free download 78 travel guides written by experts

Lansare de carte la Bucuresti: „Pitesti. Cronica unei sinucideri asistate” de Alin Muresan

Marţi, 15 februarie, la ora 18.00, în Aula Magna a Facultăţii de Drept (Universitatea din Bucureşti, Bld. Mihail Kogălniceanu, nr. 34-46, sector 5), în cadrul lansării oficiale a proiectului „Fenomenul Piteşti”, va avea loc o dezbatere pornind de la volumul Piteşti. Cronica unei sinucideri asistate (Polirom, ediţia a II-a, 2011) de Alin Mureşan.

Tot atunci va avea loc lansarea site-ului www.fenomenulpitesti.ro şi a documentarului Demascarea în regia lui Nicolae Mărgineanu, care urmăreşte toate etapele prin care victimele torturilor erau forţate să treacă şi efectele psihologice pe care acestea le aveau pe baza mărturiilor directe a opt dintre supravieţuitori. Site-ul www.fenomenulpitesti.ro este o importantă sursă de informaţii on-line despre aşa-numitul „experiment” Piteşti şi conţine fotografii, documente, texte şi mărturii video în exclusivitate. De asemenea, pe site se găsesc trailerele oficiale ale documentarului.

Moderator: Sorin Lavric

Participă, alături de autor: Ioan Stanomir, Cristian Filip, Nicolae Mărgineanu.

Organizatori: Editura Polirom, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Fundaţia Creştină „Părintele Arsenie Boca”, Fundaţia „Sfinţii închisorilor”

Pitesti. Cronica unei sinucideri asistate reprezintă o analiză amplu documentată a evenimentelor petrecute la Piteşti, dar şi în alte penitenciare de acelaşi tip în perioada 1948-1951, cînd fenomenul „reeducării” a atins apogeul. îmbogăţită cu informaţii noi extrase din arhive, din volume de memorii publicate recent şi din interviuri cu foşti deţinuţi, a doua ediţie prezintă metodele de tortură şi acţiunile violente din închisori, rolul administraţiei în sprijinirea acestora, portretele principalelor personaje şi procesele împotriva agresorilor. Prin expunerea detaliată a faptelor, volumul se doreşte a fi un exerciţiu de memorie necesar şi, pe cît posibil, un act de reparaţie pentru victimele de la Piteşti, Suceava, Braşov, Gherla, Tîrgşor, Tîrgu Ocna şi Peninsula.

Volum apărut sub egida Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc

Alin Mureşan (n. 1983, Oradea) a absolvit Facultatea de ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, secţia Jurnalism, a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. A mai publicat Experienţe carcerale în România comunistă (coeditor, Polirom, vol. I, 2007, vol. II, 2008, vol. III, 2009), Piteşti. Cronica unei sinucideri asistate (Polirom, 2008, I ediţie), Casa terorii. Documente privind penitenciarul Piteşti (1947-1977) (Polirom, 2010). În prezent, este expert în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România.

Bucuresti, 11.02.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *