metalshow

Lansare de carte la Clubul Taranului: „Orasul jumatatilor de inger” de Florin Toma

Miercuri, 7 iulie, ora 18.00, la Clubul Ţăranului, Muzeul Ţăranului Român, va avea loc lansarea romanului Oraşul jumătăţilor de înger de Florin Toma, apărut în colecţia „Proză” a editurii Cartea Românească.

Prezintă: Bianca Burţa-Cernat, Cristian Teodorescu, Daniel Cristea-Enache

Un oraş în care frica este pururi trează, iar locuitorii lui trăiesc după indicaţii şi norme precise, încontinuu amintite, spre a se evita greşeala. O aşezare cu automatisme dramatice, sufocante, construită pentru a opresa şi a zdrobi fiinţa. Este povestea unei societăţi terifiante, anchilozată într-o stratificare socială inflexibilă ce transformă defectele în reguli de funcţionare. Un narator neobosit basculează mecanica tragică implacabilă şi o contrapune rememorării unor sărbători fabuloase din sînul familiei sale, cînd ficţiunea baleiază neaşteptat, între comic şi sarcastic sau între parodie şi fabulă.

Altminteri, însă triada mamă-soţie-fiică reprezintă singurul motiv pentru care naratorul trăieşte. în rest, visul e calea de a transcende o lume avortată.

„Florin Toma, (…) unul dintre cei mai importanţi stilişti ai prozei româneşti actuale. Scriitorul are un acut simţ al limbii, el găseşte mereu cuvintele cele mai potrivite, intervenţiile sale la nivelul „semnificatului” sînt făcute cu deplină naturaleţe şi cu superioritatea unui om care ştie, în orice moment, cît de mare este soliditatea terenului aflat sub el.” (Tudorel Urian)

„Florin Toma,(…) ultimele trepidaţii dinspre Urmuz şi Bonciu. Nu mor haioşii cînd vor gomoşii…” (Radu Cosaşu)

„Florin Toma e mult prea el însuşi, neînregimentat, mai degrabă solitar decît solidar cu generaţia sa, pentru a-l putea aşeza, comod, în suita scriitorilor „postmodernişti” afirmaţi în întunecatul deceniu literar nouă”. (Bianca Burţa-Cernat)

„Spre bucuria şi petrecania dumneavoastră, aflaţi că Oraşul jumătăţilor de înger este iconul şi coconul de umbră al aproximării în care trăim. Totodată, ca distribuitor de fantasme, atrag atenţia tuturor beneficiarilor că, în ciuda avizului de expediţie în regulă, ele ajung la destinaţie schilodite. Ca îngerii spintecaţi de un parlagiu fără chef. Viraţi in brutto, virusaţi in netto. Explicaţia constă poate în faptul că Nicio comunicare nu se face corect decît dacă se pierde o parte din mesaj (Paradoxul lui TOMA). Dacă disperaţi, vă salvează totuşi, întru chietudine, Reciproca: Orice mesaj poate fi citit regulamentar doar atunci cînd comunicarea este relativă.

Alte instrucţiuni de utilizare a vieţii prisosesc, sprintene. Fiindcă, printr-un delicat accident de suflet, noi sîntem în viaţa în care nu sîntem, de fapt.” (Florin Toma)

Florin Toma, născut la 22 martie 1953, este absolvent al Facultăţii de Litere, Universitatea din Bucureşti, 1979. Primele lecturi de proză: la cenaclul Junimea, condus de Ov.S. Crohmălniceanu. Membru al Uniunii Scriitorilor, din 1990.

Debut: proză în România literară (prezentat de Radu Cosaşu), 1978.

Cărţi: Petru Comarnescu – Kalokagathon (îngrijire ediţie, cu acad. prof dr. Dan Grigorescu), Eminescu, 1985; Peisaj cu fluturi noaptea, nuvele, Cartea Românească, 1986; O mie nouă sute nouăzeci şi doi/sisteme de supravieţuire, interviuri (în colaborare cu Lucian Vasilescu), Mediaprint, 1992; Incontinentul româno-american, interviuri cu Diaspora din SUA şi Canada (ilustraţii: Constantin Marinescu-MARC), AMGRIN, Montréal, 1998; Moştenirea Familiei Bildungsroman, roman, Cartea Românească, 2005; Ceremoniile lui Avrămuţ sau Trei nuvele sexemplare, (nuvele în curs de apariţie).

Colaborează la Radio România Cultural, la emisiunea Arte frumoase.

Bucuresti, 06.07.2010

{mosloadposition user9}

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *