau şi-au găsit loc pe scenele teatrelor din alte ţări.

Amprenta lui Václav Havel în dramaturgie se regăseşte în teatrul absurd şi în referinţele istorice, evidenţiate în piesele sale. Plecare se constituie într-o satiră politică, cu un conflict între un fost cancelar al unei ţări nenumite şi un deputat dubios, dezagreabil. Piesa se referă însă la un cadru mai general, după cum mărturiseşte autorul: „lucrurile pleacă şi, în acelaşi timp, noi lucruri sosesc, iar unele se întorc”. Versiunea cinematografică a piesei va fi proiectată în aceeaşi zi, începând cu ora 18.30, la Noul Cinematograf al Regizorului Român.

În Largo desolato, Havel creează un portret frapant al condiţiei scriitorului în totalitarism. Piesa are o acţiune vie, personaje diverse şi situaţii la limită. Dialogul lipseşte total din câteva scene, ceea ce conferă originalitate piesei.

Petrecere în aer liber (Zahradní slavnost) este o satiră grotescă ce combină cu măiestrie procedeele teatrului absurd pentru a reflecta într-un mod critic situaţia Cehoslovaciei totalitariste.

Václav Havel a fost ultimul preşedinte al Cehoslovaciei şi fost preşedinte al Republicii Cehe, disident, scriitor, eseist, dramaturg şi regizor de film. A fost distins cu numeroase premii pentru activitatea artistică, dar şi pentru cea politică, printre cele mai prestigioase aflându-se: „Premiul Erasmus" (1986), „Premiul pentru pace al librarilor germani” (1989), „Premiul Olof Palme” (1989). Piesele lui Václav Havel se remarcă prin limbajul presărat cu banalităţi stereotipe, repetiţii, clişee sintactice, împrumutate discursurilor seci, sloganelor politice, toate pentru crearea unui efect comic prin trecerea de la cuvinte banale la fraze fără sens.

Pentru a ne face mai bine cunoscute viaţa şi activitatea autorului, Centrul Ceh şi Ambasada Republicii Cehe la Bucureşti au pregătit după lansare – de la 16:00, respectiv 18:30, la Noul Cinematograf al Regizorului Român (NCRR) – proiecţiile a două filme inspirate de scriitor şi de piesele sale (Citizen Havel – 2007 şi Leaving – 2011). Ziua se va încheia cu vernisajul expoziţiei de fotografie Václav Havel, în Sala Aquarium, la Muzeul Ţăranului Român (MŢR), de la ora 20:30.

Intrarea la toate evenimentele este liberă.

Bucuresti, 04.10.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *